Geneeskracht van koper
Koper is een essentieel mineraal dat vooral in ons lichaam wordt opgeslagen in de botten, spieren en zenuwen. Koper is nodig om het ijzer in het lichaam om te zetten in hemoglobine (een eiwit in rode bloedcellen dat rode kleur geeft en zuurstof kan binden) en is ook betrokken bij talloze processen in het lichaam.Koper en zink werken samen, het ene mineraal kan uitputting van het andere veroorzaken, daarom kunnen ze bij supplementatie het best samen ingenomen worden, in verhouding 20 mg zink op 2 mg koper.
Omdat het lichaam koper vaak gebruikt en het niet in voldoende hoeveelheden kan opslaan, is het eten van koperrijk voedsel zoals lever, noten en zaden, in het wild gevangen vis, bonen, bepaalde volle granen en bepaalde groenten de beste manier om een kopertekort te voorkomen.
Koper tekort kan uiteenlopende klachten en aandoeningen veroorzaken, het is belangrijk voor de antioxidatieve enzymen in het menselijk lichaam. Normaal gezien komt koper tekort zelden voor.
Mogelijke symptomen van kopertekort
- Bleekheid van de huid
- Bloedarmoede
- Botafwijkingen
- Laag aantal witte bloedcellen
- Neurologische aandoeningen (aandoeningen van het zenuwstelsel)
- Osteoporose
- Verhoogde vatbaarheid voor infectie
- Voortijdige vergrijzing van haar, het haar heeft minder pigment dan normaal
Waarvoor kan koper gebruikt worden
Koper is als onderdeel van enzymen betrokken bij
Metabolisme
- Koper speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezonde stofwisseling omdat het ervoor zorgt dat veel kritische enzymen goed functioneren. Enzymatische reacties zijn nodig voor de verschillende orgaansystemen om het metabolisme soepel te laten verlopen, om de zenuwen in staat stellen met elkaar te communiceren. Dit is één van de redenen waarom koper-enzymen bijzonder overvloedig aanwezig zijn in de weefsels van het lichaam met de grootste metabolische activiteit, waaronder het hart, de hersenen en de lever. Koper is belangrijk voor het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het spijsverteringssysteem en ook voor bijna elk ander deel van het lichaam vanwege zijn invloed op metabolische processen. Het is essentieel voor de synthese van adenosinetrifosfaat (ATP), de brandstofbron van het lichaam. Daarom kan een kopertekort resulteren in een traag metabolisme, een laag energieverbruik en andere tekenen van een slechte metabole gezondheid.
Energie
- Adenosinetrifosfaat (ATP) speelt een sleutelrol in de celstofwisseling als drager van chemische energie. ATP wordt aangemaakt in de mitochondriën van de cellen en koper is nodig om ATP-productie goed te laten plaatsvinden. Koper fungeert als katalysator bij de reductie van moleculaire zuurstof tot water, de chemische reactie die plaatsvindt tijdens de aanmaak van ATP. Koper maakt eiwit ook meer beschikbaar voor het lichaam door ijzer in het bloed vrij te maken, waardoor het beter wordt benut. Omdat het het ATP- en eiwitmetabolisme beïnvloedt, is het belangrijk voor de algemene genezing van spieren, gewrichten en weefsels. Het is ook essentieel voor het handhaven van een hoog energieniveau.
Hersenfunctie
- Koper heeft invloed op enkele belangrijke hersenbanen waarbij de neurotransmitter dopamine betrokken is. Het lichaam heeft dopamine nodig om het energie op peil te houden, om de gemoedstoestand stabiel te houden en te helpen bij de concentratie. Een kopertekort wordt in verband gebracht met een verlaging van het dopaminegehalte. Zonder voldoende koper in het lichaam kunnen tekenen van een kopertekort optreden, zoals een lage stofwisselingsactiviteit, vermoeidheid, concentratiestoornissen, een slecht humeur...
Gezond zenuwstelsel
- Koper ondersteund de myeline-omhulsel, myeline is een vettige stof die op veel plaatsen in het zenuwstelsel het axon (uitloper van een neuron die elektrische impulsen geleidt) omhult. Myeline geeft de witte stof zijn witte kleur, het zorgt ervoor dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd. Koper stimuleert het denkvermogen, helpt bij het cognitief functioneren en werkt als een hersenstimulans omdat het de processen beïnvloedt van bepaalde transporteiwitten die neuronen in de hersenen afvuren. Koper zorgt ervoor dat neurale netwerken zich volledig kunnen ontwikkelen, waardoor creativiteit, besluitvorming, geheugen, communicatie en andere belangrijke cognitieve functies die afhankelijk zijn van een gezond zenuwstelsel en neurotransmitters communicatie toenemen.
Vorming van collageen
- Koper is essentieel voor de productie van collageen, dat belangrijk is voor gezonde botten, een gezonde huid. Koper is samen met zink, mangaan, magnesium en calcium essentieel voor gezonde botten. Een supplement van koper, mangaan, zink en calcium is effectiever bij het voorkomen van botverlies dan alleen het nemen van een calciumsupplement.
Groei en ontwikkeling
- Kopertekort kan de groei en ontwikkeling bij kinderen belemmeren. Samen met ijzer helpt koper het lichaam om rode bloedcellen te vormen en helpt koper om de bloedvaten, het zenuwstelsel en het immuunsysteem optimaal te laten functioneren.
Schildklier
- Koper is nodig voor een goede werking van de schildklier omdat het werkt met andere sporenelementen zoals selenium en zink die nodig zijn om de schildklieractiviteit in evenwicht te brengen en hypothyreoïdie tekort aan schildklierhormoon) te voorkomen , hierdoor kan een vertraagde stofwisseling ontstaat. Er wordt aangenomen dat de relaties tussen deze sporenmineralen complex zijn, omdat een verhoging van de ene moet worden gecompenseerd door de andere. Wanneer één van deze mineralen te veel of te weinig aanwezig is in het lichaam, kan de schildklier eronder lijden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename of -verlies, veranderingen in lichaamstemperatuur, eetlust en andere ongewenste symptomen.
Bloedarmoede
- Koper en ijzer werken samen bij de synthese van hemoglobine en rode bloedcellen. Koper speelt een rol bij de opname van ijzer uit het darmkanaal en helpt om ijzer vrij te maken in de lever, waar het voornamelijk wordt opgeslagen. Wanneer kopertekort optreedt, kan het ijzergehalte te laag worden en kan bloedarmoede ontstaan. Dit veroorzaakt symptomen van bloedarmoede zoals vermoeidheid, spierpijn, spijsverteringsproblemen en verminderde hersenfunctie.
Gezond haar, huid en ogen
- Het lichaam heeft voldoende koper nodig om het natuurlijke pigment en de textuur van de huid, het haar en de ogen te creëren. Koper speelt een rol bij de ontwikkeling van melanine (pigmentstof) dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Koper maakt het aminozuur L-tyrosine bruikbaar, waardoor tyrosinase wordt aangemaakt, tyrosinase zorgt ervoor dat melanine zich kan ontwikkelen. Koper ondersteunt ook de productie van collageen, een stof die verantwoordelijk is voor het behoud van de jeugdige uitstraling en elasticiteit van de huid. Bovendien speelt koper een rol bij de productie van elastine, een stof die wordt aangetroffen in het bindweefsel van de huid en die de flexibiliteit van de huid intact houdt.
Dosering van koper
Koper wordt bij voorkeur in combinatie met andere mineralen (en vitamines) gesuppleerd.- Maximum 2 mg per dag.
Bijwerkingen en waarschuwingen van koper
- Volwassenen mogen niet meer dan 10 mg koper per dag gebruiken. Nierfalen kan optreden met slechts 1 gram kopersulfaat. Symptomen van een overdosis koper zijn misselijkheid, braken, bloederige diarree, koorts, maagpijn, lage bloeddruk, bloedarmoede en hartproblemen.
- Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, mogen niet meer dan 8 mg per dag gebruiken als zij 14 tot 18 jaar oud zijn en niet meer dan 10 mg per dag als ze 19 jaar of ouder zijn.
- Kinderen mogen niet meer dan 1 mg per dag gebruiken als zij 1 tot 3 jaar oud zijn, 3 mg per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar, 5 mg per dag voor kinderen van 9 tot 13 jaar en 8 mg per dag voor adolescenten.
- Aangezien koperstapeling is geassocieerd met een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer, doen ouderen er goed aan terughoudend te zijn met kopersupplementen (tenzij een kopertekort is geconstateerd) en bij gebruik van een multi te kiezen voor een multi zonder koper (en ijzer).
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties