Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-glutathion

L-glutathion

Geneeskracht van L-glutathion

L-glutathion bestaat in 2 vormen

  • De gereduceerde vorm (GSH)
  • De geoxideerde vorm (GSSG of glutathion-disulfide genoemd)
Alleen de gereduceerde vorm L-glutathion heeft in het lichaam een beschermende werking.

L-glutathion wordt in de voeding aangetroffen zoals groenten, fruit, vis en vlees, maar vooral asperges zijn bijzonder rijk aan L-glutathion.

Ons lichaam kan L-glutathion via de lever uit 3 aminozuren L-cysteïne, L-glycine en L-glutamine worden aangemaakt.

Toch kan het innemen van extra L-glutathion in bepaalde situaties een waardevolle aanvulling zijn, iedere dag wordt ons lichaam blootgesteld aan factoren die een aanslag plegen op de lichaamsvoorraad glutathion zoals:
  • Brandwonden
  • Medicijnen
  • Operaties
  • Oxidatieve stress
  • Slechte voeding
  • Straling
  • Vergiftigingen
  • Veroudering
  • Vervuiling
  • Virale- en bacteriële infecties
  • Zware fysieke inspanningen
  • Zware metalen belasting
L-glutathion is de belangrijkste zwavelverbinding in ons lichaam en één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-glutathion

L-glutathion speelt een aanzienlijke rol bij het ontgiften van de lever en dat is erg belangrijk aangezien we in onze moderne tijd veel te maken hebben met gifstoffen in onze leefomgeving en in onze voeding.

Ons immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van een voldoende hoeveelheid beschikbaar L-glutathion, omdat bij het vermeerderen van witte bloedlichaampjes veel zuurstof nodig is. Antioxidanten beperken de schade die oxidatie door zuurstof in onze lichaamscellen kan veroorzaken.

Ons zenuwstelsel heeft baat bij L-glutathion, omdat onze hersenen veel zuurstof verbruiken en veel omega 3-vetzuren bevatten. Omega 3-vetzuren zijn erg gevoelig voor de schadelijke inwerking van zuurstof.

L-glutathion is een lichaamseigen antioxidant, waarvan het grootste deel gebruikt wordt om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen. Hogere glutathionwaarden beschermen de zenuwcellen en helpt beschadiging van de cellen door vrije radicalen te voorkomen. Verhoogde oxidatieve stress en een tekortschietend glutathionsysteem speelt een rol bij verschillende neurologische aandoeningen, zoals bij de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose (ALS).

De longen hebben grote behoefte aan L-glutathion en zijn bijzonder kwetsbaar voor oxidatieve beschadiging. De mucosa (slijmerige laag) van de luchtwegen neemt toe als gevolg van blootstelling aan oxidanten. L-glutathion voorkomt normaal gesproken dat overmatige slijmvorming optreedt. Daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg teken van glutathion tekort. L-glutathion tekort wordt in verband gebracht met verschillende luchtwegaandoeningen zoals longbeschadiging bij pasgeborenen, astma en emfyseem.

Virussen verplaatsen zich in het lichaam in een beschermde capsule van eiwitten, als virussen de bestemming hebben bereikt in het lichaam, wordt de capsule vernietigt en komen de virussen vrij. L-glutathion onderdrukt het kapotgaan van de capsules. De longen hebben de grootste behoefte aan L-glutathion, daarom zou bij iedere luchtwegaandoening de mogelijkheid op L-glutathion tekorten overwogen moeten worden. L-glutathion voorkomt dat overmatige slijmvorming optreedt, daarom is de opbouw van slijm in de luchtwegen vaak een vroeg stadium van glutathion tekort.

L-glutathion is veelvuldig aanwezig in de lever, een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie. Doordat L-glutathion zich in de lever bindt aan vetoplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen en sommige pesticiden, worden deze wateroplosbaar gemaakt, zodat ze met de urine kunnen worden uitgescheiden. Wanneer dit niet zou gebeuren, hoopt de toxiciteit op en treedt ernstige hypoxie op (zuurstoftekort) in de levercellen. Als deze toestand van zuurstoftekort langer aanhoudt kan dat de conditie van de lever ernstig verzwakken. Bij levercirrose of leverschade door alcoholgebruik is de concentratie L-glutathion in plasma en erytrocyten abnormaal laag en is de aanwezige L-glutathion vrijwel uitsluitend in geoxideerde vorm aanwezig. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de hoeveelheid L-glutathion in de lever drastisch verlagen.

Bij het metabool syndroom is er sprake van veel vrije radicalen schade. De belangrijkste antioxidant die in ons lichaam wordt geproduceerd uit 3 aminozuren is L-glutathion. Bij het metaboolsyndroom is de glutathionlevel in het bloed over het algemeen bijzonder laag omdat het lichaam niet meer voldoende in staat blijkt te zijn om dit op voldoende niveau te houden. Orale inname van gewone L-glutathion heeft weinig nut omdat L-glutathion niet stabiel blijft in het maag-darmkanaal. Het innemen van de nieuwe S-Acetyl-L-Glutathion, welke wel stabiel blijft, is bijzonder waardevol om de oxidatie schade bij het metabool syndroom te verminderen.

Glutathion is van belang voor sporters. Bij inspanning worden veel vrije radicalen gegenereerd. Glutathion kan helpen om de weefselschade die daarbij ontstaat te beperken.

Ouderdomsziekten komen vaker voor bij mensen met lage glutathionniveaus dan bij mensen met normale glutathionwaarden.
Het L-glutathion antioxidant-systeem is één van de belangrijkste cellulaire beschermingsmechanismen. L-glutathion beschermt onze cellen tegen schade, veroudering en ziekten en het op peil houden ervan speelt een belangrijke rol bij de orthomoleculaire therapie. Inname van normale L-glutathion ook in de gereduceerde vorm heeft als nadeel dat deze inactief wordt door de peptidase in de darmen. Door het toevoegen van de Acetyl groep (S-Acetyl-L-Glutathion) blijft L-glutathion stabiel waardoor de biologische beschikbaarheid wordt geoptimaliseerd.

Waarvoor kan L-glutathion gebruikt worden

Dosering van L-glutathion

  • Dagelijks een supplement met 100 mg glutathion bij de maaltijd innemen.
  • Wanneer glutation te laag gedoseerd wordt, bestaat er een kans dat een te groot percentage glutathion door de proteases in de darm weer wordt afgebroken. Een manier om de proteases te ontlopen is door de inhoud van 1 of meerdere capsules op te lossen in water, goed te roeren en vervolgens op te drinken. Uit onderzoek blijkt het directe contact van glutathion met het mondslijmvlies een gunstig effect te hebben op de absorptie.
  • Deze truc hoeft echter niet nodig te zijn. Bij het op normale wijze innemen van de glutathionsupletie in doses van 100 mg tot 200 mg per dag blijkt al meer dan 60% van het glutathion te worden geabsorbeerd. Bij hogere doseringen neemt de efficiëntie van de absorptie weer af.

Welke voedingsmiddelen versterken de werking van L-glutathion

  • L-cysteïne
  • NAC (N-Acetyl-Cysteïne)
  • L-methionine
  • S-Adenosyl-Methionine (SAMe)
  • L-glutamine
  • Antioxidanten
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Alfaliponzuur
  • Co-enzym Q10
L-glutathion bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-glutathion

  • Bij het gebruik van glutathion bij kankerpatiënten moet voorzichtigheid worden betracht, omdat sommige kankercellen glutathion kunnen gebruiken om zich te verdedigen tegen chemotherapeutica.
  • Glutathion wordt beschouwd als veilig. Er zijn geen negatieve effecten bekend van suppletie met glutathion of één van haar precursors.
  • Er zijn geen gegevens bekend over mogelijke interacties met reguliere- of natuurgeneesmiddelen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit