Doorgaan naar hoofdcontent

Geheugenproblemen natuurlijk behandelen

Geheugenproblemen, geheugenzwakte, vergeetachtigheid

Acerola

Acerola (West-Indische kers) bevat anthocyanen met ontstekingsremmende eigenschappen die hersencellen en neuronen kunnen bechermen tegen beschadigingen. Hierdoor heeft acerola de potentie om geheugenverlies tegen te gaan, de congnitieve functies te ondersteunen en vermoeidheid en pijn te verminderen.

Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde dat het geheugen, de aandacht en informatieverwerking bij ouderen kan verbeteren. Hogere concentraties astaxanthine in het lichaam zorgt voor een verminderde afhankelijkheid van zuurstofrijk bloed in verschillende hersengebieden. Daardoor is minder hersenactiviteit nodig om de geheugentaak te volbrengen.

Bacopa monnieri

Bacopa (brahmi) wordt beschouwd als de beste natuurlijke nootropic (verbetert het verstandelijk vermogen). Bacopa heeft het opmerkelijke vermogen om het niveau van BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) te verhogen. BDNF is een zenuwcel-stimulerende stof en is essentieel voor het overleven van zenuwcellen. Het creëert, stabiliseert en versterkt de verbindingen tussen zenuwcellen en bevordert de groei van nieuwe neuronen en neurale verbindingen, wat verklaart waarom bacopa uitstekend werkt om het geheugen, creativiteit en motivatie te stimuleren, verwerking van informatie in de hersenen te optimaliseren en de gezondheid van de hersenen te verbeteren en te behouden.

Choline

Choline tekort kan leiden tot een slechte concentratie, slecht geheugen, stemmingswisselingen en andere cognitieve stoornissen, vooral bij het ouder worden.

DHA

DHA (docosahexaeenzuur) ondersteunt de prikkeloverdracht tussen cellen, is essentieel voor een goede neurologische en visuele ontwikkeling tijdens de foetale fase en vroege kindertijd.

EGCG

EGCG (EpigalloCathechineGallaat) heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, doordat het de bloedcirculatie stimuleert.

Fosfatidylserine

Fosfatidylserine is essentieel voor het behoud van alle cellulaire activiteit, vooral in de hersenen en is goed voor het geheugen en concentratievermogen, kan helpen om beter te reageren bij spanning en inspanning, heeft een gunstige werking op oriëntatie en concentratie en kan de prikkeloverdracht tussen cellen bevorderen.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba ondersteund de bloeddoorstroming in de hersenen en beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress, als er nog geen uitgesproken necrose (afsterven) van zenuwweefsel is, ginkgo biloba heeft de potentie te helpen bij geheugenzwakte, het verbeteren van de concentratie, begripsvermogen, denkvermogen, kenniswerving en aanleren, afgenomen helderheid van geest, slechte gedachte ordening, verminderde alertheid, desoriëntatie, verwardheid (incoherentie), seniliteit, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en kan de beginfase van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer of van mengvormen van beide afremmen. Bij een minder goede doorbloeding van de hersenen (cerebrale doorbloedingsstoornissen) treden klachten op die op het eerste gezicht lijken op de beginstadium van dementie. De meest voorkomende symptomen zijn: zwak geheugen, concentratiestoornissen, verwardheid, vermoeidheid, angst, depressie, duizeligheid, oorsuizen, gehoorstoornissen, hoofdpijn en/of migraine.

Groene thee

Groene thee kan de negatieve effecten van westerse voeding op het geheugen verminderen. EGCG blijkt de door westerse voeding geïnduceerde neuroinflammatie en insulineresistentie tegen te gaan. Groene thee heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, ondersteunt het hart en bloedvaten, gunstig voor de bloeddruk en stimuleert de bloedcirculatie.

Guarana

Guarana verbetert mogelijk het verstandelijk vermogen.

Huperzine A

Huperzine A speelt een essentiële rol bij mentale vaardigheden, verbetert het geheugen (tot zelfs 43 à 70 %), verbetert het leer- en concentratievermogen.

Kaneel

Kaneel vermindert het risico op ontsteking en celbeschadiging door neuronen tegen oxidatieve stress te beschermen, wat kan helpen tegen cognitieve achteruitgang.

L-carnitine

Acetyl-L-carnitine (ALC) verbetert de energieniveaus van de hersencellen, verhoogt het niveau van de stof acetylcholine, deze is belangrijk voor een goede stemming, geheugenfunctie en een gunstig effect op de structuur en functie van de celmembraan. Verstoringen van de membraanfunctie spelen een rol bij depressies.

Lecithine

Lecithine is een goede bron van choline, een essentiële voedingsstof voor de hersenen, omdat het de voorloper is van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij concentratie en geheugen.

Mangaan

Mangaan is nauw verbonden met elektrofysiologische activiteiten van de neuronen in de hersenen die de cognitieve functies regelen. Mangaan komt vrij in de synaptische kloof van de hersenen en beïnvloedt de synaptische neurotransmissie, dus een mangaangebrek kan mogelijk psychische aandoeningen zoals concentratiestoornissen, geheugenproblemen, leerstoornissen en zelfs epilepsie veroorzaken.

Nootmuskaat

Nootmuskaat bezit neuroprotectieve eigenschappen (beschermt hersencellen tegen schade) dat kan helpen om de hersenfuncties te optimaliseren en te beschermen tegen ziekten. Nootmuskaat kan de balans van specifieke neurotransmitters in de hippocampus veranderen, het gebied van de hersenen dat primair met het geheugen wordt geassocieerd.

Perilla

Alfa-linoleenzuur in zwarte netel (perilla) verbetert de werking van de celmembramen (zijn uiterst dunne vliesjes die zorgen voor een scheiding tussen de cellen en hun omgeving), een soepele celmembraan zorgt voor een effectievere communicatie tussen hersencellen. Hierdoor kan de prikkelgeleiding verbeterd en het aantal synapsen (hierdoor kunnen 2 zenuwcellen communiceren) vermeerderd worden. Perilla olie heeft een antidepressieve werking, bevordert het geestelijk prestatievermogen (leervermogen, analystisch denken, geheugen, concentratie), werkt kalmerend en bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel.

PQQ

PQQ (pyrroloquinoline quinone) verbetert de doorbloeding van de hersenen, met een mogelijke beschermende werking tegen cognitieve achteruitgang en dementie.

Saffraan

Saffraan heeft een positief effect op het leervermogen en geheugen. Dit heeft te maken met een betere membraanvloeibaarheid in de synaps als gevolg van toediening van safraan-extracten. De actieve bestanddelen van saffraan (crocetine en crocine) kunnen op het gebied van geheugenschade een bijdrage leveren.

Vinpocetine

Vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van de hersencellen, verbetert de werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend. Vinpocetine gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid en verminderd denkvermogen.

Vitamine B6

Vitamine B6 tekort kan het geheugen negatief beïnvloeden en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie op latere leeftijd.

Walnoot

Walnoten bevatten meerdere gezondheidsbevorderende inhoudsstoffen, zoals een lage lysine - arginineverhouding en een hoog gehalte aan, foliumzuur, vezels, tannines en polyfenolen. Vooral de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren in walnoten zijn een pluspunt. Omega 3-vetzuren zijn niet alleen nuttig voor de gezondheid van het hart en de hersenen, maar ook voor het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van de bloedsomloop, geheugen, hersenen en controle van de bloedsuikerspiegel.
Een slecht geheugen is van nature verbonden met andere psychologische problemen zoals angst, stress, depressie, vermoeidheid en slaapproblemen. Ook een traag metabolisme kan bijdragen dat de verwerkingssnelheid van de hersenen vermindert. Bacopa monnieri is een nootropisch kruid uit de Ayurveda (traditionele geneeswijzen in India) dat wordt gebruikt om het geheugen, concentratie en leervermogen te verbeteren en om angsten te verminderen.
Wat zijn geheugenproblemen
Mogelijke oorzaken
Bacopa (brahmi) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit