Doorgaan naar hoofdcontent

Dopaminespiegel natuurlijk normaliseren

Dopamine

DL-fenylalanine

DL-Fenylalanine (DLPA) is een mengsel van zowel de rechtsdraaiende D-vorm van het ringvormige aminozuur fenylalanine als de (natuurlijke) linksdraaiende L-vorm. L-fenylalanine kan gemakkelijk de bloed-hersenbarrière passeren en kan worden omgezet in het aminozuur L-tyrosine dat in schildklierhormoon kan worden omgezet en via L-dopa uiteindelijk de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline kan vormen.

Kurkuma

Curcumine een inhoudsstof uit kurkuma, kan gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren, verhoogt de toename in serotoninespiegels, noradrenalinespiegels en dopaminespiegels in de hersengebieden die belangrijk zijn voor emoties, leermotivatie, en geheugen. Doordat curcumine het enzym MAO (MonoAmineOxidase) afremt, MAO's breken serotonine (5-HT), noradrenaline en adrenaline af.

L-theanine

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), deze neurotransmitters worden in situaties van stress en overbelasting aanzienlijk aangetast. L-theanine zorgt voor een toename van mentale alertheid en concentratie, mentale moeheid zal minder snel optreden. Theanine heeft beschermende eigenschappen op de hersenen. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt.

L-tyrosine

L-tyrosine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, dat wil zeggen: het wordt in het lichaam gemakkelijk gevormd uit fenylalanine, maar in bepaalde omstandigheden kan er ook gemakkelijk een tekort aan L-tyrosine ontstaan. L-Tyrosine is een belangrijke bouwsteen van zowel dopamine, adrenaline, noradrenaline en schildklierhormonen, allemaal stimuli van de stofwisseling en het zenuwstelsel. Waarbij dopamine en noradrenaline, de 2 belangrijkste neurotransmitters zijn, die een rol spelen bij ADHD.

Mucuna pruriens

Mucuna pruriens bevat dihydroxyfenylalanine, de voorloper van dopamine, zeer gunstig voor de dopaminerge circuits, deze spelen een rol bij concentratie en motivatie. Mucuna pruriens verhoogt dopamine en verlaagt prolactine, l-dopa is een belangrijke inhoudsstof van mucuna pruriens. Dopamine is een neurotransmitter die ons energie geeft en zorgt dat we ons daadkrachtig en plezierig voelen. Volgens de natuurlijke klok van ons lichaam hoort dopamine juist ’s morgen voldoende aanwezig te zijn. Het verlaagt daarmee het hormoon prolactine dat juist ’s nachts een hoog niveau moet hebben, prolactine stimuleert ons afweersysteem. Overdag zorgt een hoog prolactine-spiegel voor allerlei problemen, waarvan de minste een enorme drang naar zoet en koolhydraten is. Daarnaast kan een hoog prolactine-spiegel overdag het goed functioneren van de geslachtshormonen tegengaan en wordt het geassocieerd met ernstige welvaartsziekten. Mucuna pruriens reguleert via de dopamine-prolactine relatie ons sekshormonale systemen en ons afweersysteem.

Rhodiola rosea

De wortel van rhodiola rosea bevat de inhoudsstoffen rosavine, rosine en rosarine, deze hebben een ergogene (prestatieverhogend) werking en verhogen zowel de geestelijke en lichamelijke weerstand, dat voornamelijk een gevolg is van de beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Door zijn adaptogene werking kan rhodiola inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft invloed op processen die aan de basis liggen van depressieve stoornissen. SAMe verhoogt de serotoninespiegel, dopaminespiegel en noradrenalinespiegel. Lage SAMe niveau’s in het cerebrale vloeistof (CSF) zijn gemeten bij zwaar depressieve patiënten.
Zowel noradrenaline als dopamine worden aangemaakt uit het aminozuur L-tyrosine, samen met voldoende zuurstof, vitamine B3, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, ijzer en koper.
Wat is dopamine
Mogelijke symptomen van te weinig dopamine
L-tyrosine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit