Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht mangaan

Mangaan (mineraal)

Geneeskracht van mangaan

Mangaan is een essentieel spoorelement dat betrokken is bij veel lichaamsfuncties, waaronder opname van voedingsstoffen, productie van spijsverteringsenzymen, botontwikkeling en belangrijk voor het immuunsysteem.

Mangaan is een onderdeel van een enzym SOD (superoxide dismutase). Superoxide zorgt ervoor dat we sneller ouder worden. SOD is betrokken bij de neutralisatie, door superoxide te veranderen in waterstofperoxide. Waterstofperoxide is ook schadelijk en wordt daarom via onder andere peroxidase afgebroken in water.

Mangaan helpt ook om het calciumgehalte in balans te houden, waardoor gebrek aan calcium en fosfor voorkomen kan worden.

Mangaan draagt bij aan de opbouw van eiwitten, waardoor onder meer kraakbeen gevormd kan worden

Slechts een klein percentage van het mangaan uit de voeding wordt daadwerkelijk opgenomen, de rest wordt via de gal in de darmen uitgescheiden. We hebben magaan in zeer kleine hoeveelheden nodig, maar het is wel degelijk onmisbaar.

Mangaan tekort komt niet zoveel voor, maar een tekort kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder botverlies, spier- en gewrichtspijn en stemmingswisselingen. Meesttal komt een tekort aan mangaan veroorzaakt door chronische spijsverteringsstoornissen die het moeilijk maken om mangaan op te nemen.

Te veel mangaan vormt meestal een grotere bedreiging, vooral tijdens ontwikkelingsjaren waarin de hersenen zich nog aan het vormen zijn. Overmatige ophoping in het centrale zenuwstelsel kan geboorteafwijkingen en co

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mangaan

Mangaan helpt bij het vormen van belangrijke enzymen die verband houden met botvorming, waaronder glycosyltransferases en xylosyltransferases. Mangaan ondersteunt helpt osteoporose te voorkomen in combinatie met andere mineralen, waaronder calcium, zink en koper. Mangaan kan botverlies verminderen, vooral bij oudere vrouwen die vatbaarder zijn voor botbreuken en zwakke botten. Mangaangebrek vormt ook een risico voor botgerelateerde aandoeningen, aangezien mangaan helpt bij de vorming van botregulerende hormonen en enzymen die betrokken zijn bij het botmetabolisme.

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de werking van verschillende enzymen, waaronder arginase, glutaminesynthetase en mangaansuperoxide. Deze werken als antioxidanten in het lichaam en helpen oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen die kunnen leiden tot hartaandoeningen of kanker. Een lage mangaangerelateerde superoxide dismutase (SOD) functie kan schadelijk zijn omdat dit één van de belangrijkste enzymen zijn, die schade door vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Superoxide dismutase is bijzonder krachtig in het verminderen van ontstekingen, pijn en lichamelijke stress die kunnen leiden tot talrijke chronische ziekten. SOD's zijn de enige enzymen die superoxide radicalen kunnen consumeren, waardoor ze waardevol zijn voor het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de gezondheid .

Mangaan speelt een belangrijke bij spijsverteringsenzymen die verbindingen in voedsel omzetten in bruikbare voedingsstoffen en energie in het lichaam, inclusief glucose en aminozuren. Mangaan is nodig om te helpen bij de juiste productie van spijsverteringsenzymen die verantwoordelijk zijn voor gluconeogenese (het opnieuw vormen van glucose). Mangaan kan een te hoge bloedsuikerspiegels voorkomen, die kunnen bijdragen aan diabetes.

Mangaan is nauw verbonden met elektrofysiologische activiteiten van de neuronen in de hersenen die de cognitieve functies regelen. Mangaan komt vrij in de synaptische kloof van de hersenen en beïnvloedt de synaptische neurotransmissie, dus een mangaangebrek kan mogelijk psychische aandoeningen zoals concentratiestoornissen, geheugenproblemen, leerstoornissen en zelfs epilepsie veroorzaken.

Samen met calcium kan mangaan de symptomen van PMS verlichten, zoals gevoeligheid, spierpijn, angst, stemmingswisselingen en slaapproblemen.

Een combinatie van mangaan, calcium en zink kan de genezing bij ernstige en chronische wonden aanzienlijk versnellen.

IJzer en mangaan werken nauw samen, er is een sterk omgekeerd verband gevonden tussen een tekort aan ijzer en een hoog mangaangehalte. Hoewel een te hoog mangaangehalte kan bijdragen aan bloedarmoede, helpt mangaan het lichaam ook tot op zekere hoogte ijzer te gebruiken en op te slaan, wat bloedarmoede (laag ijzergehalte) kan helpen voorkomen.
Mangaan helpt bij het activeren van enzymen in de stofwisseling en speelt een rol in verschillende chemische processen in het lichaam. Het helpt bij de vertering en het gebruik van eiwitten en aminozuren en bij de stofwisseling van cholesterol en koolhydraten.

Waarvoor kan mangaan gebruikt worden

Dosering van mangaan

Kinderen

Tot 6 maanden

  • 3 mcg

7 tot 12 maanden

  • 600 mcg

1 tot 3 jaar

  • 1,2 mg

4 tot 8 jaar

  • 1,5 mg

9 tot 18 jaar

  • 1,6 tot 2,2 mg

Volwassenen

Mannen van 19 jaar en ouder

  • 2,3 mg

Vrouwen van 19 jaar en ouder

  • 1,8 mg

Zwangere vrouwen

  • 2 mg

Vrouwen die borstvoeding geven

  • 2,6 mg
Mangaan bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van mangaan

  • Een hoge inname van calcium, zink en ijzer kan de mangaan-gehalte verlagen. Een ijzertekort verhoogt de mangaan-opname en verhoogt het risico van mangaanstapeling.
  • Bepaalde maagzuurremmende medicijnen kunnen het mangaangehalte verlagen.
  • Mangaan is veilig in de genoemde doseringen.
  • Geen hoge dosering mangaan nemen bij zwangerschap en borstvoeding
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit