Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is longembolie

Longembolie, trombose, aandoening van de luchtwegen, afsluiting van een longslagader
Een embolie is de afsluiting van een slagader of een ader (trombose), door wat voor materiaal dan ook, dat zich in het bloedvat kan huisvesten en kan afsluiten. Longembolie is een afsluiting van een longslagader, waardoor het door die slagader aangeleverde bloed aan de long niet of slechts gedeeltelijk van zuurstof kan worden voorzien. Dit wordt meestal veroorzaakt door een stolsel dat plotseling vanuit het been (diepe veneuze trombose of DVT) naar de longen reist.

Een bloedstolsel in het been of in een ader van het kleine bekken of van de buik komt soms los van zijn oorspronkelijke locatie. Vervolgens reist het stolsel door de bloedbaan naar een ander deel van het lichaam, zoals de hersenen of de longen. Zodra het stolsel de normale bloedtoevoer naar een van de longen blokkeert, kan dit leiden tot permanente schade als gevolg van verminderde zuurstof of zelfs de dood.

Normaal staat fibrinolyse in voor het vernietigen van de gevormde bloedklonters. Fibrinolyse is het proces waarbij een bloedstolsel langzaam wordt afgebroken. Dit is het tegenovergestelde van bloedstolling. Maar fibrinolyse kan (in bepaalde gevallen) zijn functie niet uitoefenen. De vorming van een bloedklonter is het gevolg van een vertraging in de doorstromingssnelheid van het bloed in de aders of van een ontsteking van de aders.

De ernst van longembolie is verschillend, het hangt af van het getroffen longvolume en dit hangt dan weer af van de grootte van de afgesloten slagader. In sommige gevallen hoest de patiënt bloed op, meestal enkele dagen na het ontstaan van de embolie. Deze fluimen zijn een teken van de vernietiging van een zone van de long. De getroffen zone, meestal niet erg groot, is de zone die normaal gesproken door de verstopte slagader wordt bevloeid.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die helpt bij de gezondheid van het hart en bloedvaten. Vitamine K2 helpt het risico op atherosclerose te verminderen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Longembolie natuurlijk behandelen
Vitamine K2 (MK-7) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit