Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is stress

Stress, gespannen
Stress is een reactie van het lichaam op spanning. Iedereen die met belangrijke veranderingen of nieuwe taken te maken krijgt, zijn gevoeliger aan stress en psychische stoornissen. Stress zelf is niet slecht of gevaarlijk, het hoort bij het dagelijks leven en kan niet worden vermeden. Uitdagingen en veranderingen kleuren het leven, prikkelen de fantasie en zetten ons aan tot nieuwe prestaties, als we er tenminste op de juiste manier mee omgaan.

Het lichaam bereidt zich bliksemsnel voor op een topprestatie door extra brandstof (bijvoorbeeld suiker) en adrenaline beschikbaar te stellen. In noodsituaties kunt u alleen maar dankbaar zijn voor dit soort stressreacties. Wanneer de aangeboden brandstof echter niet voor een bijzondere lichamelijke of geestelijke prestatie wordt gebruikt, kan ze zich in de vorm van vet en cholesterol aan de wand van een bloedvat gaan hechten. De gelukkigste en meest succesvolle mensen, hebben geleerd goed op stress te reageren. Maar iemand die aan stress lijdt, slaagt er niet in zich aan de druk en de problemen aan te passen.

Ongecontroleerde stress die gedurende een lange periode wordt ervaren, wordt als chronisch gevaarlijk beschouwd en kan het risico op hartaandoeningen, diabetes, gewichtstoename of obesitas, psychische stoornissen, auto-immuunziekten, spijsverteringsstoornissen en zelfs kanker verhogen.

Stress beïnvloedt bijna alle delen van het lichaam, inclusief het bewegingsapparaat, het ademhalingssysteem, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem, het maagdarmstelsel, het zenuwstelsel en zowel het vrouwelijke als het mannelijke voortplantingssysteem.
L-theanine is een in wateroplosbaar aminozuur en 1 van de belangrijkste actieve ingrediënten in de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis). De structuur van L-theanine lijkt op glutamine, dit is een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. L-theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend gevoel, een vergelijkbaar effect verkregen door een massage of meditatie en zorgt voor ontspanning zonder dat er een slaperig gevoel ontstaat, dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen. L-theanine heeft neuroprotectieve eigenschappen en remt leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Voor het slapen ingenomen kan L-theanine de slaapkwaliteit enorm verbeteren.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Stress natuurlijk behandelen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit