Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht witte dovenetel

Witte dovenetel, Lamium album, white nettle, white dead nettle
Witte dovenetel, Lamium album, white nettle, white dead nettle

Geneeskracht van witte dovenetel

De bloemen van witte dovenetel (Lamium album) bevatten werkzame stoffen zoals tannines, etherische olie, saponinen, choline, biogene amines (histamine, tyramine en methylamine), flavonglycosiden, fenylpropanoïde glycosiden, chlorogeenzuur, rutoside, quercetine en kaempferol en iridoïde glycosiden (lamalbide, alboside A en B en caryoptoside).

Witte dovenetel heeft samentrekkende, krampstillende, ontstekingsremmende, diuretische (bevordert het urineren) en verzachtende eigenschappen.

De witte bloempjes van de witte dovenetel bevatten een druppel zoete nectar en kan direct uit het smalle uiteinde van de kleine witte bloemen worden gezogen.

De witte bloempjes en jonge bladeren kunnen aan salades worden toegevoegd of als groenten worden gekookt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van witte dovenetel

Witte dovenetel werkt samentrekkend, krampstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor kent het kruid toepassingen bij pijnlijke en onregelmatige menstruatie, bekkenontsteking, vaginale afscheiding en als een tonicum voor de baarmoeder.

Vanwege de samentrekkende eigenschappen kan witte dovenetel nuttig zijn bij de behandeling van diarree, aambeien en spataderen.

Witte dovenetel blijkt een positief effect te hebben op het urinewegstelsel en kan aangewend worden bij urineweginfecties en problemen met urineren bij zowel vrouwen als mannen. Witte dovennetel bevordert het urineren.
Witte dovenetel (Lamium album) wordt vooral beschouwd als een vrouwenkruid omdat het kruid gebruikt wordt als tonicum voor de baarmoeder, bij overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie, bij menstruatiepijn, bekkenontsteking en vaginale afscheiding.

Waarvoor kan witte dovenetel gebruikt worden

Dosering van witte dovenetel

  • De juiste dosis voor witte dovenetel is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor witte dovenetel vast te stellen.
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van witte dovenetel

  • Bij therapeutische doseringen zijn er geen toxische bijwerkingen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit