Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht fluoride

Fluor, fluoride

Geneeskracht van fluoride

Fluoride (fluor) is een mineraal dat gebruikt wordt in tandpasta en vroeger in water, ter versterking van het tandglazuur. Fluoride beschermt tanden tegen bacteriën die plaque veroorzaken en bevordert nieuwe botvorming.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van fluoride

Wanneer fluoride wordt toegevoegd aan drinkwater of wordt gebruikt in tandpasta's, mondspoelingen en andere tandheelkundige producten kan het tandbederf voorkomen.

Fluoride (als supplement of ander preparaat) kan de mineraaldichtheid van de botten verhogen, wat een indicator is voor de botsterkte. Fluoride lijkt effectiever te werken om botten te versterken bij oudere vrouwen in combinatie met hormoonvervangingstherapie. Het is echter niet duidelijk of het nemen van fluoride de kans op het breken van zwakke botten daadwerkelijk verkleint.
Fluoride is een complex onderwerp vanwege de tegengestelde opvattingen over de voordelen en gevaren van fluoride. Het probleem van fluoride is nog lang niet opgelost en vormt waarschijnlijk een gevaar voor de gezondheid, wanneer het regelmatig in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Waarvoor kan fluoride gebruikt worden

Dosering van fluoride

De dagelijkse hoogste niveau waarbij geen schadelijke effecten worden verwacht:
  • 0,7 mg voor zuigelingen tot 6 maanden oud
  • 0,9 mg voor baby's 7 tot 12 maanden
  • 1,3 mg voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 2,2 mg voor kinderen van 4 tot 8 jaar
  • 10 mg voor kinderen ouder dan 8 jaar, volwassenen en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Fluoride bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van fluor

  • De hoeveelheden fluoride in tandpasta's en mondwater is veilig voor de meeste mensen. Elementair fluoride tot 20 mg per dag is voor de meeste mensen veilig. Hogere doses zijn niet veilig en kunnen botten en ligamenten verzwakken, spierzwakte en zenuwproblemen veroorzaken. Hoge doses fluoride bij kinderen voordat hun permanente tanden door het tandvlees komen, kunnen tandverkleuring veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit