Doorgaan naar hoofdcontent

Chronische pijn natuurlijk behandelen

Chronische pijn
Een probleem bij het behandelen van chronische pijn met medicijnen is dat ze niet altijd (goed) werken en veel bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, duizeligheid, verhoogde hartslag, verminderd geheugen, eetlust (gewichtsverlies of gewichtstoename) en soms ook afhankelijkheid (verslaving).

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden. Adaptogenen kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Boswellia

Boswellia werkt ontstekingsremmend en pijnstillend doordat boswellia het immuunsysteem onderteund en de productie vermindert van cytokinen die een rol spelen in ontstekingsreacties. Boswellia verlaagt de werking van het enzym dat kraakbeen afbreekt.

Cayenne peper

Cayenne olie of zalf uitwendig toegepast, kan tijdelijk chronische pijn verlichten van verschillende aandoeningen.

DL-fenylalanine

DL-Fenylalanine (DLPA) maakt deel uit van de lichaamsstoffen endorfinen en enkefalinen. Deze stoffen maken het lichaam minder gevoelig voor pijn, verbetert de stemming, positievere levensinstelling, verhoogde alertheid, verbeterde geheugenfunctie, verhoogde vitaliteit en seksuele intresse. Dit zijn belangrijke redenen waarom DLPA een antidepressieve werking heeft.

L-fenylalanine

L-fenylalanine (L-phenylalanine) kan werken als een natuurlijke pijnstiller en kan pijn verminderen die wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen.

Mangaan

Mangaan speelt een belangrijke rol bij de werking van verschillende enzymen, waaronder arginase, glutaminesynthetase en mangaansuperoxide. Deze werken als antioxidanten in het lichaam en helpen oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen die kunnen leiden tot hartaandoeningen of kanker. Een lage mangaangerelateerde superoxide dismutase (SOD) functie kan schadelijk zijn omdat dit één van de belangrijkste enzymen zijn, die schade door vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Superoxide dismutase is bijzonder krachtig in het verminderen van ontstekingen, pijn en lichamelijke stress die kunnen leiden tot talrijke chronische ziekten. SOD's zijn de enige enzymen die superoxide radicalen kunnen consumeren, waardoor ze waardevol zijn voor het vertragen van het verouderingsproces en het verlengen van de gezondheid .

Moerasspirea

Moerasspirea werkt ontstekingsremmend, pijnstillend, versterkt het bindweefsel, vermindert reumatische aandoeningen, werkt spierontspannend en helpt bij spier- en gewrichtsaandoeningen.

MSM

MSM (methylsulfonylmethaan) zorgt voor een goede structuur en elasticiteit van het bindweefsel, is een uitstekend middel voor het behoud van soepele spieren, gewrichten en bevordert de stootkussenfunctie van kraakbeen. Tekort aan MSM zorgt dat het bindweefsel minder flexibel is, met als gevolg verstijving van spieren. MSM helpt bij het voorkomen van spierkrampen, spierpijnen en (sport)blessures. MSM ( methylsulfonylmethaan) gel of crème leent zich zeer goed voor uitwendige toepassingen, wordt snel opgenomen door de huid. Vanwege deze snelle penetratie van MSM in de onderliggende diepe cel-lagen van de huid en de gel-vorm raken de poriën niet verstopt en wordt het effect snel merkbaar. MSM kan snel pijn verminderen.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) helpen bij chronische niet-specifieke nekpijn en lage rugpijn.

PEA

PEA (Palmitoylethanolamide) beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) heeft gunstige effecten op de symptomen van fibromyalgie, zoals het verminderen van pijn en gevoelige pijnpunten. Het kan wel even duren vooraleer SAMe begint te werken. (Tussen 1 tot zelfs 6 weken, afhankelijk van persoon tot persoon).

5-HTP

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) is een directe voorloper van serotonine en heeft een algeheel verminderend effect op pijnsensaties, door het effect van de pijnmediator substance P te temperen. Lage serotoninespiegels zijn kenmerkend bij fibromyalgie, bij lage serotoninespiegels kunnen normale hoeveelheden substance P al pijn veroorzaken. Substance P is een neuropeptide dat betrokken is bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel.

Vitamine B6

Vitamine B6 is nodig voor het goed functioneren van het hormoonstelsel en zenuwstelsel. Vitamine B6 helpt bij PMS vanwege de positieve effecten op specifieke neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de pijnbestrijding in de hersenen en het vermogen om de doorbloeding van de hersenen te verbeteren en hormonen te beheren. Vitamine B6 vermindert premenstrueel syndroom (PMS)-klachten, vooral in combinatie met magnesium zoals borstpijn, misselijkheid, krampen, vermoeidheid en hoofdpijn. Bovendien kunnen de potentiële voordelen van vitamine B6 voor de huid zelfs helpen bij het verminderen van acne die optreedt voordat de menstruatiecyclus begint. Het wordt aanbevolen voor vrouwen die veel last hebben van PMS-symptomen om regelmatig vitaminen B's te nemen, vooral in de 10 dagen voor de menstruatie.

Vitamine D

Vitamine D tekort kan deels een oorzaak zijn bij mensen met chronische pijnklachten (zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie). Lage vitamine D-spiegels hangen samen met meer pijnklachten, depressieve klachten en een verhoogde kans op een verminderde botmassa.

Wintergreen

Bergthee (wintergreen) zalf, -gel of -olie zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten kunnen door enkele druppels bergthee olie in te masseren verlicht worden. Bergthee kan de symptomen verminderen van artritis, reuma, lage rugpijn en chronische nekpijn.
PEA (palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof en wordt in de lichaamscellen aangemaakt onder invloed van bepaalde fysiologische prikkels. Als er schade aan cellen of weefsels ontstaan ten gevolge van pijn en ontstekingen, wordt de productie van PEA in ons lichaam vergroot om de zelfherstellende capaciteit van het lichaam te ondersteunen. In chronische situaties zijn lichaamscellen niet altijd in staat om genoeg palmintoylethanolamide (PEA) aan te maken. PEA beschikt over ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en wordt gebruikt bij zenuwpijn en pijn door ontstekingen. PEA kan ervoor zorgen dat in verschillende situaties het pijngevoel afneemt. Probleem met PEA is dat het effect bij pijnbestrijding niet direct is, pas na enkele weken kan men oordelen of het verder innemen van PEA zinvol is.
Wat is chronische pijn
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
PEA (palmitoylethanolamide) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit