Geneeskracht van calcium
Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam, 99% van het calcium in het lichaam is opgeslagen in de botten en tanden. Calcium is ook belangrijk voor de prikkelgeleiding in het hart, de bloeddrukregulatie, het transport van voedingsstoffen door de celwand, de bloedstolling, wondheling, spiercontractie, nierfunctie, energie- en vetstofwisseling. Botten worden altijd afgebroken en weer opgebouwd, calcium is een belangrijke speler in dit proces. Calcium in de botten kan worden gebruikt als reserve die naar behoefte in het lichaam kan worden vrijgegeven.De concentratie van calcium in het lichaam neemt af naarmate we ouder worden, omdat het uit het lichaam vrijkomt door zweet, huidcellen en afvalstoffen. De opname van calcium kan variëren afhankelijk van ras, geslacht en leeftijd. Het nemen van extra calcium helpt de botten op te bouwen en sterk te blijven.
Calcium is nodig om het magnesium-, fosfor- en kaliumgehalte onder controle te houden, omdat deze mineralen allemaal samenwerken om elkaar in evenwicht te houden.
Anorganische calciumverbindingen zoals calciumcarbonaat, calciumoxide of calciumsulfaat hebben een relatief lage opneembaarheid en worden daardoor langzamer en minder efficiënt opgenomen. Organische calcium zoals calciumcitraat, calciumaspartaat of calciumgluconaat worden veel sneller opgenomen door het lichaam. Naast de calciumverbinding in het supplement spelen ook nog andere factoren een rol bij de opname van calcium in het lichaam. Zo heeft vooral de aanwezigheid van voldoende vitamine D een positief effect. Aanwezigheid van fytinezuur en oxaalzuur in de voeding evenals koffie, thee en bepaalde medicatie remmen de opname van calcium.
Mogelijke symptomen van calciumtekort
- Zwakke, broze botten, met een hoger risico op botontkalking (osteoporose)
- Problemen met de bloedstolling
- Zwakte en vermoeidheid
- Spierkrampen
- Vertraging in de groei en ontwikkeling van kinderen
- Hartproblemen met betrekking tot de bloeddruk en het hartritme
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van calcium
Calcium is samen met andere essentiële mineralen zoals vitamine K en vitamine D, nodig om de botdichtheid te behouden en om zwakke, broze botten en botbreuken te voorkomen. Tevens helpen ze samen om hydroxyapatiet (mineralencomplex) aan te maken, waaruit het botweefsel en tanden voor een groot deel uit bestaan, ze hard maken en de botdichtheid in stand houden.Calcium is betrokken bij het vrijkomen van neurotransmitters in de hersenen die nodig zijn voor een goede prikkelgeleiding van de zenuwen naar de spieren en activeert bepaalde eiwitten in het lichaam die nodig zijn voor het bewegen en samentrekken van de spieren. Calcium helpt ook bij de controle en het vrijgeven van glucose in de bloedbaan, die door de spieren wordt gebruikt als brandstof. Calcium en magnesium hebben samen een spierverslappende werking.
Calcium is een essentieel mineraal voor het behoud van sterke botten en tanden, helpt om elektrische impulsen over te brengen tussen zenuw en spiercellen en helpt om de hoeveelheid vocht binnen en buiten de cel in balans te houden. Calciumcitraat is één van de best opneembare vormen van calcium
Waarvoor kan calcium gebruikt worden
Dosering van calcium
De aanbevolen hoeveelheid calcium per dag dat je mag innemen is afhankelijk van leeftijd en het soort voedsel (doses boven deze niveaus moeten worden vermeden):0-6 maanden
- 1000 mg
6-12 maanden
- 1500 mg
1-8 jaar
- 2500 mg
9-18 jaar
- 3000 mg
19-50 jaar
- 2500 mg
51-+70
- 2000 mg
Welke voedingsstoffen versterken de werking van calcium
- Calcium werkt samen met vitamine D voor de mineralenhuishouding in de botten.
- Ook fosfor, magnesium en strontium werken synergetisch met calcium.
- Een lage inname van vitamine D belemmert de opname van calcium en verhoogt het risico op problemen zoals verzwakte botten.
- Voor het voorkomen van botverlies zijn vitamine D en vitamine K net zo belangrijk als calcium, daarom resulteren deze 3 nutriënten samen, om de kans op osteoporose te beperken.
Bijwerkingen en waarschuwingen van calcium
- Calcium als supplement is veilig in gebruik, wanneer men zich aan de aanbevolen dosis houdt.
- Hoge doses calcium verhogen de kans op ernstige bijwerkingen, dit kan leiden tot nierstenen, nierfalen en de dood.
- Sommige onderzoeken tonen aan dat het innemen van calcium (vaak in hoeveelheden boven de aanbevolen dagelijkse inname) verband houdt met een verhoogd risico op een hartaanval bij oudere mensen. Maar andere onderzoeken suggereren dat er geen verband bestaat tussen calciumsuppletie en het risico op een hartaanval.
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties