Doorgaan naar hoofdcontent

Daslook

Daslook, Allium ursinum, boslook, wilde look, wilde knoflook, berelook, hondsknoflook, borslook

Geneeskracht van daslook

De bladeren en vooral de bol van daslook bevatten de inhoudstoffen ajoene, adenosine, vitamine C en betacaroteen, die preventief beschermen tegen hartziekten, door plaquevorming op de vaatwanden te verminderen en de bloeddruk te verlagen.

De gekneusde bladeren geven allicine (diallylthiosulfinate) af, het stofje dat verantwoordelijk is voor de geur van daslook. Allicine werkt tegen schimmels, bacteriën) en virussen dn werkt ondersteund bij hoest, verkoudheid, griep en keelpijn.

Het is beter een daslook extract te gebruiken omdat gedroogde bladeren snel aan geneeskracht verliezen.

Wilde knoflook (daslook) is een minder bekende tafelgroente dan zijn geculitveerde familielid 'de knoflook', maar kent dezelfde toepassingen. De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur, heerlijk voor in salades. De bladeren van daslook lijken sterk op de bladeren van het meiklokje en herfsttijloos en deze 2 laatsten zijn giftig.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van daslook

Daslook heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als knoflook maar is minder sterk

Daslook heeft dezelfde werking als knoflook maar minder krachtig. Daslook versterkt het immuunsysteem, draagt bij aan gezonde luchtwegen, heeft een brede activiteit tegen bij bacteriële, virale, schimmelinfecties en parasitaire infecties van de luchtwegen (o.a. bronchitis, astma, verkoudheid, sinusitis, longontsteking, keelontsteking en amandelontsteking).

Daslook beïnvloed de productie van waterstofsulfide (kleurloos gas met de geur van rotte eieren) in het maagdarmstelsel, dat wordt geproduceerd door de darmflora. Waterstofsulfide blijkt ontstekingen in het maagdarmstelsel tegen te gaan en bevordert het herstel van het darmepitheel na beschadiging. Het gas stimuleert de vorming van biofilms en een goed werkende darm. Knoflook kan mogelijk helpen bij diarree, vermoeidheid, regelmatig terugkerende buikpijn (buikkrampen), colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Daslook remt het aderverkalkingsproces rechtstreeks door het tegengaan van plaques en van vetophoping in de vaatwand en kan hierdoor hart- en vaatziekten verminderen en de doorbloeding van organen en weefsels verbeteren. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.

Daslook verlaagt de bloeddruk bij een te hoge bloeddruk en heeft een gunstige invloed op de bloedlipiden (bloedvetten). Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, verliezen hun slagaders het vermogen om te strekken en te buigen. Knoflook lijkt dit effect te verminderen.

Daslook beschermt de lever tegen toxische stoffen zoals aflatoxine, benzopyreen en acetaminophen.

Waarvoor kan knoflook gebruikt worden

Dosering van daslook

  • De juiste dosis voor daslook is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor daslook vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van daslook

  • Niet geven bij acute of chronische ontstekingen van het maagslijmvlies (omdat de harde, zwavelhoudende bestanddelen de irritatie kunnen vergroten).
  • Vanwege het bloedverdunnende effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep, niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Daslook, Allium ursinum, boslook, wilde look, wilde knoflook, berelook, hondsknoflook, borslook, bear's garlic, wild garlic

Herkomst van daslook

  • Kaukasus
  • Klein-Azië
  • Midden-Europa
  • West-Azië

Beschrijving van daslook

  • De elliptisch tot lancetvormige bladeren zijn 3 tot 5 cm breed, donkergroen en parallelnervig. De bladeren zitten zo aan de ondergrondse bol dat ze een draaiing hebben in hun steel, waardoor de onderkant eigenlijk van boven te zien is
  • De witte bloemen hebben 6 witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De bloemdekbladen zijn ongeveer 1 cm groot. De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli. Voor het scherm zich ontvouwt zitten de bloemknoppen binnen een bloeischede, die uit 2 kleppen bestaat en met de steel een speervormig uiterlijk heeft. De 2 kleppen vallen af als de bloeiwijze zich opent. De plant wordt 20 tot 40 cm hoog. De bloem heeft 6 meeldraden en een driehokkig bovenstandig vruchtbeginsel. De zaden zijn zwartbruin en vermeerdert zich vooral via zaadverspreiding
  • Ondergronds heeft daslook bollen als reserve-orgaan. De bol is eigenlijk al een samenstel van bladeren en bloeiwijze, te vergelijken met de opbouw van een ui, waar we spreken van de rokken in de bol. Als zich uit de basis van de bol de wortels ontwikkelen vormen die een soort bos

Daslook in de keuken en andere toepassingen

  • Jong blad van daslook wordt vanwege zijn lekkere smaak gebruikt in soep en salades
  • De langwerpig, ovale bollen kunnen goed gebruikt worden als vervanging van knoflook

Reacties

    Powered By ConvertKit