Doorgaan naar hoofdcontent

Mineralen & spoorelementen (index)

Mineralen, spoorelementen, sporenelementen
De belangrijkste reden om een mineralen complex te nemen is ter aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand. Vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol bij het herstel van het lichaam na ziekte. Het nemen van extra vitamines en mineralen terwijl men zich al ziek voelt, is eigenlijk te laat. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheid vitamines in je lichaam op peil te houden.
Het is een feit dat als iedereen gezond en gevarieerd eet, we geen multivitamine nodig hebben. Uit voedselconsumptie onderzoek blijkt dat vrijwel niemand dit doet.

We leven ook in een onnatuurlijke omgeving:

  • Te veel stress
  • Chemische stoffen
  • Te weinig slapen
  • Te weinig bewegen
  • Ongezond eten
Ons lichaam gaat hierdoor in hoge mate nutriënten verbruiken
Mineralen zijn elementen afkomstig van de aarde, die een essentiële rol spelen op onze gezondheid. Ons lichaam kan geen mineralen of spoorelementen zelf aanmaken, ook planten zijn afhankelijk van de aarde om voldoende mineralen te kunnen opnemen. Daarom is het belangrijk groenten en fruit te consumeren die gekweekt worden op verschillende en vruchtbare bodems.

Werking van mineralen

Vitaminen en mineralen tekorten kunnen resulteren in gevarieerde klachten en aandoeningen. Vitaminen zijn voor hun absorptie afhankelijk van mineralen. Mineralen komen niet altijd in planten voor en moeten in de bodem aanwezig zijn voordat planten er gebruik van kunnen maken. De voedingswaarde van planten hangt af van de kwaliteit van de bodem waarop ze groeien. Een tekort aan onverschillig welk element, zal weerspiegeld worden in de gezondheid van planten, dieren en uiteindelijk de mens. Onze voeding laat veelal te korten zien van belangrijke nutriënten en daarom is een basissuppletie in de vorm van een vitaminen- en mineralensupplement zeer wenselijk.

Bij de verdeling van vitaminen en mineralen in ons lichaam komt de huid pas als laatste aan de beurt. Aan de buitenkant is meestal als eerste te zien wat we van binnen tekort komen. Dat is de reden dat eventuele voedingstekorten zich vaak eerst manifesteren in huid, haar en nagels. Dat geldt voor iedereen: man en vrouw, jong en oud.

Mineralen zijn elementen die overvloedig in de aardkorst voorkomen. Ons lichaam heeft relatief grote hoeveelheden aan mineralen nodig, ze helpen talloze processen in ons lichaam te reguleren.

Mineralen en spoorelementen spelen een belangrijke rol bij meerdere lichaamsprocessen, zoals bij de opbouw van weefsels, het goed functioneren van het zenuwstelsel, de stevigheid van botten en tanden en een goede spijsvertering. Ze ondersteunen de stofwisseling en helpen mee om de zuurtegraad van ons bloed te regelen. Mineralen heeft ons lichaam in relatief grote hoeveelheden (minimaal 100 mg per dag) nodig en van sporen heeft u slechts enkele micro- of milligrammen nodig om goed te kunnen functioneren. In totaal bestaat ongeveer 4% van ons lichaam uit mineralen.

Deze mineralen zijn

Als bestanddeel van verschillende enzymsystemen vormen mineralen vitale factoren in onze gezondheid. Zodoende kunnen mineralen uiteenlopende stoornissen voorkomen en behandelen. Van spoorelementen hebben we slechts kleine hoeveelheden nodig.

Deze spoorelementen zijn

Tekorten aan spoorelementen kunnen in talrijke en gevarieerde klachten en aandoeningen resulteren. Vitaminen zijn voor hun absorptie afhankelijk van mineralen. Mineralen komen niet altijd in planten voor en moeten in de bodem aanwezig zijn voordat planten er gebruik van kunnen maken. De voedingswaarde van planten hangt af van de kwaliteit van de bodem waarop ze groeien. Een tekort aan onverschillig welk element, zal weerspiegeld worden in de gezondheid van planten, dieren en uiteindelijk de mens.

Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Mineralen zijn elementen afkomstig van de aarde die een essentiële rol spelen in het leven. Ze kunnen niet gemaakt worden door levende organismen. Planten verkrijgen ze via de grond. Dieren en mensen krijgen ze door planten te eten en mineraalwater te drinken.

In de supermarkt gekochte producten zijn onzeker wat hun voedingswaarde betreft, sproeimiddelen, insecticide, kunstmest, intensieve en monotome landbouw op dezelfde bodem, dragen bij tot mineraaldeficiënties (mineraaltekorten). Van streek tot streek kan de bodem uiteraard ook van mineralengehalte verschillen en moeten we zoveel mogelijk een verscheidenheid aan mineraalrijke voedingsmiddelen nuttigen en eventueel voedingssupplementen nemen. Vergeet niet dat onze voorouders jager-verzamelaars waren, oermensen waren zoals nomaden en trokken verder wanner op een bepaalde plaats het voedsel schaars werd, zodoende aten we voedsel van verschillende bodems.

Het nut van synthetische mineralensupplementen is twijfelachtig, daar het lichaam ze moeilijk kan absorberen. De darmwanden houden anorganische elementen vast en verhinderen dat ze door het bloed worden opgenomen, dit is op te lossen door ze te binden met eiwitten (bijvoorbeeld chelaat), deze fungeren dan als dragers. De meeste mineralensupplementen die verkocht worden zijn gecheleerde mineralen. Mineralen worden zoals vitaminen uitgeput door stress, alcohol, roken, slaapgebrek, ziekte, gerafinneerde suiker, antibiotica,...
De doseringen van mineralen zijn controversieel en van sommige zijn ze zelfs nog niet eens vastgesteld.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit