Doorgaan naar hoofdcontent

Bijziendheid natuurlijk behandelen

Bijziend, bijziendheid, oogproblemen, slecht zien, verziend

Astaxanthine

Astaxanthine verbetert de doorbloeding in de ogen, vermindert vermoeide ogen en zorgt ervoor dat we onze ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. Astaxanthine heeft een beschermend effect op het ontstaan van zenuwschade aan het oog en vermindert oxidatie van eiwitten in de retina en een duidelijke afname van doden cellen. Astaxanthine speelt een belangrijke rol in het tegengaan van oxidatieve schade bij verhoogde oogboldruk.

Blauwe bosbes

Luteïne in blauwe bosbes verbetert de doorbloeding in de ogen. Blauwe bosbes blijkt de luteïnespiegel in het netvlies te verhogen. Op deze manier gaat de gezondheid van het oog er waarschijnlijk flink op vooruit. Luteïne werkt in het netvlies als antioxidant en absorbeert de schadelijke blauwe stralen uit het zonlicht.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba verkleint de kans op netvliesdegeneratie en cataract (troebel worden van de ooglens) veroorzaakt door een slechte doorstroming van de bloedvaten.

Luteïne

Luteïne wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak in combinatie met zeaxanthine ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauw- en UV-licht het netvlies beschadigen. Luteïne kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.

Saffraan

Crocine een wateroplosbare carotenoïde uit saffraan doet de bloedtoevoer in zowel netvlies als vaatvlies toenemen en draagt bij aan functieherstel van het oog. Dit effect is te danken aan de vaatverwijdende eigenschappen van crocine, hetgeen er mogelijk voor zorgt dat weefsels in het oog meer zuurstof en nutriënten ontvangen. Maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en één van de belangrijkste oorzaken van blindheid, het netvlies veroudert en verliest langzaam zijn functie. Een belangrijke oorzaak van afname gezichtsscherpte is de vermindering van de bloedtoevoer naar het netvlies en het vaatvlies.

Taurine

Taurine (2-aminoethaansulfonzuur) komt in zeer hoge concentraties in de retina (netvlies achter de oogbol) voor, een plaats waar zeer hoge concentraties onverzadigde vetzuren voorkomen die een optimale antioxidatieve bescherming behoeven. Taurine tekorten leiden tot beschadiging van de retina. Er is echter nog veel onduidelijk over de functie van taurine in het oog.

Vinpocetine

Vinpocetine verbetert de ogen door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren en wordt ingezet bij mensen die constant een fluittoon horen (tinnitus). Vermoedelijk is ook het gehoororgaan gevoelig voor de verbeterde bloeddoorstroming door vinpocetine.

Vitamine A

Vitamine A (betacaroteen) is belangrijk voor het gezichtsvermogen omdat het een rol speelt in de staafjes van het netvlies (lichtgevoelige cellen van het netvlies), dat zorgt voor een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van vitamine A hierbij een rol. Vitamine A is een cruciaal onderdeel van de aanmaak van het rhodopsine (rood pigment in de staafjes van het netvlies), een tekort aan rhodopsine kan nachtblindheid veroorzaken en bijdragen aan volledige blindheid. Een tekort aan vitamine A kan een oorzaak zijn voor het week worden van het hoornvlies van het oog (het hoornvlies wordt etterig en sterft af) en droogt uit waardoor het hoornvlies afsterft en ondoorzichtig wordt. Vitamine A tekort is de belangrijkste oorzaak van ouderdomsgerelateerde blindheid.

Vitamine D

Vitamine D kan schadelijke immuunreacties in de ogen onderdrukken, verouderingsprocessen in het oog vertragen en beschermd de ogen tegen droge ogen syndroom (syndroom van Sjögren) veroorzaakt door ontsteking van het oogoppervlakte en afname van de traanfilm, wat gepaard gaat met pijn, roodheid, vermoeidheid en een slechter gezichtsvermogen. Vitamine D tekort geeft een verhoogde kans op leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie.

Waterkers

Waterkers zit boordevol antioxidanten, die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen om ontstekingen op cellulair niveau te bestrijden. Deze antioxidanten spelen een sleutelrol bij het handhaven van de immuunfunctie, het verbeteren van de gezondheid van de ogen, het bevorderen van een betere bloedsuikerspiegel en meer.
Luteïne (behoort tot de carotenoïden) wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauwlicht en UV-licht het netvlies beschadigen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.
Wat is bijziendheid
Mogelijke oorzaken
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit