Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht passiebloem

Passiebloem, Passiflora incarnata, passion flower
Passiebloem, Passiflora incarnata, passion flower

Geneeskracht van passiebloem

De bovengrondse delen van passiebloem (Passiflora incarnatam) bevatten de inhoudsstoffen alkaloïden, glycosiden en flavonoïden.

Passiebloem kan de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA) verhogen. GABA helpt in de hersenen bij de signaaloverdracht tussen verschillende zenuwcellen, door de activiteit van glutamaat te remmen, waardoor neurologische en psychiatrische aandoeningen worden afgevlakt doordat de prikkelgevoeligheid afneemt.

GABA kalmeert het zenuwstelsel en glutamaat werkt stimulerend op het zenuwstelsel. Een te lage GABA-concentratie kan zich uiten in verschillende neuropsychiatrische klachten en aandoeningen zoals angststoornissen, stress, epilepsie en slaapstoornissen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van passiebloem

Passiebloem bevat bepaalde verbindingen die een wisselwerking kunnen hebben met sommige receptoren in de hersenen, waardoor ontspanning wordt veroorzaakt. Omdat passiebloem GABA verhoogt, wordt de activiteit van sommige hersencellen die mogelijk angst, nervositeit en stress veroorzaken, verlaagt en voelt men zich meer ontspannen. Hierdoor kan de slaapkwaliteit ook verbeteren.
Passiebloem kan rust brengen, angst en stress verminderen en de slaapkwaliteit verbeteren, zonder de dagelijkse productiviteit te beïnvloeden.

Waarvoor kan passiebloem gebruikt worden

Dosering van passiebloem

Angst en nervositeit

  • 400 mg 2 x per dag
Passiebloem bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van passiebloem

  • Niet innemen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding, vanwege de mogelijke baarmoederstimulerende werking.
  • Omdat passiebloem de bloeddruk kan verlagen, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van passiebloem wanneer men ook medicijnen gebruikt die de bloeddruk verlagen.
  • Bijwerkingen van passiebloem zijn duizeligheid, verwardheid, onwillekeurige spierbeweging, verlies van coördinatie en sedatie.
  • Passiebloem kan gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken wanneer het wordt ingenomen met bloedverdunners en antidepressiva die monoamineoxidaseremmers (MAO's) worden genoemd.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit