Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht valeriaan

Valeriaan, Valeriana officinalis, kattekruid, baldriaan, stinkerskruid, great wild valerian
Valeriana officinalis, kattekruid, baldriaan, stinkerskruid, great wild valerian

Geneeskracht van valeriaan

Valeriaanwortel bevat vluchtige oliën, waaronder valereninezuren, minder vluchtige sesquiterpenen en valepotriaten (esters van vetzuren met een korte keten). Deze inhoudsstoffen hebben het vermogen om een kalmerend en herstellend effect op het centrale zenuwstelsel van het lichaam te veroorzaken.

De meeste valeriaanextracten zijn weinig stabiel doordat zij talrijke fermenten bevatten die de actieve componenten aantasten. Het produceren van een kwalitatief goed product is uiterst moeilijk. De valepotriaten zijn namelijk zeer labiel, zowel thermo-, mineraalzuur- als alkalilabiel. Zij degraderen tijdens het productieproces en worden slecht opgenomen bij orale toepassing.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van valeriaan

Valeriaan kan via GABA-receptoren de hoeveelheid gamma-aminoboterzuur (GABA) verhogen. GABA helpt bij het reguleren van zenuwcellen en kalmeert angst. Hierdoor werkt valeriaan kalmerend, angstwerend en vermindert overdreven werking van het zenuwstelsel.

Valeriaan kan de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten en de slaapkwaliteit verbeteren. Valeriaan heeft weinig bijwerkingen en zal niet zo snel leiden tot slaperigheid in de ochtend. Valeriaan helpt bij milde tot matige slapeloosheid, vooral bij problemen met het inslapen, door bijvoorbeeld intellectuele overspanning of overactieve geest (blokperiode, langdurig computerwerk), door angsten of door nerveuze overspanning (voorbeeld: hectische dag op het werk). Frequent nachtelijk ontwaken (doorslaapproblemen). Slechte slapers (het effect is beter als valeriaan een tijd wordt gebruikt).

Door angst te verminderen en de lengte en kwaliteit van slaap te verbeteren, kan valeriaan aanzienlijk helpen bij stress. Chronische stress kan je angstig maken, maar angst kan je ook meer gestrest maken. Valeriaan onderdrukt zowel fysische als psychische stress door het serotoninegehalte op peil te houden. Serotonine is een neurotransmitter die de stemming helpt reguleren.
Valeriaan wordt vaak toegepast bij slaapproblemen, vanwege de kalmerende en angstverminderende effecten. Men moet valeriaan een tijdje innemen (1 week tot 4 weken) om ten volle te profiteren van de werking.

Waarvoor kan valeriaan gebruikt worden

Dosering van valeriaan

Slapeloosheid

  • 400-900 mg valeriaanextract, 30 minuten tot 2 uur voor het slapen
Valeriaan bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van valeriaan

  • Niet aan lever- en nierpatiënten geven, tenzij op voorschrift
  • Niet geven aan kinderen onder de 3 jaar
  • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen (door gebrek aan studies)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit