Doorgaan naar hoofdcontent

Zwakke lever natuurlijk behandelen

Zwakke lever, leverinsufficiëntie, leverfalen

Artisjok

Artisjok bevat de inhoudsstof silymarine dat heilzaam is tegen verschillende leverkwalen. Silymarine heeft een organotrope werking (bijzondere verwantschap) met de lever, dat de levercellen beschermt en herstelt bij leverschade door giftige chemicaliën zoals overmatig gebruik van alcohol, medicijnen en additieven. Silymarine weet het gehalte aan glutathion in de lever te verhogen. Glutathion ondersteund de leverreiniging, werkt ontgiftend, gaat leverontstekingen tegen al dan niet met geelzucht.

BCAA's

Acuut leverfalen gaat gepaard met lage niveaus van BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) en hoge spiegels van aromatische aminozuren en methionine in de bloedcirculatie. Deze veranderingen in aminozuurstofwisseling spelen een belangrijke rol in de pathogenese van veel complicaties van levercirrose. Bij een overbelaste lever ziet men vaak een verschuiving van de aminozuren in het bloed ten voordele van tyrosine en tryptofaan en ten nadele van BCAA’s. Met als mogelijk gevolg dat de hersenen te hoge hoeveelheden aromatische aminozuren kunnen gaan bevatten. Dit overschot kan worden omgezet in zogenaamde fake hormonen, stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige psychologische problematiek en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals zelfbeeldstoornissen en schizofrenie. Dit laatste ziektebeeld blijkt dan ook één van de ernstige gevolgen te zijn bij mensen die lijden aan levercirrose en hepato-encefalopathie (de lever is niet langer in staat gifstoffen uit het bloed te verwijderen met als gevolg dat deze gifstoffen de hersenen binnendringen. Dit wordt veelal veroorzaakt door een cirrose).

Berkenblad

Berkenblad bevordert het afdrijven van urinezuur en overtollig vocht wat kan helpen bij het ontgiften, oedeem, urineweginfecties, leverproblemen, nierproblemen en bij reumatische klachten.

Boldo

Boldo kan de lever reinigen en ontgiften, wat uiteindelijk helpt bij het voorkomen van levergerelateerde ziekten zoals een gebrekkige aanmaak en afscheiding van gal, stoornissen in de beweging van de galwegen, galkolieken, voorkomen van galstenen en galwegenontsteking.

Duizendguldenkruid

Duizendguldenkruid wordt toegepast bij maagproblemen en leverziekten.

L-glutathion

L-glutathion is veelvuldig aanwezig in de lever, een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie. Doordat glutathion zich in de lever bindt aan vetoplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen en sommige pesticiden, worden deze wateroplosbaar gemaakt, zodat ze met de urine kunnen worden uitgescheiden. Wanneer dit niet zou gebeuren, hoopt de toxiciteit op en treedt ernstige hypoxie op (zuurstoftekort) in de levercellen. Als deze toestand van zuurstoftekort langer aanhoudt kan dat de conditie van de lever ernstig verzwakken. Bij levercirrose of leverschade door alcoholgebruik is de concentratie glutathion in plasma en erytrocyten abnormaal laag en is de aanwezige glutathion vrijwel uitsluitend in geoxideerde vorm aanwezig. Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld paracetamol) kunnen de hoeveelheid glutathion in de lever drastisch verlagen.

kalmegh

Kalmegh (andrographis) beschermt de lever (beter dan silymarine uit mariadistel), beschermt tegen toxines, helpt vrije radicalen te neutraliseren, helpt bij een zwakke lever en helpt bij leverinfecties (hepatitis).

Mariadistel

Mariadistel helpt ondersteunend bij het voorkomen van leverschade door toxische inwerking, acute en chronische leveraandoeningen, stimuleert de groei van nieuwe en gezonde levercellen, speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het glucosegehalte, blokkeert de giftige effecten van glucose op de nieren, verbetert de insulineresistentie en speelt een belangrijke rol bij de controle van glucose in de lever. Mariadistel helpt ondersteunend bij virale leverontsteking, geelzucht, chronische alcoholische hepatitis, ontoereikende functie van de lever, levercirrose veroorzaakt door alcohol, levercirrose bij diabetische patiënten, leververvetting, leverzwelling, galblaasontsteking, galkolieken en voedselvergiftiging.

Rozemarijn

Rozemarijnolie beschermt de levercellen, ondersteunt de leverfunctie en bevordert het ontgiften van de lever. Rozemarijn werkt choleretisch (verhoogt de hoeveelheid gal die door de lever wordt uitgescheiden om de spijsvertering te verbeteren) en werkt ook hepatoprotectief (voorkomt schade aan de lever).

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) lijkt bijzonder nuttig als ondersteuning bij het behandelen van chronische leveraandoeningen.

Schisandra

Schisandra beschermt de lever tegen schade, bevordert de leverwerking, bevordert het herstel van levercellen. Beschermt tegen leverontsteking door alcoholische of chemische oorsprong.
L-glutathion bindt zich in de lever aan vetoplosbare gifstoffen, zoals zware metalen, oplosmiddelen en sommige pesticiden. Deze worden wateroplosbaar gemaakt, zodat ze met de urine kunnen worden uitgescheiden. Wanneer dit niet zou gebeuren, hopen gifstoffen zich op en treedt er een zuurstoftekort op in de levercellen. Als deze toestand van vergiftiging lang aanhoudt kan dat de conditie van de lever ernstig verzwakken. De lever is het grootste reservoir voor glutathion, een lage glutathionspiegel leidt tot een verminderde leverfunctie.
Wat is een zwakke lever
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
L-glutathion bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit