Doorgaan naar hoofdcontent

Sportprestaties (uithoudingsvermogen) natuurlijk verbeteren

Uithoudingsvermogen, sportprestaties, meer energie

Adaptogenen

Adaptogenen omvatten een grote verscheidenheid aan verschillende natuurlijke planten of kruiden. Adaptogenen kunnen inspelen op de behoefte van wat het lichaam op dat moment nodig heeft en verhoogt de algemene lichamelijke weerstand tegen externe prikkels van uiteenlopende aard. Adaptogenen verhogen het aanpassingsvermogen van de mens.

Alanine

Beta alanine verbetert fysieke prestaties van zowel getrainde als ongetrainde sporters, ondersteund de opbouw en het herstel van spiermassa. Alanine wordt in de lever omgezet in glucose wat als brandstof kan dienen voor de spieren en ondersteund de biosynthese van eiwitten. Het kan ook nuttig zijn om vermoeidheid te voorkomen en een hoger uithoudingsvermogen te behouden. Beta-alanine (β-Alanine) is een gemodificeerde vorm van L-alanine en een substraat van carnosine, waarvan is aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van vermoeidheid tijdens intensief bewegen. Carnosine fungeert als een buffer om te voorkomen dat spiercellen zuur worden, waardoor de spiervermoeidheid tijdens de training afneemt.

Ashwagandha

Ashwagandha kan het uithoudingsvermogen tijdens lichamelijke activiteiten stimuleren door de hersenfunctie te verscherpen en lichamelijke pijn te verminderen. Door de positieve kalmerende energetische effecten op de hersenen en het vermogen om de stresshormonen te verlagen, helpt ashwagandha bij het verbeteren van de concentratie, motivatie en uithoudingsvermogen.

Astaxanthine

Astaxanthine helpt bij vermoeide en pijnlijke spieren na fysieke inspanning en verbetert het uithoudingsvermogen, vetverbranding, gaat zowel mentale als lichamelijke vermoeidheid tegen, verbetert de stemming, motivatie, concentratie en helderheid van denken.

BCAA's

Duursporters zetten BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) in om enerzijds de afbraak van spierweefsel voor energieproductie tegen te gaan. Verder wordt door vermindering van BCAA meer tryptofaan in de hersenen opgenomen wat via serotoninesynthese vermoeidheid veroorzaakt, BCAA suppletie gaat dit tegen.

Creatine

Creatine verbetert de prestatie tijdens hoogintensieve, kortdurende inspanning. De mate waarin dit effect optreedt, is afhankelijk van de hoeveelheid creatine die in de periode voor de inspanning is opgeslagen in het spierweefsel. Hoe meer creatine aanwezig is in de spieren, des te meer energie er beschikbaar is voor spieractiviteit. Tot dusver is ook aangetoond dat creatine anabole processen in spierweefsel stimuleert via remming van het catabole myostatine. Het resultaat is een toename van spiermassa, meer explosieve spierkracht en een groter uithoudingsvermogen.

HMB

HMB (b-hydroxy b-methylbutyraat monohydraat) speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van nieuw spierweefsel, verlaagt het katabolisme (afbraakproces) dat zich normaal gesproken na een intensieve lichamelijke inspanning voordoet. Hoe minder beschadigd spierweefsel er gerepareerd moet worden, hoe sneller het lichaam nieuw spierweefsel lijkt aan te maken. HMB gecombineerd met intensieve training doet de spiergroei het snelst groeien.

L-arginine

L-arginine verbetert het uithoudingsvermogen en verbetert de doorbloeding zodat voedingsstoffen en zuurstof efficiënter en sneller naar spier- en gewrichtweefsels worden gebracht. L-arginine stimuleert de groeihormoonproductie en wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting. L-arginine heeft de potentie om de groeihormoonspiegel met minstens 100 % te verhogen bij een lichaam in rust en geeft een toename van de groeihormoonspiegel met maar liefst 300 % tijdens lichaamsbeweging. L-arginine stimuleert de hypofyse om de voorraad groeihormoon in het bloed te lozen. Het groeihormoon wordt 's nachts aangemaakt daarom neem je L-arginine het best in, juist voor het slapen gaan, op nuchtere maag.

L-carnitine

Acetyl-L-carnitine (ALC) herstelt spieren en bouwt spieren sneller op, gaat spiervermoeidheid tegen, ondersteunt de zuurstofopname bij zware lichamelijke arbeid en sport. Het remt de vorming en bevordert de verwijdering van melkzuur en heeft een anti-vermoeidheids effect in geval van zuurstofgebrek in de weefsels door bijvoorbeeld langdurige spierarbeid. Carnitine vult aan wanneer door zware inspanning meer carnitine wordt afgebroken en verdwijnt via zweet en urine. Acetyl-L-carnitine is verwant aan het aminozuur L-carnitine, maar met een hogere biologische beschikbaarheid dan L-carnitine.

L-carnosine

L-carnosine gaat vermoeide spieren tegen tijdens het sporten doordat carosine enzymen activeert die melkzuur verminderen. Melkzuur komt vrij in de spieren als gevolg van de anaerobe verbranding waarbij geen zuurstof maar suiker wordt verbrand. Een teveel aan melkzuur in de spieren, uit zich meestal in spierpijn en verminderde prestaties.

L-glutamine

L-glutamine is het meest voorkomende en gebruikte aminozuur in het spierweefsel en wordt geproduceerd in het spierweefsel. Glutamine is de drijvende kracht achter het proces van spieropbouw, als er niet voldoende glutamine aanwezig is, stagneert de eiwitsynthese. Wanneer dan zware lichamelijke inspanningen worden verricht, zal de paradoxale situatie optreden dat de glutamineniveaus sterk doen dalen, dus juist op de momenten dat het lichaam er de grootste behoefte aan heeft. Na een intensieve training kan het niveau van glutamine met 50 % dalen. Deze spierverspillende toestand is een poort voor het lichaam om uw spieren te gebruiken voor energie in plaats van voor koolhydraten. Aanvulling met glutamine maakt het mogelijk om je spieren te laten vechten en een beetje verder te duwen, wat je kracht versterkt en je skeletspieren helpt om sneller te herstellen omdat het de hydratatie van de spieren verbetert. Glutamine verbetert de sportprestaties en het herstel van het uithoudingsvermogen. Eén van de belangrijkste taken van glutamine in het lichaam is het ondersteunen van de ontgifting. Een te lage glutamineniveau kan ook een onderdrukte immuunfunctie veroorzaken. Dit heeft een negatieve invloed op uw weerstandstraining en kan leiden tot overtrainingssyndroom.

L-glutathion

L-glutathion is van belang voor sporters. Bij inspanning worden veel vrije radicalen gegenereerd. Glutathion kan helpen om de weefselschade die daarbij ontstaat te beperken.

L-Glycine

L-glycine stimuleert de afscheiding van het groeihormoon, hierdoor kan het de afbraak van spiermassa en verlies van kraakbeen in de gewrichten voorkomen en kan het zorgen voor meer energie, de fysieke prestaties verbetert en mentale vermogens optimaliseren. Glycine wordt gebruikt tijdens de biosynthese van creatine, dat spieren een directe brandstofbron biedt om schade te herstellen en om sterker terug te groeien. Glycine helpt ook cellen van energie te voorzien dankzij de rol bij de omzetting van voedingsstoffen, het helpt spierweefsels te voeden en het uithoudingsvermogen, de kracht en de prestaties te verbeteren.

L-ornithine

L-ornithine zorgt voor een optimale stikstof uitscheiding, belangrijk voor het uithoudingsvermogen.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone) werkt stimulerend in op de mitochondriën, de organel (onderdeel van een cel) die lichaamscellen voorziet van energie.

Quercetine

Quercetine verbetert het uithoudingsvermogen zonder dat hiervoor training noodzakelijk is, waarschijnlijk vanwege de positieve effecten op de bloedvaten en hier door de bloedstroom verbetert die zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en gewrichten transporteren. Quercetine kan ingezet worden ter verbetering van de conditie en kan daarmee de gezondheid bevorderen.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea kan helpen om de vetverbranding, het recuperatievermogen en het uithoudingsvermogen te verhogen door de rode bloedcellen te verhogen en oxidatieve schade te verminderen. Rode bloedcellen dragen zuurstof naar de spieren en meer zuurstof kan sportprestaties drastisch verbeteren en helpen om vermoeidheid uit te stellen. Rhodiola stimuleert EPO (erythropoëtine) dat zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen.

Ribose

Ribose verbetert het energiepeil, het algemeen welbevinden, de slaapkwaliteit en mentale helderheid. Het werkingsgebied van ribose zijn de mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van alle spiercellen, inclusief die van het hart. Ribose verbetert het uithoudingsvermogen en gaat chronische vermoeidheid tegen.

Spirulina

Spirulina bevordert de algemene gezondheid, welzijn en conditie, geeft meer energie, ondersteunt de stofwisseling en verhoogt het prestatievermogen in sport, werk en studie en zorgt voor spierherstel na inspanning.

Ubiquinol

Ubiquinol zorgt voor afname van vermoeidheid, daling van oxidatieve stress en verbetering van de mitochondriale energieproductie, verbetert het uithoudingsvermogen en maximale kracht en beperkt (door inspanning veroorzaakte) spierschade.
Creatine monohydraat levert energie aan het lichaam en heeft een zeer positief effect op de sportprestaties. Het is niet nodig om een extra hoge dosering in te nemen, de werking van creatine heeft met een hoge dosering namelijk geen voordeel ten opzichte van een lagere dosering. Langdurig creatine gebruik heeft namelijk geen bijwerkingen. Wanneer je kiest voor creatinesuppletie kies altijd voor creatine monohydraat, want dit is de beste vorm van creatine. Wel is het zo dat bij 20% van de mensen creatinesuppletie geen effect heeft. Dit heeft te maken met de hoeveelheid creatine die van nature al in de spieren aanwezig zijn. Bij sommigen is dit maximum zonder supplementen al bereikt.
Sportprestaties (uithoudingsvermogen)
Creatine bij bol.com
Supplementen voor topsport

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit