Doorgaan naar hoofdcontent

Serotoninespiegel natuurlijk normaliseren

Serotonine, neurotransmitter

Griffonia

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) een inhoudsstof van griffonia simplicifolia is een directe voorloper van serotonine, dat een algeheel verminderend effect heeft op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. 5-HTP verbetert tevens de slaapkwaliteit, vermindert ochtendstijfheid, onrust en vermoeidheid.

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof van kurkuma kan gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren, verhoogt de toename in serotoninespiegels, noradrenalinespiegels en dopaminespiegels in de hersengebieden die belangrijk zijn voor emoties, leermotivatie, en geheugen. Doordat curcumine het enzym MAO (MonoAmineOxidase) afremt, MAO's breken serotonine (5-HT), noradrenaline en adrenaline af.

L-theanine

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), deze neurotransmitters worden in situaties van stress en overbelasting aanzienlijk aangetast. L-theanine zorgt voor een toename van mentale alertheid en concentratie, mentale moeheid zal minder snel optreden. Theanine heeft beschermende eigenschappen op de hersenen. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt.

L-tryptofaan

L-tryptofaan is een essentieel aminozuur dat het vermogen heeft om de serotoninespiegel te verhogen.

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens bevat veel bio-actieve stoffen zoals L-dopa (levodopa of dihydroxyfenylalanine) die onder andere de neurotransmitters dopamine, serotonine, noradrenaline stimuleren. L-dopa is een tussenproduct in de aanmaak van dopamine. Dopamine is belangrijk voor de motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denken, gedrag en motivatie.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti)stresshormonen. Rhodiola is een adaptogeen dat in staat is de hormonale reacties op stress te reguleren, waardoor niet alleen lichamelijke vermoeidheid aangepakt kan worden maar ook mentale vermoeidheid en de symptomen zoals hersenmist of gebrek aan concentratie.

Saffraan

Crocine een inhoudsstof van saffraan heeft een angstremmende en antidepressieve werking, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en noradrenalinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.

5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) verbetert de symptomen van depressie en kan voor sommige mensen net zo nuttig zijn als conventionele antidepressiva en heeft een zeer gunstig effect ter verbetering van de slaap. Stress en angsten zijn de tegenpolen van serotonine een belangrijke neurotransmitter in de hersenen, nodig voor de regulatie van onder meer stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust (zonder overmatige behoefte aan bijvoorbeeld koolhydraten).
SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en norepinefrinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.
Wat is serotonine
Mogelijke symptomen te weinig serotonine
Mogelijke symptomen te veel serotonine
SAMe bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit