Mineralen

Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen tekorten aan spoorelementen kunnen in talrijke en gevarieerde klachten en aandoeningen resulteren. Vitaminen zijn voor hun absorptie afhankelijk van mineralen. Mineralen komen niet altijd in planten voor en moeten in de bodem aanwezig zijn voordat planten er gebruik van kunnen maken. De voedingswaarde van planten hangt af van de kwaliteit van de bodem waarop ze groeien. Een tekort aan onverschillig welk element, zal weerspiegeld worden in de gezondheid van planten, dieren en uiteindelijk de mens. Onze voeding laat veelal te korten zien van belangrijke nutriĆ«nten en daarom is een basissuppletie in de vorm van een vitaminen- en mineralensupplement zeer wenselijk.

Mineralen zijn elementen die overvloedig in de aardkorst voorkomen. Ons lichaam heeft relatief grote hoeveelheden aan mineralen nodig, ze helpen talloze processen in ons lichaam te reguleren.
Deze mineralen zijn:
Als bestanddeel van verschillende enzymsystemen vormen mineralen vitale factoren in onze gezondheid. Zodoende kunnen mineralen uiteenlopende stoornissen voorkomen en behandelen. Van spoorelementen hebben we slechts kleine hoeveelheden nodig.

Deze elementen zijn:
Tekorten aan spoorelementen kunnen in talrijke en gevarieerde klachten en aandoeningen resulteren. Vitaminen zijn voor hun absorptie afhankelijk van mineralen. Mineralen komen niet altijd in planten voor en moeten in de bodem aanwezig zijn voordat planten er gebruik van kunnen maken. De voedingswaarde van planten hangt af van de kwaliteit van de bodem waarop ze groeien. Een tekort aan onverschillig welk element, zal weerspiegeld worden in de gezondheid van planten, dieren en uiteindelijk de mens.

In de supermarkt gekochte producten zijn onzeker wat hun voedingswaarde betreft, sproeimiddelen, insecticide, kunstmest, intensieve en monotome landbouw op dezelfde bodem, dragen bij tot mineraaldeficiƫnties (mineraaltekorten). Van streek tot streek kan de bodem uiteraard ook van mineralengehalte verschillen en moeten we zoveel mogelijk een verscheidenheid aan mineraalrijke voedingsmiddelen nuttigen en eventueel voedingssupplementen nemen.

Vergeet niet dat we vroeger jagers waren, die van plaats naar plaats trokken, zodoende aten we voedsel van verschillende bodems.

Het nut van synthetische mineralensupplementen is twijfelachtig, daar het lichaam ze moeilijk kan absorberen. De darmwanden houden anorganische elementen vast en verhinderen dat ze door het bloed worden opgenomen, dit is op te lossen door ze te binden met eiwitten (bijvoorbeeld chelaat), deze fungeren dan als dragers. De meeste mineralensupplementen die verkocht worden zijn gechelateerde mineralen. Mineralen worden zoals vitaminen uitgeput door stress, alcohol, roken, slaapgebrek, ziekte, gerafinneerde suiker, antibiotica,...
De doseringen van mineralen zijn controversieel en van sommige zijn ze zelfs nog niet eens vastgesteld.

Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen

Zie ook: