Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn littekens

Littekens, littekenvorming
Littekenvorming van de huid treedt op ter plaatse van een wond die is ontstaan na letsel of een operatie en bij bepaalde huidaandoeningen.

Na het ontstaan van een wond begint het genezingsproces. Het doel hiervan is het lichaam beschermen tegen het binnendringen van ziekteverwekkers die een infectie kunnen veroorzaken. Tijdens dit genezingsproces vormen fibroblasten, dit zijn huidcellen die zich snel vermenigvuldigen, een grote hoeveelheid eiwitvezels op de wond. Hierbij wordt een tijdelijke, harde laag over het wondoppervlak gevormd, dit is de korst die de wond beschermt terwijl het genezingsproces eronder doorgaat. Als de korst helemaal droog is, valt deze af en laat een litteken achter op de plaats van de dichtgegroeide wond.

Verbindweefseling van de huid ontstaat als de genezing van beschadigde weefsels is verstoord, waardoor grote hoeveelheden bindweefsel ophopen op de plaats waar een wond geneest. Littekens kunnen zich vormen als gevolg van een infectie, operatie, verwonding of ontsteking van de huid.
Een verwonding moet tijdens het genezingsproces, vochtig en bedekt blijven. Kokosolie kan littekenvorming verminderen en zelfs helpen voorkomen en/of voorkomen dat een litteken te groot en te diep wordt. Omega 3-vetzuren en antioxidanten in kokosolie remmen keloïde (abnormale toename van littekenweefsel in de huid) en helpen de huid herstellen. Bovendien hydrateert kokosolie de huid effectief. 2 tot 3 x per dag kokosolie aanbrengen en bedekken met een gaas.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Littekens natuurlijk behandelen
Kokosolie bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit