Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht knoflook

Knoflook, look, Allium sativum
Knoflook, Allium sativum, look, hoflook, tamme look, tuinlook, garlic

Geneeskracht van knoflook

Alliine (S-allyl-L-cysteine sulfoxide) is een bestanddeel uit knoflook en is zeer vluchtig, bij de voedselbereiding gaat een groot deel van de gezonde kracht verloren zelfs bij het kneuzen of snijden van knoflook. De zwavelhoudende alliine wordt na het snijden of kneuzen omgezet in allicine (diallylthiosulfinate), het stofje dat verantwoordelijk is voor de geur van knoflook.

Een goede knoflookpreparaat bevat voornamelijk alliine. Alliine wordt in het lichaam omgezet in een stof dat een belangrijke rol speelt in de stofwisseling, met een sterke medicinale werking.

De werking van knoflook neemt sterk af wanneer verse knoflook verhit wordt.

Knoflook staat vooral bekend als smaakmaker en een belangrijke ingrediënt om gerechten op smaak te brengen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van knoflook

Knoflook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen. knoflook heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Knoflook beïnvloed de productie van waterstofsulfide (kleurloos gas met de geur van rotte eieren) in het maagdarmstelsel, dat wordt geproduceerd door de darmflora. Waterstofsulfide blijkt ontstekingen in het maagdarmstelsel tegen te gaan en bevordert het herstel van het darmepitheel na beschadiging. Het gas stimuleert de vorming van biofilms en een goed werkende darm. Knoflook kan mogelijk helpen bij diarree, vermoeidheid, regelmatig terugkerende buikpijn (buikkrampen), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Knoflook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.

Knoflook verlaagt de bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

Knoflook beschermt de lever tegen toxische stoffen zoals aflatoxine, benzopyreen en acetaminophen.
Knoflook heeft een zeer breed werkingsgebied, doet de bloeddruk dalen, verbetert de doorbloeding, kan aandoeningen aan hart en bloedvaten voorkomen, versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen en biedt ondersteuning in tijden van stress.

Waarvoor kan knoflook gebruikt worden

Dosering van knoflook

  • knoflook-extract met 8 en 10 mg alliine: 250 tot 500 mg per dag. Hogere doses kunnen gedurende kortere perioden (bijvoorbeeld bij infecties) worden toegepast.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van knoflook

  • Supplementen die naast knoflook, afhankelijk van de indicatie, ingezet kunnen worden zijn onder meer omega-3 vetzuren, vitamine E, alfa-liponzuur, antioxidanten, chlorella en een goed probioticum. Bij candidiasis en andere schimmelinfecties is caprylzuur naast een Allium sativum extract een goede keuze.
Knoflook bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen knoflook

  • Wees voorzichtig met het gebruik van een allium sativum extract voor en vlak na een operatie en bij het gebruik van antistollingsmedicatie (zoals warfarine, indomethacine en aspirine), aangezien knoflook de bloedstolling vertraagt. Allium sativum extract is gecontra-indiceerd bij een overgevoeligheid voor knoflook en bij het gebruik van proteaseremmers tegen het HIV-virus. Knoflook kan de bloedspiegel van proteaseremmers namelijk aanzienlijk verlagen.
  • Soms leidt het gebruik van Allium sativum extracten (vooral in hoge doseringen) tot misselijkheid, duizeligheid, maagklachten of irritatie van de slijmvliezen in het maagdarmkanaal. Verlaging van de dosis verhelpt dergelijke klachten in de regel. Een allergische reactie is in principe mogelijk, maar is heel zeldzaam.
  • Let op bij het gebruik van bloedglucoseverlagende medicijnen (sulfonylurea), want in combinatie met knoflook kan de bloedglucosespiegel sterker dalen. Ook kan knoflookextract in theorie de werking van statines (cholesterolverlagende medicatie) en ACE-remmers (medicatie tegen hoge bloeddruk) versterken. Gebruik van hoge doses Allium sativum extract wordt bij het gebruik van genoemde medicatie voor de veiligheid afgeraden. Tot slot is bekend dat Allium sativum extract de werking van antibiotica potentieert.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit