Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht Chinese rabarber

Rabarber, Rheum palmatum, Chinese_Russische rabarber
Rheum palmatum, Chinese rabarber, Russische rabarber, rhubarb

Geneeskracht van Chinese rabarber

De wortel en de ondergrondse stengel (wortelstok) van Chinese rabarber (Rheum palmatum) bevat de inhoudsstoffen anthocyanen, die een rode kleur geeft aan de stengels van rabarber en werken als antioxidanten. Anthocyanen hebben beschermende effecten op de bloedvaten en zouden de ontwikkeling van kankercellen kunnen verminderen. Rabarber is ook een goede bron van vitamine K1, vitamine C en mangaan.

De stengels en bloemen zijn echter de enige eetbare delen van de plant. Dit is erg belangrijk om te weten, aangezien de bladeren giftig kunnen zijn vanwege de aanwezigheid van verbindingen zoals oxaalzuur en antrachinonglycosiden. Symptomen van vergiftiging kunnen zijn: ademhalingsmoeilijkheden, een branderig gevoel in de mond en keel, misselijkheid en diarree.

Hoewel de rabarberplant oorspronkelijk in veel vormen van traditionele geneeskunde werd gebruikt, is het een populair ingrediënt geworden in een breed scala aan desserts. De bloemknoppen zijn een delicatesse in Azië.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Chinese rabarber

Chinese rabarber is vezelrijk en is daardoor een effectieve manier om de spijsvertering te vergemakkelijken, kan buikpijn verlichten, constipatie verminderen en kan helpen tegen diarree.

Chinese rabarber bevat een goede bron van vitamine K, dat een rol speelt in het botmetabolisme en mogelijk zelfs bescherming biedt tegen osteoporose. Dit komt omdat vitamine K nodig is voor de carboxylering van osteocalcine, een belangrijk eiwithormoon dat betrokken is bij de botvorming en botombouw.
Chinese rabarber (Rheum palmatum) versterkt de botten, vermindert ontstekingen en kan helpen bij het bestrijden van vrije radicalen.

Waarvoor kan Chinese rabarber gebruikt worden

Dosering van Chinese rabarber

  • De juiste dosis voor rabarber is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor rabarber vast te stellen.
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van Chinese rabarber

  • Best geen rabarber gebruiken tijdens de borstvoeding of zwangerschap (stimuleert mogelijk de baarmoeder, mogelijk abortief)
  • Best geen rabarber gebruiken bij nieraandoeningen of leverproblemen
  • De bladeren worden eigenlijk als giftig beschouwd en kunnen bij consumptie schadelijk zijn voor de gezondheid. Rabarbervergiftiging kan optreden wanneer men stukjes blad van de plant eet.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit