Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht nootmuskaat

Nootmuskaat
Nootmuskaat, Myristica fragrans, nutmeg

Geneeskracht van nootmuskaat

Hoewel nootmuskaat vaker wordt gebruikt als specerij dan vanwege zijn gezondheidsvoordelen, bevat nootmuskaat een indrukwekkende reeks krachtige verbindingen die ziekten kunnen helpen voorkomen en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.

Nootmuskaat bevat krachtige ontstekingsremmende plantaardige stoffen die als antioxidanten werken, waaronder plantpigmenten zoals cyanidinen, etherische oliën zoals fenylpropanoïden en terpenen, fenolische verbindingen waaronder protocatechuïnezuur, ferulinezuur en cafeïnezuur. Bovendien bevat nootmuskaat verschillende essentiële voedingsstoffen waaronder vezels, magnesium, calcium en ijzer.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt nootmuskaat gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en diarree te verminderen vanwege de aromatische, adstringerende eigenschappen. Kalmeert de zenuwen, vermindert stress en slapeloosheid.

Volgens de Chinese geneeskunde bezit nootmuskaat warme, prikkelende eigenschappen. Nootmuskaat kan de gezondheid van de milt, maag en dikke darm beïnvloeden. Er wordt ook aangenomen dat het de bloedsomloop verbetert, de maag stimuleert en spijsverteringsproblemen vermindert.

Nootmuskaat heeft een warme, pittige smaak dat zeer geschikt is in verschillende gerechten zoals desserts, dranken zoals koffie, chai, glühwein, advocaat, soepen, sauzen en vleesgerechten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van nootmuskaat

Nootmuskaat kan helpen bij het verlichten van pijnlijke, ontstoken gewrichten en vermindert tegelijkertijd zwellingen. Nootmuskaat kan vooral gunstig zijn voor pijn die verband houdt met ontstekingsaandoeningen, zoals artritis.

Nootmuskaat bezit neuroprotectieve eigenschappen (beschermt hersencellen tegen schade) dat kan helpen om de hersenfuncties te optimaliseren en te beschermen tegen ziekten. Nootmuskaat kan de balans van specifieke neurotransmitters in de hippocampus veranderen, het gebied van de hersenen dat primair met het geheugen wordt geassocieerd. Dit kan preventief helpen bij de behandeling van verschillende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Nootmuskaat kan slapeloosheid verminderen en tegelijkertijd de stemming verbeteren.

Nootmuskaat heeft niet alleen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen dat een lekkende darm kan verminderen, maar van bepaalde verbindingen in nootmuskaat, kunnen maagzweren en diarree verminderen.

Nootmuskaat kan verschillende aspecten van het hart verbeteren, omdat nootmuskaat het cholesterolgehalte en triglyceridenspiegels kan verlagen en kan opeenhoping van bloedstolsels verminderen, belangrijk bij het voorkomen van een beroerte.
Nootmuskaat is een specerij waarvan wordt aangenomen dat het de libido, het zenuwstelsel, het spijsverteringsstelsel en de bloedcirculatie ten goede komt.

Waarvoor kan nootmuskaat gebruikt worden

Dosering van nootmuskaat

Nootmuskaatolie is ideaal om nootmuskaat goed te doseren

Inwendige gebruik

  • Slechts enkele druppels, voldoende verdunnen met bijvoorbeeld druivenpitolie, olijfolie of amandelolie

Gemalen nootmuskaat

  • Het wordt doorgaans aanbevolen om het verbruik te beperken tot minder dan 10 gram per keer, dat vertaalt zich naar ongeveer 1,5 eetlepel gemalen nootmuskaat
Nootmuskaatolie bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van nootmuskaat

  • Nootmuskaat bevat myristicine, een psychoactieve stof die bij gebruik in hoge doses nadelige bijwerkingen kan veroorzaken
  • Het consumeren van grotere hoeveelheden nootmuskaat kan symptomen van toxiciteit veroorzaken zoals hallucinaties, epileptische aanvallen, misselijkheid, duizeligheid, pijn, ongerustheid, angst, droge mond, wazig zicht, agitatie, verhoogde hartslag
  • Beperkt gebruik van muskaatnoot als specerij tijdens de zwangerschap mag, maar hogere doses worden afgeraden (potentieel vruchtafdrijvend)

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit