Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren

Geneeskracht van omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) bestaan uit EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Veel algensoorten bevatten hoogwaardige oliën, die deels bestaan uit omega 3-vetzuren. Vissen bevatten ook omega 3-vetzuren door de algen die ze eten, maar produceren niet zelf omega 3. Algen variëren in grootte van eencellige microalgen zoals chlorella tot reusachtige meercellige soorten zoals de reuzenkelp, een zeewier dat tientallen meters lang kan worden. Omega 3-supplementen op basis van algen zijn een betere keuze dan visolie-supplementen. Overbevissing is een feit.

EPA (Eicosapentaeenzuur) werkt ontstekingsremmend (vermindert zwellingen), heeft een directe invloed op het immuunsysteem, kan voorkomen dat het bloed gemakkelijk stolt en kan ook pijn verminderen.

DHA (docosahexaeenzuur) bevindt zicht in ons lichaam vooral in de hersenen, zenuwstelsel en het netvlies. DHA speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van oog- en zenuwweefsels, vermindert het risico op hart- en vaatziekten, vermindert ontstekingen en verlaagt de triglyceridenspiegels.Voldoende inname van DHA is cruciaal voor een goede opbouw en werking van het (centrale) zenuwstelsel.

Langdurige tekorten aan DHA en EPA verhoogt de kans op stoornissen op het gebied van denken, gedrag en stemming. Op jonge leeftijd is er een kans op ontwikkelingsstoornissen zoals, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, borderline stoornis, stress en agressie. Op volwassen leeftijd is er een kans op cognitieve (verstandelijke) achteruitgang en dementie op latere leeftijd.

Omega-3 en omega-6 hebben we beiden nodig, in de juiste verhoudingen. In een ideaal dieet is de verhouding omega-3 en omega-6: 1/1. Maar met ons huidig voedselpatroon is de verhouding: 1/16 en meer. Als gevolg dat hart- en vaatproblemen veelvuldig voorkomen en doodsoorzaak nummer 1 is. Gevaar om te weinig omega-6 op te doen is er niet, het zit in bijna alles. Koop geen supplementen waar omega-3 en omega-6 gemengd inzitten, enkel omega 3 vetzuren (EPA en DHA).

Plantaardige bronnen zoals walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepolie bevatten geen EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) maar ALA (alfalinoleenzuur). ALA kan in het lichaam omgezet worden in EPA en DHA, maar deze omzetting is niet erg efficiënt en neemt verder af naarmate we ouder worden, dus het toevoegen van EPA en DHA aan onze voeding wordt als voordeliger gezien dan het toevoegen van ALA.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren activeren het immuunsysteem en zorgen voor minder kans op ontstekingsreacties.

Stille ontstekingen hopen cholesterol op en vernauwen hierdoor de slagaders, deze ontstekingen worden onder andere veroorzaakt door overconsumptie van enkelvoudig bewerkte koolhydraten (zoals suikers, bloem en alle producten die daarvan gemaakt zijn). Omega 3-vetzuren verbeteren de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloedvaten en lymfevaten), hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en verminderen stijfheid in de slagaders. Omega 3-vetzuren verbeteren het metabolisme van het vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. Omega 3-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en vorming van bloedstolsels in de aders tegen (trombose), hebben een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), houden de cholesterolvorming onder controle, verminderen de afzetting ervan in het lichaam en remmen slagaderverkalking.

Omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zorgen ervoor dat de huid minder snel geïrriteerd raakt. Onze moderne voedingspatroon zorgt ervoor dat we meer omega 6-vetzuren dan omega 3-vetzuren binnenkrijgen. Teveel aan omega 6-vetzuren kan de oorzaak zijn van ontstoken talgklieren die acne veroorzaken.

Omega 3-vetzuren zijn belangrijk voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen en belangrijk voor de membranen van zenuwcellen die betrokken zijn bij groeiprocessen in de hersenen, bij leerfuncties en geheugenfuncties. Omega 3-vetzuren hebben positieve effecten bij ouderen met milde achteruitgang van het verstandelijk vermogen zoals concentratiestoornissen. Een tekort aan omega 3-vetzuren in de eerste levensjaren geeft op latere leeftijd de kans op ADHD en andere psychische problemen. Serotonine speelt een voorname rol bij uiteenlopende hersenfuncties waaronder de stemming, het nemen van beslissingen, sociaal gedrag en de beheersing van impulsief gedrag. Bij autisme, ADHD, bipolaire stoornissen, schizofrenie, depressies en angststoornis worden lage concentraties van serotonine in de hersenen aangetroffen. Een adequate inname van zowel vitamine D als omega 3-vetzuren zou leiden tot een optimale productie en werking van serotonine in de hersenen wat de gunstige effecten van deze voedingsstoffen bij psychische aandoeningen kan verklaren.

Omega 3-vetzuren zorgen ervoor dat het gehalte IgE afname in de celculturen die ermee behandeld werden. Dit zou zich kunnen vertalen naar minder ontstekingsbelasting in de longen en dus minder symptomen van astma. Immunoglobuline E (IgE) zijn eiwitten die betrokken zijn bij de reacties van het afweersysteem. Omega 3-vetzuren zorgen voor minder kans op astma.

Omega 3-vetzuren zorgen voor een goede ontwikkeling en dichtheid van de botten. Er bestaat een verband tussen omega 3-vetzuren en een hogere botmineraaldichtheid (BMD). Vooral DHA-vetzuur (docosahexaeenzuur) heeft invloed op de BMD.

Omega 3-vetzuren helpen bij chronische niet-specifieke nekpijn en lage rugpijn.

Omega 3-vetzuren verminderen atopische aandoeningen (aanleg voor bepaalde aandoeningen). Immunoglobuline E (IgE) is een antistof die zich bevindt in slijmvliezen en die histamine vrijlaat als reactie op een allergeen. Hierdoor ontstaat een of andere allergische reactie. Een hogere concentratie van omega 3-vetzuren in de fosfolipiden, vermindert het aantal gevallen van atopische aandoeningen. Hoe hoger de omega 3-vetzuurconcentratie, hoe kleiner het risico. Omega 3-vetzuren kunnen allergische symptomen niet voorkomen, maar verkleint wel het risico van IgE-gemedieerde aandoeningen. Omega 3-vetzuren zorgen voor minder ontstekingsbelasting en dus voor minder symptomen.

Omega 3-vetzuren veranderen de adipokinesynthese in vetweefsel (met afname van adipokines die insulineresistentie, ontstekingen en atherosclerose veroorzaken en bevorderen de toename van beschermende adipokines zoals adiponectine).

Omega 3-vetzuren werken ondersteunend bij aandoeningen van het zenuwweefsel zoals multiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose (ALS), ziekte van Parkinson en ziekte van Alzheimer.

Omega 3-vetzuren met een DHA-concentratie van 2% of meer, gaan gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid van de lever, afname van het triglyceridengehalte en vermindering van het vetgehalte van de lever met gemiddeld 26%. Bovendien voorkwam suppletie met omega 3-vetzuren opnieuw vetvorming in de lever.

Omega 3-vetzuren verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
Onze huidige voeding bevat meer dan voldoende omega 6-vetzuren, terwijl de inname van omega 3-vetzuren (algenolie) ondermaats is. De verhouding tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren in westerse voeding is ongeveer tussen 15/1 tot 25/1 terwijl een verhouding van circa 5/1 tot 1/1 wenselijk is. Een hoge ratio omega 6-vetzuren en weinig omega 3-vetzuren in de voeding bevordert onder meer ontstekingen en is geassocieerd met vele chronische ontstekingsgerelateerde ziekten. Omega 3-vetzuren kunnen oxideren bij blootgesteld aan zuurstof, toevoeging van vitamine E aan omega 3-vetzuren is daarom een extra bescherming tegen oxidatie.

Waarvoor kunnen omega 3-vetzuren gebruikt worden

Dosering van omega 3-vetzuren

  • Voor een dagelijkse onderhoudsdosis kan worden uitgegaan van circa 300-1000 mg EPA+DHA per dag. De optimale therapeutische dosering omega-3 vetzuren varieert per aandoening en kan oplopen tot 5 à 10 gram per dag. Visolie kan desgewenst worden verwerkt in onder meer salades, yoghurt of vruchtensappen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van omega 3-vetzuren

  • Om oxidatie van omega-3 vetzuren in het lichaam tegen te gaan wordt gelijktijdig gebruik van een vitamine E-supplement (complex van tocoferolen) met circa 400 IE per dag aangeraden. Flavonoïden verhogen de opname van EPA en DHA.
Omega 3 (algenolie) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van omega 3-vetzuren

  • In de aangegeven dosering zijn geen contra-indicaties bekend.
  • Los van een effect op de bloedstolling, zoals vermeld bij interacties, bestaat vooral bij gebruik van hoge doses visolie (meer dan 5 gram EPA+DHA per dag) het risico op diarree, misselijkheid en opboeren.
  • Omdat omega-3 vetzuren bloedklontering tegengaan, kunnen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, een tekort aan vitamine K hebben of andere medicijnen gebruiken die de bloedstolling remmen (aspirine), interne bloedingen ontstaan bij gebruik van hoge doses omega-3 vetzuren (meer dan 5 gram EPA+DHA). Het effect op de bloedstolling van omega-3 vetzuren is na 6 weken behandeling maximaal. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit