Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine E

Vitamine E, alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, tocoferolen

Geneeskracht van vitamine E

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine en is een sterke antioxidant, vitamine E helpt bij het vertragen van processen die de cellen beschadigen, het beschermt de vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen schadelijke inwerking van zuurstof en gifstoffen.

Bij de keuze voor een vitamine E olie is het belangrijk er op te letten dat de crème niet uitsluitend alfa-tocoferol bevat, maar daarnaast ook de andere tocoferolen. Zo zou gamma-tocoferol veel effectiever ontstekingsprocessen remmen dan alfa-tocoferol.

Om de maximale voordelen van vitamine E supplementen te verkrijgen, is gebleken dat een complex van tocoferolen (alfa, beta, delta, en gamma) belangrijk is. Vitamine E wordt gevonden in veel voedingsmiddelen, waaronder plantaardige oliën, granen, vlees, gevogelte, eieren, fruit, groenten en tarwekiemolie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine E

Vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van het hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten aanpast en stabiliseert, gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat vitamine E een bloedverdunnende werking heeft (vitamine E is een anti-stollingsfactor), verbetert de bloedcirculatie, versterkt de wanden van de haarvaten en remt de vorming van plaques (cholesterol) in de aders (aderverkalking). Daarnaast speelt vitamine E een rol bij de vorming en bescherming van rode bloedlichaampjes tegen toxinen in het bloed.

Vitamine E uitwendig gebruikt versnelt de wondgenezing, door vrije zuurstofradicalen en de schade die ze veroorzaken tegen te gaan. Littekenweefsel ontstaat bij zuurstofgebrek, vitamine E vermindert juist de behoefte aan zuurstof, doordat vitamine E de genezing optimaler laat verlopen is er minder littekenvorming. Vitamine E, vitamine C en zink werken als antioxidanten en blijken het genezingsproces van brandwonden te versneller. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel een vitamine E-rijke voeding de totale hoeveelheid vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant in de huid, wordt gebruikt voor de behandeling van vrijwel alle soorten huidaandoeningen. Het direct op de huid aanbrengen van vitamine E is een zeer effectieve manier om de concentratie vitamine E in de huidcellen te verhogen. Want hoewel vitamine E in het lichaam significant kan verhogen, wordt maar een klein gedeelte ervan opgeslagen in de huid. Vitamine E (creme, olie of balsem) verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.

Antioxidanten zorgen ervoor dat de huid wordt beschermd tegen oxidatieve stress door UV-straling. De opbouw van een antioxidant-reservoir in het lichaam is noodzakelijk. Na blootstelling aan zonlicht is het belangrijk dit reservoir meteen weer aan te vullen. Voedingssupplementen met vitamine C, vitamine E en N-acetylcysteïne (NAC) of andere antioxidanten zijn hierbij in het bijzonder aan te bevelen.

Vitamine E vermindert oxidatieve stress bij personen met diabetes en leidt tot een versterking van het antioxidatieve systeem. Na vitamine E-suppletie daalde de MDA (malondialdehyde) concentratie (verhoging van MDA geeft schade door vrije radicalen aan).

Vitamine E tekort verhoogt het risico op botbreuken, vitamine E heeft een positief effect op de botdichtheid en de spiermassa van ouderen, mogelijk door de antioxidatieve eigenschappen van vitamine E.

Vitamine E vermindert bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) de lever-enzymwaarden aspartaat-aminotransferase (ASAT) en afname van leververvetting.

Vitamine E verlicht de pijn bij menstruatie en vermindert het bloedverlies.

Vitamine E spiegels zijn lager bij personen met het metabool syndroom. Mogelijk komt dit doordat ontstekingen en oxidatieve stress de opname van de vitamine E in de darm en/of de verwerking van de vitamine E in de lever verstoort.

Vitamine E helpt bij nadelige inwerking op de geslachtshormonen bij de vrouw, houdt het voortplantingssysteem gezond.

Vitamine E remt ontstekingen van het prostaatweefsel en houdt het prostaatweefsel gezond.
Vitamine E is een groep van 8 verschillende verbindingen (tocoferolen en tocotriënolen) die gezamenlijk een sterke antioxidante werking hebben in het lichaam.  Natuurlijke vitamine E en synthetische vitamine E verschillen biochemisch veel van elkaar. Synthetische vitamine E bezit slechts 1/8 van de activiteit dan de natuurlijke vitamine E. Dit omdat de natuurlijke vitamine E de juiste ruimtelijke structuur bezit om op receptoren te passen of om als cofactor van een enzym te dienen.

Waarvoor kan vitamine E gebruikt worden

Dosering van vitamine E

Vitamine E in complexvorm (gecombineerd met andere tocoferolen)
  • Tussen de 100 en 1000 IE vitamine E per dag

Welke voedingsstoffen versterken de werking van vitamine E

  • De werking van vitamine E wordt versterkt door vitamine C, glutathion en N-acetyl-L-cysteïne.
Vitamine E bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine E

  • Tijdens de zwangerschap en de periode wanneer men borstvoeding geeft worden doseringen van meer dan 500 mg vitamine E per dag ontraden, zeker wanneer dit niet in complexvorm plaatsvindt.
  • Heeft u een hart- en vaatziekten of diabetes, neem dan geen doses van meer dan 400 IE per dag of meer. Sommige onderzoeken suggereren dat hoge doses vitamine E de kans op overlijden kunnen verhogen en mogelijk andere ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Zeer hoge doses vitamine E kunnen mogelijk misselijkheid, diarree, maagkrampen, vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, wazig zicht, huiduitslag, blauwe plekken en bloedingen veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit