Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht marjolein

Marjolein, Origanum inajorana, majorana hortensis, Origanum majorana, Origanum vulgare, echte marjolein, wilde marjolein, majoraan, kranskruid, worstenkruid, sweet marjoram
Marjolein, Origanum majorana, echte marjolein, majoraan, kranskruid, worstenkruid, sweet marjoram

Geneeskracht van marjolein

De bloemen en bladeren van marjolein bevatten zeer veel antioxidanten in de vorm van essentiële oliën, vitamine K, vitamine A, ijzer, mangaan en calcium.

Het inademen van marjoleinolie kalmeert het zenuwstelsel en heeft een positieve invloed heeft op het cardiovasculaire systeem door de bloedstroom te verbeteren en de bloeddruk te verlagen.

Verwar marjolein niet met oregano (Origanum vulgare), dat ook wel wilde marjolein wordt genoemd, marjolein (Origanum majorana) wordt gewoonlijk zoete marjolein genoemd. Oregano is een veel voorkomende vervanger van marjolein en vice versa vanwege hun gelijkenissen, maar marjolein heeft een fijnere textuur en een milder smaakprofiel.

De bloemen en bladeren worden vers en gedroogd gebruikt in allerlei culinaire gerechten, het kan worden toegevoegd aan vlees- en groentegerechten, saladedressings en stoofschotels. Marjolein wordt gebruikt als geurstof in zepen en cosmetica.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van marjolein

Marjolein helpt bij het verteren van voedsel door de samentrekkende beweging van de darmen en de uitdrijving te stimuleren. Bij spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, winderigheid, maagpijn, diarree en constipatie, kan marjolein de symptomen helpen te verlichten.

Marjolein kan het hormonale evenwicht herstellen en de menstruatiecyclus helpen reguleren. Marjolein wordt beschouwd als een emmenagoog (kan de menstruatie op gang te brengen).

Marjolein remt het enzym proteïnetyrosinefosfatase 1B (PTP1B) en dipeptidylpeptidase IV (DPP-IV). Vermindering van PTP1B en DPP-IV kan de insulinesignalering en insulinetolerantie helpen verbeteren. Marjolein heeft het vermogen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Marjolein bevat van nature veel antioxidanten, waardoor het uitstekend is voor het cardiovasculaire systeem. Marjolein verwijdt en ontspant de bloedvaten. Dit vergemakkelijkt de bloedstroom en verlaagt de bloeddruk.

Marjolein is zeer effectief bij het verlichten van spanningen, ontstekingen en werkt kalmerend. Marjolein kan helpen de pijn te verminderen die vaak gepaard gaat met spierstijfheid, spierkrampen en spanningshoofdpijn.
Marjoleinolie kan hulp bieden bij hormonale onbalans, diabetes, maagzweren en spijsverteringsklachten. Het gebruik van marjolein in de aromatherapie is gunstig voor het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem, waardoor het een natuurlijk remedie is tegen stress, pijn, spanningen, angsten, hoge bloeddruk en hartproblemen.

Waarvoor kan marjolein gebruikt worden

Dosering van marjolein

Inwendig gebruik

  • 1 à 2 druppels verdund in een koffielepel honing of plantaardige olie, 2 x per dag voor de maaltijd

Uitwendig gebruik

Via verdamping of inhaleren 1-2 druppels op een tissue of zakdoek

  • Krampstillend bij luchtwegproblemen en luchtweginfecties
  • Verhoogt de weerstand van de luchtwegen
Marjoleinolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van marjolein

  • Marjolein niet geven aan zwangere vrouwen, marjolein werkt baarmoederstimulerend, culinair gebruik in matige doses is toegestaan.
  • Marjolein niet geven bij lage bloeddruk, astma en endogene depressie.
  • Langdurig gebruik vermijden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit