Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine C

Vitamine C, ascorbinezuur, ester C, gebufferde vitamine C

Geneeskracht van vitamine C

Vitamine C is een enorm belangrijke vitamine dat een rol speelt bij vrijwel alle ziektebeelden. Vitamine C zou dan ook deel moeten uitmaken van ieder therapeutisch programma.

Vrijwel alle diersoorten kunnen zelf vitamine C produceren. De geproduceerde hoeveelheden zijn al snel enkele tientallen milligrammen per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wanneer een dier onder stress staat kan dat zelfs oplopen tot zo’n 200-300 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Het is niet raar om te veronderstellen dat wanneer de mens het vermogen om zelf vitamine C te produceren niet verloren zou hebben, onze eigen productie in dezelfde orde van grootte zou liggen. Dit zou de dagelijkse behoefte voor een gezond persoon op tenminste enkele grammen brengen.

Ester-C is een ontzuurde variant  van vitamine C, milder voor de maagwand en tanden. Ester-C is calciumascorbaat gebonden aan threonzuur, waardoor de biologische activiteit van ester-C groter is dan bij gewone vitamine C (ascorbinezuur). Hierdoor wordt ester-C, 2 x zo snel opgenomen in het bloed en blijft 2 x zo lang in het lichaam aanwezig dan bij gewone vitamine C.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine C

Vitamine C remt samen met OPC's (Oligomere Proantho Cyanidines) de aanmaak van histamine en kunnen de klachten bij een groot aantal allergieën verminderen. OPC's en vitamine C hebben een wederzijdse beschermende en stimulerende werking. De combinatie van deze supplementen bieden weerstandsverhoging tegen virussen en allergieën. Vitamine C heeft een algemene virusdodende werking. Herpesvirussen kunnen als enkele van de vele typen virussen door vitamine C in vitro geneutraliseerd worden, alsook een geïnfecteerde persoon volledig van het virus verlossen. De gouden klinische regel die niet veronachtzaamd mag worden wanneer een virus opgeruimd moet worden, luidt: geef voldoende vitamine C voor een voldoende lange tijd.

Vitamine C vermindert pijn als gevolg van gordelroos en bevordert het genezingsproces.

Vitamine C zorgt onder meer voor de ijzerresorptie, ijzertransport en vorming van hemoglobine, een gebrek aan vitamine C kan ijzergebreksanemie veroorzaken.

Vitamine C activeert het immuunsysteem, vult de antioxidanten aan in het lichaam en versnelt herstel na ziekte, vermindert de duur en verschijnselen van griep en verkoudheid.

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselstructuren. Dat is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, helpt bij het gezond en elastich houden van de bloedvaten, stabiliseert de vaatwanden en elastische bindweefselstructuren, belangrijk om oedeemvorming te voorkomen en is belangrijk voor alle weefsels die ons lichaam structuur geven zoals gewrichten, pezen, huid en spieren (waaronder de hartspier). Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Maar met het vorderen der jaren neemt de collageenproductie af, waardoor de huid veroudert. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en gevoeliger voor invloeden van buiten. Vitamine C is in staat huidbeschadiging te herstellen door het stimuleren van rustende fibroblasten (bindweefselcellen) welke vervolgens naar het verwonde huidgedeelte migreren.

Gestoken door een insect, probeer dan zo snel mogelijk een vitamine C tablet. Om jeuk en pijn van een insectenbeet snel te verminderen: neem een vitamine C tablet en plet deze, bijvoorbeeld met een vijzel. Maak het topje van een vinger nat, doop deze in het vitamine C-poeder en wrijf hiermee de insectenbeet in. Ook de pijn van een kwallenbeet kan hierdoor overigens snel afnemen.

Vitamine C in kleine doses verdeeld over de dag helpt urinezuur uit de weefsels vrij te komen en uit te scheiden. Neem geen hoge dosis vitamine C, daardoor kan te veel urinezuur ineens vrijkomen, zodat nierstenen kunnen ontstaan.

Vitamine C kan toegepast worden om de activiteit van kankercellen te remmen. Kankercellen in een tumor zijn in staat een nieuwe maligniteit te initiëren. De cellen zijn verantwoordelijk voor de tumorgroei, progressie en metastasering en zijn vaak meer resistent tegen therapieën dan andere kankercellen.

Vitamine C voorkomt dat de doorbloeding in de fijn vertakte haarvaten vermindert na consumptie van glucose. Glucose remt (vermoedelijk door oxidatieve stress) de vaatverwijding en vermindert de doorbloeding in de microcirculatie.

Vitamine C vermindert de schadelijke effecten van een verhoogt glucose en insuline gehalte. Vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant. Daarnaast normaliseert vitamine C de reactie van insuline. Hierdoor ontstaat een meer normale en minder ontketende reactie op glucose. Vitamine C speelt ook nog een rol in de vermindering van de glycosylering van eiwitten die AGE’s bevorderen.

Mensen met neuralgie hebben lagere vitamine C-spiegels in hun bloed dan gezonde mensen. vitamine C heeft effect op de pijnbeleving.

Mensen met vitiligo hebben vaak lage concentraties aan foliumzuur, vitamine B12 en vitamine C, vitamines die betrokken zijn bij de synthese van het huidpigment melanine.

Omdat we steeds meer blootgesteld worden aan fysieke en mentale stress, hebben we een verhoogde behoefte aan vitamine C. Stress vreet namelijk vitamine C en andere vitamines.

Vitamine C is één van de belangrijkste voedingstoffen voor de bijnieren. De hoogste concentratie vitamine C is te vinden in de ogen, hersenen en bijnieren. De productie van bijnierhormonen zijn voor een groot deel afhankelijk van een voldoende aanvoer van vitamine C. Te weinig aanvoer van vitamine C doet de uitscheiding van deze hormonen verminderen, waardoor de behoefte aan vitamine C verder toeneemt.
De biologische activiteit van vitamine C verkregen uit Ester-C (gebufferde vitamine C) is groter dan bij gewone vitamine C (ascorbinezuur). Gebufferde vitamine C is de zure vorm kwijt door de koppeling (buffering) aan threonzuur waardoor er ascorbaat ontstaat in plaats van ascorbinezuur. Ascorbaten zijn minerale zouten, deze vorm is milder voor de maag, bovendien is het beter door het lichaam op te nemen. Het grote voordeel is van ascorbaat dat tijdens het opnameproces calcium en magnesium vrijkomt, dit heeft een ondersteunende werking op vitamine C.

Waarvoor kan vitamine C gebruikt worden

Vitamine C speelt bij vrijwel alle ziektebeelden een rol, de volgende opsomming is daarom niet volledig

Dosering van vitamine C

  • De doseringsadviezen die gegeven worden variëren tussen 60 mg en 18.000 mg per dag voor gezonde personen. Bij ziekte en stress kunnen de doseringsadviezen nog verder oplopen.
  • Vrijwel alle diersoorten kunnen zelf vitamine C produceren. De geproduceerde hoeveelheden zijn al snel enkele tientallen milligrammen per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wanneer een dier onder stress staat kan dat zelfs oplopen tot zo’n 200-300 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Het is niet raar om te veronderstellen dat wanneer de mens het vermogen om zelf vitamine C te produceren niet verloren zou hebben, onze eigen productie in dezelfde orde van grootte zou liggen. Dit zou de dagelijkse behoefte voor een gezond persoon op tenminste enkele grammen brengen.
  • Vaak wordt als bovenlimiet de zogenaamde ‘bowel tolerance’ aangehouden: de hoeveelheid vitamine C die net geen diarree veroorzaakt. Niet-opgenomen vitamine C verdwijnt namelijk naar de dikke darm, waar het water aantrekt en zo (osmotische) diarree veroorzaakt.
  • Het is belangrijk de vitamine C inname zo veel mogelijk over de dag te spreiden om een evenwichtige opname te krijgen. 3 gram over de dag verspreid is veel effectiever dan 1 x per dag 5 gram vitamine C.
Vitamine C bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine C

  • Vitamine C is veilig om te gebruiken als voedingssupplement
  • Vitamine C kan soms misselijkheid, braken, brandend maagzuur, maagkrampen, hoofdpijn en andere bijwerkingen veroorzaken
  • De kans op bijwerkingen neemt toe naarmate men meer vitamine C neemt
  • Vitamine C veroorzaakt geen nierstenen
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit