Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht psylliumvezels

Psylliumvezels, Plantago ovata, Plantago afra, Plantago psyllium, Ispaghula, Indische vlozaad
Plantago ovata, Plantago afra, Plantago psyllium, Ispaghula, Indische vlozaad, vlooienzaad, bladvlo, zandvlokruid, blonde psyllium, psyllium husk, black psyllium seed

Geneeskracht van psyllium

De buitenste omhulling van het zaad (schil) van psyllium wordt gebruikt. Psylliumvezels zijn eetbare oplosbare vezels en werken prebiotisch (bevorderen een gezonde darmflora) en vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water, kunnen 10 x het eigen drooggewicht aan water opnemen en vormen een grote massa. Hierdoor verwijderen psylliumvezels gemakkelijk en op een gezonde wijze, afvalstoffen sneller en efficiënter uit de dikke darm, doordat het de ontlasting zachter maakt en de stoelgang soepeler laat verlopen.

Psylliumschil heeft een positief effect op het hart en cholesterolgehalte en verbeteren de glycemische controle voor mensen met diabetes. In tegenstelling tot stimulerende laxeermiddelen is psyllium zacht en niet verslavend.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van psyllium

Psyllium werkt uitstekend voor het verzachten van ontlasting door het verhogen van het watergehalte hierdoor heeft het een laxerende werking en constipatie verhelpen, wat kan helpen bij de behandeling van aambeien. Tevens vergemakkelijken psylliumvezels het verwijderen van afvalstoffen (gifstoffen). Kan toegepast worden om milde diarree te verlichten, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid water in het spijsverteringskanaal opneemt, wat helpt om de ontlasting steviger en langzamer door de darmen te vervoeren.

Psylliumvezels kunnen zeer nuttig zijn bij het behouden en bereiken van een gezond gewicht, omdat het een gevoel van verzadiging bevordert wanneer het wordt geconsumeerd. Omdat we van nature minder eten als we ons vol voelen, kan het toevoegen van extra vezels aan ons dieet in de vorm van psylliumschil ons helpen om niet te veel te eten en obesitas op een natuurlijke manier te behandelen. Bovendien heeft het vermogen van psylliumschillen om het natuurlijke uitdrijvingsproces van afvalstoffen sneller en regelmatiger uit het lichaam te verwijderen, een positief effect op het gewicht.

Psylliumvezels verlagen de cholesterolspiegel (LDL of slechte cholesterol) door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming. Het beste effect van psyllium op de bloedsuikerspiegel treedt op wanneer psyllium tijdens een maaltijd ingenomen wordt. Naast het verlagen van de bloedsuikerspiegel, verlaagt de psylliumzaadschil ook het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes met een hoog cholesterolgehalte. Sommige onderzoeken tonen aan dat psyllium het totale cholesterol met ongeveer 9% en LDL-cholesterol met 13% kan verlagen. Psyllium verlaagt de bloedsuikerspiegel na de maaltijd niet bij mensen die geen diabetes hebben. Psylliumvezels kunnen de systolische en diastolische bloeddruk bij mensen met overgewicht met hoge bloeddruk (hypertensie) aanzienlijk verlagen.Wat een positief effect heeft op de gezondheid van het hart.
Psylliumvezels kunnen 50 x het oorspronkelijke volume doen zwellen, wanneer het aan vloeistof wordt toegevoegd. Vezels spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde maagdarmkanaal. Psylliumvezels ondersteunen de darmfunctie, beschermen de darmwand, gaan zowel constipatie als diarree tegen, verlagen de cholesterolspiegel, ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit het voedsel en bevorderen de uitscheiding van gifstoffen met de ontlasting. Psylliumvezels passen uitstekend in een reinigingsprogramma.

Waarvoor kan is psyllium gebruikt worden

Dosering van psyllium

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het innemen van blonde psyllium. Niet genoeg vocht innemen kan leiden tot verstikking of obstructie van de slokdarm.
  • Obstipatie (constipatie, verstopping): 7 tot 40 gram psyllium per dag, verdeelt in 2 tot 4 doses
  • Diarree: 7 tot 18 gram psyllium, verdeelt in 2 tot 3 doses
  • Colitis ulcerosa: 10 tot 30 gram psyllium, verdeelt in 2 tot 3 doses
  • Aambeien: 3 tot 5 gram psyllium, 2 x per dag
  • Hoge cholesterol: 3 tot 5 gram psyllium, 2 tot 3 x per dag
  • Diabetes type 2: 15 gram psyllium, verdeelt in 3 doses
  • Hoge bloeddruk: dagelijks 15 gram psyllium
Psyllium bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van psyllium

  • In zeldzame gevallen komen allergische reacties voor. De behandeling van verstopping met laxeermiddelen kan de darmtraagheid echter nog verergeren. Bij onkundig gebruik, zoals inname met te weinig vocht, kunnen verwondingen van slokdarm en darm niet uitgesloten worden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit