Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht citroenmelisse

Citroenmelisse, Melissa officinalis, melisse, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, balsemmunt, lemon balm
Citroenmelisse, Melissa officinalis, melisse, citroenkruid, citroenplant, limoenkruid, balsemmunt, lemon balm

Geneeskracht van citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat behoort tot de muntfamilie, dat kleine witte, lichtgele tot lichtblauwe bloemen draagt die in het voorjaar en de zomer bloeien. De bladeren zijn donkergroen of geelachtig, afhankelijk van de grondsoort en het klimaat. Vooral de bladeren (voor de bloei) van citroenmelisse hebben een milde citroen aroma.

Citroenmelisse bevat inhoudsstoffen die een kalmerend effect lijken te hebben. Het kan ook de groei van sommige virussen verminderen.

In voedingsmiddelen en dranken wordt citroenmelisse gebruikt als smaakstof, heerlijk in bijvoorbeeld salades.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroenmelisse

Door zijn antioxiderende werking heeft citroenmelisse een beschermend effect op het maagdarmstelsel en bevordert het de spijsvertering. Citroenmelisse bestrijdt maagpijn, buikpijn, ongemak na het eten, constipatie, een opgeblazen gevoel, werkt braakstillend en helpt bij misselijkheid.

Citroenmelisse olie heeft een antibacteriële werking tegen candida, een veel voorkomende schimmelinfectie die een aantal symptomen veroorzaakt, waaronder uitputting, hersenmist, spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem.

Citroenmelisse heeft een milde kalmerende werking, werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend, kan angst bestrijden, de concentratie verbeteren en kan helpen bij slaapproblemen en stress.
Citroenmelisse heeft antibacteriële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Citroenmelisse werkt vaak op een manier die de normale weerstand die ziekten vormen voor veel medicijnen en remedies, omzeilt. Citroenmelisse kan plaatselijk worden aangebracht om herpesuitbraken te behandelen en de tijd tussen uitbraken te verminderen. Citroenmelisse lijkt effectief bij het opwekken van kalmte en het verminderen van angst, maar de cognitief verbeterende eigenschappen zijn variabel.

Waarvoor kan citroenmelisse gebruikt worden

Dosering van citroenmelisse

Nervositeit enspijsverteringsproblemen

  • 60 druppels tinctuur of een kopje thee tot 2 x per dag

Slaapproblemen

  • tot 900 mg citroenmelisse extract
Citroenmelisse bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van citroenmelisse

  • Soms kan citroenmelisse bijwerkingen veroorzaken, zoals meer eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn, duizeligheid en piepende ademhaling.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit