Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht rhodiola rosea

Rhodiola rosea, Russische rhodiola, rozenwortel, wonderwortel, roseroot
Rhodiola rosea, Russische rhodiola, rozenwortel, rozewortel, wonderwortel, roseroot

Geneeskracht van rhodiola

De wortel van rhodiola rosea bevat de inhoudsstoffen rosavine, rosine en rosarine, deze hebben een ergogene (prestatieverhogend) werking en verhogen zowel de geestelijke en lichamelijke weerstand, dat voornamelijk een gevolg is van de beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Door zijn adaptogene werking kan rhodiola inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft.

Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige stresshormonen (cortisol, adrenaline en noradrenaline). Rhodiola helpt het lichaam tegen externe prikkels van uiteenlopende aard, waardoor lichamelijke ongemakken, waaronder verminderde weerstand, vermoeidheid, hart- en vaatziekten en depressiviteit voorkomen kunnen worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rhodiola

Rhodiola kan helpen om de vetverbranding, het recuperatievermogen en het uithoudingsvermogen te verhogen door de rode bloedcellen te verhogen en oxidatieve schade te verminderen. Rode bloedcellen dragen zuurstof naar de spieren en meer zuurstof kan sportprestaties drastisch verbeteren en helpen om vermoeidheid uit te stellen. Rhodiola stimuleert EPO (erythropoëtine) dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti)stresshormonen. Rhodiola is een adaptogeen dat in staat is de hormonale reacties op stress te reguleren, waardoor niet alleen lichamelijke vermoeidheid aangepakt kan worden maar ook mentale vermoeidheid en de symptomen zoals hersenmist of gebrek aan concentratie.

Rhodiola beschikt over het vermogen om de algemene gemoedstoestand, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit te verbeteren. Rhodiola beschikt het vermogen om het hormoon cortisol in balans te brengen en te houden. Rhodiola kan de capaciteit van lichaam en geest vergroten om zich aan te passen aan stressvolle omgevingsfactoren en zo fysiologische schade te voorkomen.
Rhodiola rosea heeft adaptogene eigenschappen (vergroot op algemene, niet specifieke wijze de weerstand van het lichaam tegen verschillende soorten van stress). Rosavine en salidroside zijn stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor de rustgevende en opbeurende invloed van rhodiola rosea. Rhodiola rosea beschikt over het vermogen de energiestofwisseling op celniveau te vergroten. Het zorgt voor hogere gehaltes van adenosine triphosfaat (ATP) en creatinefosfaat in de mitochondriën, de zogenaamde energiefabriekjes van de cellen. Hierdoor zorgt het voor een grotere aanvoer van energiemoleculen naar de verschillende lichaamscellen, hetgeen onmisbaar is voor de uitvoer van de dagelijkse bezigheden.

Waarvoor kan rhodiola gebruikt worden

Dosering van rhodiola

  • 500 mg rhodiola per dag als onderhoudsdosis, maar kan worden verhoogt bij onvoldoende werking.
  • Rhodiola wordt het best op nuchtere maag genomen.
  • Bij een serotonine-tekort kan men rhodiola samen innemen met 5-HTP (een voorloper van serotonine), rhodiola verbetert de transport van 5-htp naar de hersenen.
Rhodiola rosea bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van rhodiola

  • Niet geven bij bipolaire stoornissen (manisch depressiviteit) en bij manieën.
  • Niet geven aan zwangere of zogende vrouwen, vanwege het gebrek aan studies betreffende de veiligheid.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit