Geneeskracht van magnesium
Magnesium is een heel belangrijk mineraal, waarvan we dagelijks genoeg moeten binnenkrijgen, helaas zijn bij veel mensen magnesium inname marginaal. Magnesium is heel belangrijk voor het lichaam, noodzakelijk voor een goede werking van de spieren (spierontspanning) en van de zenuwen, reguleert het hartritme, ondersteunt het immuunsysteem, zorgt voor gezonde botten, helpt bij het reguleren van het bloedsuikergehalte, ondersteunt de bloeddruk, speelt een rol in de aanmaak van eiwitten en de energiestofwisseling doordat het de aanmaak van ATP (het belangrijkste energiemolecuul) ondersteunt, speelt een rol bij de aanmaak van neurotransmitters en het beïnvloedt hun activiteit, met name de activiteit van dopamine en noradrenaline. Laatstgenoemde stof kan hierdoor beter opgeslagen worden in de zenuwcellen, vermindert stress doordat het voorkomt dat het cortisolgehalte oploopt.Elektrolyten zijn positief of negatief geladen deeltjes van een molecuul (ionen) die zijn opgelost in water of bloed. Doordat deze ionen positief of negatief geladen zijn, bevatten ze elektriciteit. De elektriciteit van deze ionen, is heel belangrijk om zenuw- en spierfunctie werkend te houden, voor de zuurtegraad van het bloed en het tegengaan van spierkrampen. De meest voorkomende elektrolyten in het menselijk lichaam zijn natrium, kalium, calcium, chloride, fosfor en magnesium.
Hoewel we slechts kleine hoeveelheden magnesium nodig hebben in vergelijking met andere voedingsstoffen, moeten we onze voorraden regelmatig aanvullen, hetzij uit voedsel, hetzij uit magnesiumsupplementen, om tekorten te voorkomen. Dat komt omdat het lichaam elke dag voorraden magnesium verliest door lichaamsprocessen zoals spierbeweging, hartslag en hormoonproductie.
Soorten magnesiumsupplementen
Magnesium citraat
- Is een combinatie van magnesium in met citroenzuur. Magnesiumcitraat kan in sommige gevallen een laxerende werking hebben wanneer het in hoge doseringen wordt ingenomen, maar is verder veilig te gebruiken om de spijsvertering te verbeteren en constipatie te voorkomen.
Magnesium chlorideolie
- Is een olieachtige vorm van magnesium die op de huid kan worden aangebracht. Het wordt ook gegeven aan mensen die moeilijk magnesium uit de voeding kunnen opnemen door spijsverteringsstoornissen. Sporters gebruiken soms magnesiumolie om energie en uithoudingsvermogen te verhogen, om spierpijn te verzachten en om wonden of huidirritaties te genezen.
Magnesium (bis)glycinaat
- Is een zeer goed opneembare vorm van magnesium, dit wordt aanbevolen voor iedereen met een bekend magnesiumtekort en heeft minder kans op laxerende effecten dan sommige andere magnesiumsupplementen.
Magnesium threonaat
- Heeft een hoge mate van absorptie/biobeschikbaarheid omdat het kan doordringen in het mitochondriale membraan.
Magnesium orotaat
- Deze vorm van magnesium bevat orootzuur dat gunstig is voor het hart.
Mogelijke symptomen van magnesiumtekort
- Spierzwakte, spierpijn en/of spierkrampen
- Slechte spijsvertering
- Angst
- Slaapproblemen
- Hoge bloeddruk
- Hart- en vaatziekten
- Nier- en leverschade
- Rusteloze beensyndroom
- PMS-symptomen
- Gedragsstoornissen en stemmingswisselingen
- Osteoporose
- Terugkerende bacteriële of schimmelinfecties
Mogelijke oorzaken van magnesiumtekort
- Bodemuitputting die de hoeveelheid magnesium in de gewassen verlaagt
- Spijsverteringsstoornissen die leiden tot malabsorptie van magnesium en andere mineralen in de darm
- Medicatie en antibioticagebruik, die het spijsverteringskanaal zodanig kunnen beschadigen dat magnesium niet meer kan worden geabsorbeerd
- Leveraandoening
- Hartfalen
- Darminfectie
- Regelmatig braken of diarree
- Nierfunctiestoornissen en andere aandoeningen die de absorptie beïnvloeden
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van magnesium
Magnesium is erg belangrijk voor de gezondheid van het hart, de grootste hoeveelheid magnesium in het hele lichaam bevindt zich in het hart. Magnesium werkt met calcium om de juiste bloeddruk te ondersteunen en hoge bloeddruk te voorkomen. Magnesiumtekort zorgt voor meer samentrekken van de slagaders, versnelde hartslag en onregelmatige hartkloppingen. Hart- en vaatziekten (door onvoldoende bloedtoevoer) is omgekeerd evenredig aan de magnesiumgehalte in het water dan wel in de grond. Prikkelbaarheid, zenuwaandoeningen, hoge bloeddruk, vaatvernauwing en vaatverwijding zijn allen gerelateerd aan de magnesiumspiegel. Magnesiumtekort blijkt tevens het ontstaan van aderverkalking, verhoogt vetgehalte in het bloed, hartritmestoornissen, schade aan de hartspier en een verminderde bloedtoevoer naar het hart in de hand te werken.Magnesium bevordert de bloedtoevoer naar de hersenen en houdt gezonde gehoorzenuwen in stand. Magnesium supplementen kan oorsuizen verminderen.
Magnesium is nodig voor een goede botvorming en beïnvloedt de activiteiten van osteoblasten (cellen die botweefsel opbouwen) en osteoclasten (witte bloedcellen die bot kan afbreken en opruimen) die een gezonde botdichtheid opbouwen. Magnesium speelt ook een rol bij het in evenwicht brengen van de bloedconcentraties van vitamine D, dat een belangrijke regulator is voor de homeostase (op peil houden van voeding- en afvalstoffen) van de botten. Een hogere magnesiumopname correleert met een verhoogde botdichtheid bij zowel mannen als vrouwen.
Magnesium wordt gebruikt om energie te creëren in het lichaam door het activeren van ATP (adenosinetrifosfaat) een stof die belangrijk is bij de energievoorziening van het lichaam. Dit betekent dat je zonder voldoende magnesium niet de energie hebt die je nodig hebt en gemakkelijker vermoeidheid kan ervaren.
Magnesium helpt de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen die de stoelgang controleren. Omdat magnesium helpt bij het neutraliseren van maagzuur en ontlasting in de darmen, is magnesium een natuurlijke manier om de stoelgang te bevorderen. Bij een te hoge doses kan magnesium lichte diarree veroorzaken, dan is de oplossing de dosis wat te verlagen.
Magnesium blijkt de kans om diabetes te ontwikkelen te verkleinen. Voldoende magnesium inname heeft een positief effect op ontstekingsreacties (lagere concentratie van ontstekingsmarkers in het bloed), een betere insulinegevoeligheid, een positief effect op het glucosemetabolisme en het serumkaliumgehalte. Magnesium kan zo helpen diabetes onder controle te houden en hiermee complicaties aan de vaten voorkomen. Glucose en endogene insulinesecretie hebben invloed op het plasma-magnesium. Het magnesiumniveau en het insulineniveau vertonen een wisselwerking, aanvulling van het magnesium dat verloren gaat kan het ziektebeeld bij diabetici verbeteren.
Magnesium is een natuurlijke ontkramper omdat het een belangrijke rol speelt bij neuromusculaire signalen en spiersamentrekkingen en werkt samen met calcium voor een goede prikkelgeleiding van de zenuwen naar de spieren. Samen hebben ze een spierverslappende werking. Magnesiumolie werkt relaxerend op spieren en zenuwen en kan zodoende spierspanning verminderen en bijdragen aan een betere slaap en minder spierkrampen.
Magnesium kan helpen de pijn als gevolg van migraine te beheersen door het vrijgeven van pijnstillende hormonen. Magnesium vermindert vernauwing van de bloedvaten, die de bloeddruk verhogen. Mensen die vaak last hebben van clusterhoofdpijn en (menstruele) migraine, blijken een tekort aan magnesium te hebben.
Tekort aan magnesium zorgt voor een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van insulineresistentie of zelfs diabetes type 2. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de productie en het vrijmaken van insuline, is van belang bij het omlaag brengen van de bloeddruk, een ander symptoom van metabool syndroom.
Stress, diarree, braken en een te hoge suikerinname verlagen het magnesiumgehalte. Magnesium is in staat de overgevoeligheid voor stress te voorkomen.
Magnesium is essentieel voor de GABA-functie, een remmende neurotransmitter die gelukshormonen zoals serotonine produceert. Bepaalde door magnesium gereguleerde hormonen zijn cruciaal voor het kalmeren van de hersenen en het bevorderen van de ontspanning, wat één van de redenen is waarom een magnesiumtekort kan leiden tot stress en slapeloosheid. Te kort aan magnesium veroorzaakt een toename van de productie van cortisolhormonen in de hersenen met name door het activeren van de paraventriculaire hypothalamuskern, een deel van de hersenen dat de reacties op stress en angst controleert.
Magnesium vermindert de symptomen van stuipen of toevallen tijdens zwangerschap, doordat magnesium direct en indirect vaatverwijding in onder andere de hersenen en baarmoeder veroorzaakt. Bovendien helpt magnesium premature weeën en vroeggeboorte te voorkomen. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met spierzwakte bij baby’s.
Magnesiumtekort is samen met vitamine D tekort de meest voorkomende tekortkomingen in de moderne samenleving. Een tekort aan magnesium verhoogt de bloeddruk en vermindert de insulinegevoeligheid. Magnesium bisglycinaat heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan andere vormen van magnesium en wordt door veel mensen beter verdragen dan andere magnesiumvormen.
Waarvoor kan magnesium gebruikt worden
- Beroerte
- Bevalling (geboorte van uw kindje)
- Botbreuk (beenbreuk, fractuur)
- Botontkalking (osteoporose)
- Burn out
- Chronisch vermoeidheidssyndroom
- Constipatie (moeilijke stoelgang)
- Cortisolspiegel normaliseren
- Diabetes
- Examenvrees
- Fibromyalgie
- Hart en vaatziekten
- Hartritmestoornissen
- Hartzwakte
- Hoge bloeddruk
- Hoofdpijn
- Insulinespiegel normaliseren
- Metabool syndroom
- Migraine
- Oorsuizen (tinnitus)
- Slaapproblemen
- Spierkrampen
- Stress
- Te weinig witte bloedlichaampjes
- Trombose (bloedvatverstopping)
- Vermoeidheid
- Zwangerschap en voedingsstoffen
Dosering van magnesium
- De dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium in bedraagt 300 mg, maar de werkelijke magnesiumbehoefte kan sterk variëren, afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, voedingsgewoonten, leefwijze en medicijnen. In ongunstige omstandigheden kan de behoefte aan magnesium wel oplopen tot 600-700 mg per dag.
- Het duurt enige tijd voordat de effecten van magnesiumsupplementen zich openbaren. De ontspannende werking op de spieren zal zich het eerst openbaren, al na enkele dagen of weken, maar om een duurzaam effect te bewerkstelligen moet de inname enkele maanden worden volgehouden.
- Als veilige bovengrens wordt tussen de 300 en 400 milligram elementair magnesium per dag aangehouden. Bij acuut gebruik 400 mg en bij chronisch gebruik 300 mg. Voor kinderen van 1 tot 3 jaar geldt een grens van 65 mg, van 4 tot 8 jaar van 110 mg, van ouder dan 8 jaar 350 mg. Voor bepaalde toepassingen kan het echter noodzakelijk zijn om hoger te doseren, mits dit onder toezicht gebeurt.
- Niettemin is magnesiumtherapie een zeer veilige therapievorm. Extreme overdosis kan bij sommige mensen een warmtegevoel en flushes geven, maar het optreden van een lage bloeddruk door magnesiumoverdosis is uiterst zeldzaam. Wel kan intensieve therapie met oraal magnesium (zoals eerder aangegeven) aanleiding geven tot darmklachten en diarree.
Welke voedingsstoffen versterken de werking van magnesium
- Een belangrijke activator voor magnesium is vitamine B6. Vitamine B6 helpt om magnesium de lichaamscellen in te transporteren. Daarnaast hebben ook vitamine C, vitamine D, calcium en fosfor een synergistische werking. Calcium, vitamine D en fosfor zijn vooral synergistisch op het gebied van de stofwisseling van botten en tanden.
Bijwerkingen en waarschuwingen van magnesium
- Bij een verminderde nierfunctie, hartblok (een storing in de prikkelgeleiding van het hart) en neuromusculaire aandoeningen dient magnesiumsuppletie, indien mogelijk, enkel te geschieden onder medisch toezicht.
- Intensieve therapie met anorganisch magnesium, met name magnesiumsulfaat en magnesiumchloride, kan tijdelijk osmotische diarree tot gevolg hebben. Bij constipatie worden daarom regulier soms hogere doses van magnesium geadviseerd. Magnesiumsulfaat veroorzaakt gemakkelijker diarree dan andere magnesiumzouten omdat sulfaat, evenals magnesium, een osmotische werking heeft. Aminozuurgebonden magnesiumvorm en de meeste organische vormen worden goed opgenomen met een minimale laxerende werking.
- Gelijktijdige gebruik met tetracyclinen, digoxine, penicilline, ijzer of ciprofloxacine kan de resorptie van deze middelen verminderen door complexvorming en doordat magnesium maagzuurvorming remt.
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties