Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-theanine

L-theanine

Geneeskracht van L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat voorkomt in groene thee en sommige paddenstoelen. L-theanine is een nootropic (een natuurlijke stimulerende middel dat de potentie heeft om cognitieve vaardigheden te verbeteren).

L-theanine heeft een chemische structuur dat sterk lijkt op glutamaat (een van nature voorkomend aminozuur in het lichaam dat helpt zenuwimpulsen in de hersenen door te geven). Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel, is vooral in overmaat aanwezig in de hersenschors en werkt stimulerend op andere zenuwcellen.

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine en glutamaat). L-theanine is een stof met rustgevende en immuunstimulerende eigenschappen, heeft invloed op elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt L-theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt.

L-theanine komt slechts in geringe mate voor in theebladeren (tussen de 2 en 50 %). Een effectieve dosering kan alleen bereikt worden met supplementen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-theanine

L-theanine beïnvloedt verschillende neurotransmitters in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat), deze neurotransmitters worden in situaties van stress en overbelasting aanzienlijk aangetast. L-theanine zorgt voor een toename van mentale alertheid en concentratie, mentale moeheid zal minder snel optreden. Theanine heeft beschermende eigenschappen op de hersenen. Vooral in combinatie met cafeïne zorgt theanine voor toename van mentale alertheid en focus, terwijl mentale vermoeidheid minder snel optreedt.

L-theanine vermindert angst en nervositeit bij alledaagse activiteiten. L-theanine heeft invloed op de elektrische activiteiten van de hersenen en leidt tot een toename van alfagolven. Alfagolven in de hersenen zorgen voor een betere concentratie, maar met een ontspannen gevoel.
L-theanine is een in wateroplosbaar aminozuur en 1 van de belangrijkste actieve ingrediënten in de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis). De structuur van L-theanine lijkt op glutamine, dit is een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. L-theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend gevoel, een vergelijkbaar effect verkregen door een massage of meditatie en zorgt voor ontspanning zonder dat er een slaperig gevoel ontstaat, dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen. L-theanine heeft neuroprotectieve eigenschappen en remt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Voor het slapen ingenomen kan L-theanine de slaapkwaliteit enorm verbeteren.

Waarvoor kan theanine gebruikt worden

Dosering van L-theanine

  • Adviesdosering 1 tot 3 x per dag 200 mg, therapeutische dosering 3 x per dag 400 tot 800 mg (verdeelt over de dag).

Welke voedingsstoffen versterken de werking van L-theanine

  • L-theanine wordt vaak gebruikt om de werking van Gaba te stimuleren
  • Cafeïne
  • 5-htp
L-theanine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-theanine

  • L-theanine kent weinig bijwerkingen, er zijn meldingen van hoofdpijn en verhoogde slaperigheid in hoge doseringen en meestal in combinatie met andere middelen.
  • L-theanine niet combineren met bloeddrukverlagende medicijnen waaronder bloedverdunners.
  • Mogelijk is er een tegenwerkend effect op stimulerende medicatie of kruiden zoals rhodiola.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit