Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht kalium

Kalium (mineraal)

Geneeskracht van kalium

Kalium is een essentiële voedingsstof die wordt gebruikt om de vocht- en elektrolytenbalans in het lichaam te behouden. Waarbij kalium een heel belangrijke rol speelt bij de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam en ondersteund samen met natrium de functie van de lichaamscellen.

Naast calcium is kalium het meest voorkomende mineraal in het lichaam en een belangrijk mineraal voor de functie van verschillende organen, waaronder het hart, de nieren, de hersenen en het spierweefsel.

Kalium zorgt voor de geleiding van zenuwprikkels, spiercontracties, reguleert de bloedsuikerspiegel, bepaalt de zuurtegraad in het lichaam en mobiliseert glycogeen (de opslag van energie in je lichaam) uit de lever.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kalium

Kalium is een belangrijke electrolyt, belangrijk voor de waterbalans en het reguleren van de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels, tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium speelt een centrale rol bij het reguleren van de hartslag, zodat het hart zo efficiënt mogelijk kan functioneren. Een kaliumtekort kan aan de basis liggen bij spierzwakte en hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk. Kalium verlaagt de kans op een beroerte en het beschermend effect is het grootst bij een ischemische beroerte (herseninfarct).

Kalium zorgt voor minder uitscheiding van calcium in de urine, helpt de botten om zuren niet opnieuw te absorberen en zorgt voor het behouden van het mineraalgehalte. Hierdoor is kalium heel belangrijk voor het behoud van de botmassa.

Kalium vermindert spierkrampen en verbetert de spierkracht. Spierzwakte, spierpijn en spierkrampen zijn veel voorkomende bijwerkingen van lage kaliumspiegels. Dit komt vooral voor wanneer atleten uitgedroogd raken.

Het vasthouden van vocht (vochtretentie) is één van de belangrijkste mogelijke oorzaken van cellulite (sinaasappelhuid), dit komt door het te veel consumeren van natrium en te weing kalium. Natrium brengt voedingsstoffen in de cellen, terwijl kalium overtollig afval uit de cellen wegspoelt.
Kalium is een essentieel mineraal dat een beschermend effect heeft op de bloedsomloop en zorgt voor de geleiding van zenuwprikkels, spiercontractieshartspier en spierfuncties.

Waarvoor kan kalium gebruikt worden

Dosering van kalium

Sporter

  • De meest effectieve dosering van kalium is rond de 0.3 gram per kilogram lichaamsgewicht (dus 24 gram voor een sporter van 80 kg)

Osteoporose

  • Een totale dagdosering van 3000 mg en 6000 mg kalium (verdeeld over 3 doses bij de maaltijd)

Nierstenen

  • kaliumcitraat en kaliumbicarbonaat kunnen oraal gebruikt worden met 1,5 liter water voor het oplossen van  nierstenen. Dagdosering van 1600 mg kaliumcitraat en 800 mg kaliumbicarbonaat, verdeeld over 2 doseringen

PMS

  • Bij zware vormen van het premenstrueel syndroom blijkt 600 tot 1200 mg kalium per dag gedurende tenminste 4 cycli gradueel de PMS-symptomen te doen verdwijnen
Kalium bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van kalium

  • Een overschot aan kalium kan ontstaan als de nieren niet optimaal functioneren of bij de ziekte van Addison waarbij de bijnieren te weinig van het hormoon aldosteron produceren. Ook bij bepaalde medicijnen voor de bloeddruk (bepaalde plaspillen en/of ACE-remmers) kan het kaliumgehalte in het bloed te hoog worden. Te veel kalium opnemen via eten en drinken is vrijwel onmogelijk.
  • Een acute kaliumvergiftiging kan optreden als iemand in één dosering of direct achter elkaar met meerdere doseringen een totale hoeveelheid van 18 gram of 18.000 milligram kalium inneemt dan wel deze dosering in één dag nuttigt en het teveel aan kalium onvoldoende uit plast. Een te hoog kaliumgehalte in het lichaam kan dan in ernstige gevallen leiden tot een hartstilstand.
  • Het EFSA rapport meldt dat het geven van kaliumchloride en kaliumbicarbonaat in hoeveelheden van enkele grammen per dag onschadelijk is. Hoeveelheden kaliumcitraat en kaliumbicarbonaat met een totale hoeveelheid kalium van 1,6 tot 4 gram kalium per dag leveren bij personen zonder contra-indicatie ook bij langdurig gebruik geen problemen op. Wel kunnen er gastro-intestinale irritaties optreden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit