Doorgaan naar hoofdcontent

Een verwonding natuurlijk behandelen

Wonden, schaafwonden, snijwonden,bloedingen

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat een hoge vitamine C gehalte, hierdoor kan het collageen van de huid helpen op te bouwen en wonden genezen.

Calendula

Goudsbloem (calendula) zalf vermindert ontstekingen en versnelt het herstel van wonden door de groei te stimuleren van nieuwe huid en bevordert de productie van collageen.

Duizendblad

Duizendblad werkt bovendien ontsmettend, kan voorkomen dat (brand)wonden geïnfecteerd raken en heeft het vermogen om bloedingen te stoppen.

Eucalyptus

Vanwege de antimicrobiële en antiseptische eigenschappen werkt eucalyptusolie ondersteunend bij huidirritaties zoals wonden, snijwonden, brandwonden, zweren insectenbeten.

Gotu kola

Gotu kola bevordert de vorming van nieuw bindweefsel, werkt versterkend op het bindweefsel, herstelt elasticiteit en regelt keratinisatie (beschermlaag voor de huid). Gotu kola werkt ontstekingsremmend en stimuleert wondgenezing.

Hysop

Hysop heeft antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het genezen van diepe snijwonden, littekens en insectenbeten.

Lavendel

Lavendelolie werkt ontsmettend, pijnstillend, wondhelend en vermindert jeuk bij (brand)wonden, acne, eczeem en ander huidproblemen.

L-carnosine

L-carnosine kan gebruikt worden ter verzorging van de huid en voor het verminderen van rimpelvorming. L-carnosine remt en voorkomt crosslinking van collageen in de huid, wat kan leiden tot verlies van elasticiteit, rimpels en verlies van extracellulaire matrix (biedt stevigheid en structuur aan weefsels). Een effect van L-carnosine bij deze toepassingen kan waarschijnlijk pas op de lange termijn worden gezien. L-carnosine ondersteund bij een snellere wondgenezing, heeft een verjongend effect op bindweefselcellen en draagt zo bij aan wondgenezingsprocessen.

L-glutamine

L-glutamine is zeer belangrijk voor een goede wondgenezing, vooral bij zware verwondingen (zoals brandwonden of na operaties) is er een sterk verhoogde behoefte aan glutamine, omdat bij wondgenezing ook een verhoogde celdeling, DNA- en eiwitsynthese plaatsvindt. Cellen van het bindweefsel (fibroblasten) en witte bloedcellen (macrofagen en lymfocyten) hebben een hoge behoefte aan glutamine.

L-proline

L-proline helpt schade te herstellen aan de huid, zoals wonden en brandwonden, omdat het de celmigratie stimuleert en bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuw weefsel. In de vroege fase van wondgenezing is de prolinespiegel in het wondvocht ten minste 50 % hoger dan de plasmaspiegel, wat erop wijst dat proline actief in de wond wordt geïmporteerd. Proline ondersteunt de collageensynthese, collageen is een essentieel onderdeel van wondgenezing omdat het de huid structuur geeft. Het lichaam maakt minder collageen aan naarmate men ouder wordt, waarbij proline effectief de veroudering van de huid kan vertragen.

Mangaan

Een combinatie van mangaan, calcium en zink kan de genezing bij ernstige en chronische wonden aanzienlijk versnellen.

OPC's

OPC's (oligomere proanthocyanidines) remmen de enzymatische afbraak van collageenrijke en elastische bindweefselstructuren die zorgen voor de vorming en bescherming van de huid tegen veroudering en bevordert het natuurlijke afweersysteem.

Serrepeptase

Serrepeptase kan zwellingen na verwondingen en operaties aanzienlijk verminderen.

Sint janskruid

Sint Janskruidolie heeft een antibacteriële werking en kan hierdoor symptomen verlichten bij kleine wonden en huidirritaties zoals brandwonden, snijwonden en schaafwonden. Lokaal aangebracht vertoont het ontstekingsremmende eigenschappen.

Smalle weegbree

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) heeft antibacteriële eigenschappen en werkt ontstekingswerend.

Vitamine E

Vitamine E olie verbetert de conditie van de huid (elasticiteit, droogheid, ruwheid, schraalheid). De huid wordt terug elastischer, minder droog, ruwheid en schraalheid van de huid verdwijnt en rimpels worden minder uitgesproken.

Zink

Zinkzalf bevordert wondgenezing en vermindert de ernst van andere huidaandoeningen. Zink is noodzakelijk voor alle celgroei- en alle soorten processen en is daarom belangrijk element bij genezing van wonden.

Wat is een verwonding
Wat te doen bij een verwonding
Gotu kola bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit