Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht ashwagandha

Ashwagandha, Withania somnifera, winterkers, withania, Indische ginseng, ginseng indien

Geneeskracht van ashwagandha

In de Ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha beschouwd als een rasayana (gebruikt om de fysieke en psychische gezondheid te bevorderen).

Ashwagandha is een adaptogeen (speelt in op de behoefte van het lichaam, waar nodig is), ondersteund de weerstand tegen fysieke, biologische en chemische stress, verhoogt het geestelijke prestatievermogen (geheugen, leervermogen), versnelt spierherstel en verbetert lichamelijke prestaties.

Ashwagandha bevat veel nuttige inhoudsstoffen waaronder flavonoïden, antioxidanten zoals catalase, superoxide dismutase en glutathion (één van de krachtigste antioxidanten).

De inhoudsstof Withaferine A uit ashwagandha heeft cytotoxisch effecten (giftig voor cellen), een hoge inname van deze withanolide is daarom ongewenst. De wortel van ashwagandha, die meestal wordt gebruikt, heeft een lager gehalte withaferine A dan de bladeren. Bij gebruik van ashwagandha extract is het aan te raden te kiezen voor een extract met een zo laag mogelijk gehalte withanolide A.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ashwagandha

Chronische stress zorgt ervoor dat de waarden van de cortisol te hoog blijven, ook 's nachts. Cortisol zorgt dan voor slaapproblemen wat nog meer stress veroorzaakt. Ashwagandha verlaagt de cortisolspiegel en vermindert hierdoor de symptomen van stress en maakt ons weerbaarder tegen de dagelijks stress dat we ervaren.

Ashwagandha kan het uithoudingsvermogen tijdens lichamelijke activiteiten stimuleren door de hersenfunctie te verscherpen en lichamelijke pijn te verminderen. Door de positieve kalmerende energetische effecten op de hersenen en het vermogen om de stresshormonen te verlagen, helpt ashwagandha bij het verbeteren van de concentratie, motivatie en uithoudingsvermogen.

In de ayurvedische geneeskunde wordt ashwagandha gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum dat het seksueel functioneren en de vruchtbaarheid bevordert. Verbetert de kwaliteit, hoeveelheid en beweeglijkheid van de spermacellen. Ook neemt de concentratie van het hormoon testosterongehalte in het bloedserum toe.
Ashwagandha wordt de koning van de ayurvedische kruiden genoemd, omdat het een brede werking heeft. Ashwagandha verbetert de conditie zowel fysisch als psychisch, verbetert het glucosemetabolisme en verhoogt het testosterongehalte.

Waarvoor kan ashwagandha gebruikt worden

Dosering van ashwagandha

  • Ashwagandha extract tussen de 300 tot 600 mg per dag
Ashwagandha bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van ashwagandha

  • Niet geven aan zwangere vrouwen (vanwege een mogelijke baarmoederstimulerende tot abortieve werking)
  • Niet geven aan zogende vrouwen
  • Niet geven bij ijzerstapelingsziekte (hemochromatose)
  • Niet geven bij maagulcus (maagzweer)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit