Doorgaan naar hoofdcontent

Stress natuurlijk behandelen

Stress, gespannen

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden, die kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhogen de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Ashwagandha

Ashwagandha verlaagt de cortisolspiegel en vermindert hierdoor de symptomen van stress en maakt ons weerbaarder tegen de dagelijks stress dat we ervaren. Chronische stress zorgt ervoor dat de waarden van de cortisol te hoog blijven, ook 's nachts. Cortisol zorgt dan voor slaapproblemen wat nog meer stress veroorzaakt.

Basilicum

Basilicum (tulsi) fungeert als een adaptogeen, zodat het ingezet kan worden om de schadelijke gevolgen van stress op het lichaamsproces te normaliseren.

Blauw glidkruid

Blauw glidkruid versterkt de zenuwen, hersteld weefsels op het zenuwstelsel, werkt kalmerend, bevordert de slaap, vermindert angsten en stress. Er is aangetoond dat glidkruid anxiolytische activiteiten (middel dat angsten vermindert) bezit. Bioactieve verbindingen in glidkruid kunnen vrije radicalen neutraliseren en zelfs elimineren, hierdoor wordt oxidatieve stress sterk vermindert.

B-vitamines

B-vitamines zijn zeer belangrijk voor het functioneren van het zenuwstelsel en brengen verlichting aan gestreste en vermoeide mensen. Samen werken de B-vitaminen synergetisch en krachtigere dan als ze apart ingenomen worden. Ze zijn voor hun individuele taken sterk van elkaar afhankelijk, daarom is het veel beter vitamine B in een complex en in voldoende hoge dosering in te nemen.

Citroenmelisse

Citroenmelisse heeft een milde kalmerende werking, werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend, kan angst bestrijden, de concentratie verbeteren en kan helpen bij slaapproblemen en stress.

Damiana

Damiana helpt symptomen die verband houden met stress te verlichten en zorgt hierdoor dat men sneller inslaap kan vallen.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd. Langdurige tekorten aan DHA (en EPA) verhoogt de kans op psychische aandoeningen. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

GABA

GABA (gamma-aminoboterzuur) vermindert stress, remt overactieve neuronen in de hersenen en draagt bij aan een helder bewustzijnsniveau. Stress-symptomen zoals hoofdpijn, geïrriteerdheid, concentratiestoornissen, hyperactiviteit, piekeren kunnen ontstaan door een slechte werking van GABA in de hersenen, waardoor er overactiviteit van de neurotransmitter glutamaat ontstaat. Door het verbeteren van de GABA-niveau wordt deze overactivatie geremd en treedt er een ontspannend effect op.

Jujube

Jujube (jujuba) bessen en de zaden worden in de Chinese geneeskunde gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Jujube bessen en jujube zaden bevatten verbindingen zoals flavonoïden, saponinen en polysacchariden. Hoge saponinegehalte van jujube hebben het vermogen om te werken als een natuurlijk kalmerend middel op het hele zenuwstelsel.

Kamille

Kamille werkt ontspannend, angstremmend, slaapbevorderend en mild kalmerend. Het bestanddeel apigenine uit kamille heeft een angstverminderende en kalmerende werking door de binding aan GABA-receptoren in de hersenen. Inname van kamille extract geeft een algeheel gevoel van ontspanning en welbehagen zonder beïnvloeding van het normale dagelijkse functioneren of de motorische coördinatie. Er bestaat geen risico op gewenning, noch op psychische of fysieke afhankelijkheid. Kamille extract is geïndiceerd bij lichte tot matige slaapstoornissen en nachtmerries door onrust en nervositeit.

L-theanine

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), deze neurotransmitters worden in situaties van stress en overbelasting aanzienlijk aangetast. L-theanine zorgt voor een toename van mentale alertheid en concentratie, mentale moeheid zal minder snel optreden. Theanine heeft beschermende eigenschappen op de hersenen. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt.

L-tryptofaan

L-tryptofaan is van belang voor een goede gemoedstoestand. Het beschermt het zenuwweefsel en verbetert de stress-tolerantie. Daarnaast ondersteunt tryptofaan de darmwerking, vermindert het hongergevoel, vermindert stressgevoeligheid, helpt bij geestelijke druk en angst en speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen en depressies.

L-tyrosine

L-tyrosine heeft een anti-depressieve werking en kan met name van belang zijn voor mensen met een druk leven, stress of een hoge chemische belasting. Omgevingsstress gaat gepaard met verlaagde niveau van noradrenaline. L-tyrosine voorkomt een lage noradrenalinespiegel.

Magnesium

Magnesium is essentieel voor de GABA-functie, een remmende neurotransmitter die gelukshormonen zoals serotonine produceert. Bepaalde door magnesium gereguleerde hormonen zijn cruciaal voor het kalmeren van de hersenen en het bevorderen van de ontspanning, wat één van de redenen is waarom een magnesiumtekort kan leiden tot stress en slapeloosheid. Magnesiumtekort veroorzaakt een toename van de productie van cortisolhormonen in de hersenen met name door het activeren van de paraventriculaire hypothalamuskern, een deel van de hersenen dat de reacties op stress en angst controleert.

Mangaan

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de werking van verschillende enzymen, waaronder arginase, glutaminesynthetase en mangaansuperoxide. Deze werken als antioxidanten in het lichaam en helpen oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen die kunnen leiden tot hartaandoeningen of kanker. Een lage mangaangerelateerde superoxide dismutase (SOD) functie kan schadelijk zijn omdat dit één van de belangrijkste enzymen zijn, die schade door vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Superoxide dismutase is bijzonder krachtig in het verminderen van ontstekingen, pijn en lichamelijke stress die kunnen leiden tot talrijke chronische ziekten. SOD's zijn de enige enzymen die superoxide radicalen kunnen consumeren, waardoor ze waardevol zijn voor het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de gezondheid.

Passiebloem

Passiebloem (Passiflora incarnatam) bevat bepaalde verbindingen die een wisselwerking kunnen hebben met sommige receptoren in de hersenen, waardoor ontspanning wordt veroorzaakt. Omdat passiebloem GABA verhoogt, wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst, nervositeit en stress veroorzaken, verlaagd en voelt men zich meer ontspannen. Hierdoor kan de slaapkwaliteit ook verbeteren.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea beschikt over het vermogen om de algemene gemoedstoestand, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit te verbeteren. Rhodiola beschikt het vermogen om het hormoon cortisol in balans te brengen en te houden. Rhodiola kan de capaciteit van lichaam en geest vergroten om zich aan te passen aan stressvolle omgevingsfactoren en zo fysiologische schade te voorkomen.

Ubiquinol

Ubiquinol werkt in het binnenmembraan van de mitochondriën, kan hierdoor bijdragen aan de energievoorziening en is bovendien een krachtige antioxidant. Uubiquinol kan de symptomen verlichten van vermoeidheid, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), depressie, slaapproblemen (minder frequent wakker gedurende de nacht) en verbetert de hartslagfrequentie, vermindert oxidatieve stress, verbetert uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.

Valeriaan

Door angst te verminderen en de lengte en kwaliteit van slaap te verbeteren, kan valeriaan aanzienlijk helpen bij stress. Chronische stress kan je angstig maken, maar angst kan je ook meer gestrest maken. Valeriaan onderdrukt zowel fysische als psychische stress door het serotoninegehalte op peil te houden. Serotonine is een neurotransmitter die de stemming helpt reguleren.

Vitamine C

Vitamine C omdat we steeds meer blootgesteld worden aan fysieke en mentale stress, hebben we een verhoogde behoefte aan vitamine C. Stress vreet namelijk vitamine C en andere vitamines.

Walnootolie

Walnootolie bevat veel omega 3-vetzuren die helpen bij het vormen van de zachte, vloeibare buitenlaag van cellen, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Dit is cruciaal om de beweging van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, in en uit de cellen te laten stromen. Zonder voldoende van de juiste soorten vetten in uw dieet, is de geleiding van de neurotransmitters onvoldoende, waardoor men gevoelens en gedachten kan ontwikkelen van toenemende angst, chronische stress, onbedwingbare honger, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Zink

Zink draagt bij aan de normale weerstand tegen stress en houdt de geest helder. Ook is het mineraal goed voor de concentratie, het geheugen en draagt bij aan een normaal leervermogen.

Wat is stress
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit