Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen

Geneeskracht van spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen zijn belangrijk om onze voeding te kunnen afbreken, belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en voor het herstel van ziekte. De meest stabiele en effectieve enzymen zijn die van plantaardige en microbiële oorsprong. Voor een grotere biologische activiteit worden bij voorkeur enzymen van verschillende bronnen gecombineerd.

Ons voedsel bestaat uit verschillende voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen. Het voedsel wordt in het maag-darmkanaal kleiner gemaakt en voedingsstoffen worden opgenomen in alle lichaamscellen. Dit wordt vertering genoemd. In het maag-darmkanaal zijn enzymen aanwezig die helpen het voedsel te verteren. Wanneer deze enzymen ontbreken, ontstaat er een verteringsstoornis en worden de voedingsstoffen niet opgenomen. Ze verlaten het lichaam samen met de ontlasting.

Zo zijn er enzymen nodig voor het afbreken van lactose en gluten, sommige mensen maken deze enzymen slechts gedeeltelijk aan en kunnen bij het eten van bepaalde voedingstoffen symptomen ervaren, van vermoeidheid, spijsverteringsklachten tot zelfs groeistoornissen bij kinderen. Wie bepaalde enzymen helemaal niet aanmaakt heeft dan ook veel ernstigere symptomen. Momenteel zijn er supplementen op de markt die enzymen bevatten die voor de maaltijd ingenomen, bepaalde voedingsstoffen wel kunnen afbreken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van spijsverteringsenzymen

Onvoldoende aan spijsverteringsenzymen kunnen de oorzaak zijn van spijsverteringsproblemen en absorptieproblemen met schimmel overgroei zoals candidiasis, voedselallergieën en overgevoeligheden. Als er onvoldoende metallothioneine (een eiwit betrokken bij het ontgiftingsmechanismen voor verschillende zware metalen) in de darm aanwezig is zullen zware metalen zoals kwik of lood aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen in enzymen zijn nodig om caseïne en gluten af te breken. Veel autistische kinderen hebben dan ook een glutenallergie en caseïne allergie.

Spijsverteringsenzymen zijn zowel nodig voor een optimale vertering van alle voedingsstoffen als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van gifstoffen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, winderigheid, buikpijn, diarree, constipatie, vermoeidheid en andere klachten.

Spijsverteringsenzymen ondersteunen het spijsverteringsstelsel, door de maagdarmstelsel soepel te laten functioneren, verminderen de darmdoorlaatbaarheid zodat er minder gifstoffen in de bloedbaan terecht komen en kan zo zorgen voor minder ontstekingen. Spijsverteringsenzymen helpen bij spijsverteringsklachten, indigestie in het algemeen zoals een vol gevoel, opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn met eventuele misselijkheid, zuurbranden, obstipatie, vette ontlasting en onverteerde voedselresten.

Spijsverteringsenzymen zijn zowel noodzakelijk voor een optimale vertering van alle macronutriënten als voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van nutriënten, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van gifstoffen en andere belastende substanties in het spijsverteringskanaal.

Spijsverteringsenzymen helpen bij een afwijkende zuurtegraad en kunnen helpen om het legen van de maag te versnellen, wat de terugstroming van zuur in de slokdarm kan voorkomen om het terugvloeien van de maagzuur te verminderen.
Spijsverteringsenzymen zijn nodig voor een optimale vertering van macronutriënten en voor de opname van vetoplosbare vitaminen. Een goede vertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van nutriënten, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van gifstoffen in het spijsverteringskanaal. Hierdoor verminderen bijbehorende klachten zoals opgeblazenheid, flatulentie, buikpijn, stoelgangproblemen, vermoeidheid en diverse gerelateerde aspecifieke klachten.

Waarvoor kunnen spijsverteringsenzymen gebruikt worden

Dosering van spijsverteringsenzymen

  • Bij alle enzympreparaten is een effectieve dosering zeer belangrijk. Helaas is bij vele enzymproducten de exacte dosering ondoorzichtig omdat in veel gevallen de enzymactiviteit ten onrechte in milligrammen wordt uitgedrukt. De hoeveelheid milligrammen van een bepaald enzym zegt niets over de activiteit van dat enzym. Daarom is de enige juiste manier om de potentie van een enzymproduct uit te drukken vermelding van de hoeveelheid enzymen in zogenaamde eenheden (units) die een uitdrukking zijn van de snelheid waarmee dat betreffende enzym substraat omzet. Let bij aankoop van een enzympreparaat daarom op vermelding van afkortingen als bijvoorbeeld GDU, ALU, HUT of SAPU.
  • Het is belangrijk dat de enzymen in fysiek contact komen met het voedsel dat ze moeten helpen verteren. Inname van een enzympreparaat tijdens of vlak na de maaltijd is dus belangrijk. Bij gebruik van capsules kunnen deze eventueel al (kort) voor inname met het voedsel (niet heet) worden vermengd.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van spijsverteringsenzymen

  • Vooral bij exocriene pancreasinsufficiëntie kan er een grote behoefte bestaan aan het mineraal zink en de vetoplosbare vitamine A en vitamine D.
Spijsverteringsenzymen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van spijsverteringsenzymen

  • Pancreatitis, eerste fase van de acute vorm, Ileus, galblaas-empyeem (etterophoping), galweg-obstructie, leverfunctiestoornissen (ernstige).
  • Er zijn geen bijwerkingen bekend van het oraal gebruik van spijsverteringsenzymen.
  • De meeste medicijnen waaronder ook anti-epileptica, antidepressiva en andere psychofarmaca zijn zo ontwikkeld dat ze ongevoelig zijn voor fysiologische hoeveelheden spijsverteringsenzymen in de dunne darm. Het is derhalve onwaarschijnlijk dat hun werking wordt beïnvloed door inname van orale spijsverteringsenzymen.
  • De spijsvertering, specifiek de eiwitvertering en de opname van vitamine B12 wordt beïnvloed door het gebruik van maagzuurremmers. Antibiotica kunnen door het afdoden van de microbiota de spijsvertering en derhalve de resorptie van nutriënten remmen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit