Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht silicium

Silicium (kiezelzuur), gezond haar, huid en nagels

Geneeskracht van silicium

Kiezelzuur (silicium) is een belangrijk mineraal dat na zuurstof de meest voorkomende stof is op aarde. Toch hebben veel mensen een siliciumtekort. Een tekort kan zich uiten in broze botten, nagels, rimpels en dof haar. In het lichaam wordt veel silicium aangetroffen in de bindweefsels, wat een steunend effect heeft op gewrichten, organen en bloedvaten. Bindweefsels bevatten veel collagene vezels. Collageen bevat weer veel kiezelzuur, waardoor kiezelzuur belangrijk is bij de vorming van bindweefsels.

Voldoende silicium staat gelijk aan een verhoogde botmineraaldichtheid. Silicium helpt de mineralisatie van botten te reguleren en helpt de afzetting van fosfaat en calcium in het lichaam te stimuleren. Silicium houdt ook rechtstreeks verband met het verminderen van de hoeveelheid osteoclasten (cellen die het bot vernietigen) en het verhogen van de hoeveelheid osteoblasten (cellen die helpen bij het opbouwen van bot) in het lichaam.

Enkel de biologisch silicium (silica) wordt door ons lichaam goed opgenomen, silicium in de vorm van een mineraal zout wordt niet opgenomen, het is biologisch inactief. Silicium kan ook uitwendig gebruikt worden in de vorm van silicium gel (silica gel), het wordt snel door de huid opgenomen.

Silicium blijkt de opname van aluminium tegen te gaan, aluminium is vermoedelijk één van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van silicium

Silicium is een bio-actief spoorelement dat een gunstige invloed heeft op het botweefsel. Silicium heeft het vermogen om de de mineraalvoorziening in de botten te reguleren, wat heel gunstig is voor het versterken van botweefsel.

Sommige ontstekingen zijn moeilijk te behandelen, omdat sommige delen van het lichaam moeilijk doorbloed worden en daardoor de genezing moeilijk verloopt. Genezing is alleen mogelijk als de onstoken plaats voorzien wordt van bouwstoffen en zuurstof. Een gel op basis van silicium voor uitwendig gebruik is geschikt om het genezingsproces van een ontsteking te versnellen.

Silicium is te vinden in de huid, haar en nagels, een gebrek aan silicium veroorzaakt zwakke, broze nagels (die meteen afbreken), droog, dof haar en rimpels. Broze nagels zijn de eerste tekenen van een storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium. Organisch silicium herstelt nagels snel (2 tot 3 weken). Het verhoogt de hardheid van de nagels en maakt ze glanzender en minder breekbaar. Rimpels kunnen ontstaan omdat silicium nodig is voor het vormen van bindweefsel dat de huid van binnenuit ondersteunt. Silicium heeft tevens een hydraterende en antiradicalaire (het tegengaan van de schadelijke effecten van vrije radicalen) werking.
Silicium zorgt voor een stralend uiterlijk en is belangrijk voor de huid, haar en nagels.

Waarvoor kan silicium gebruikt worden

Dosering van silicium

  • Tussen 10 tot 100 mg per dag.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van silicium

  • Silicium versterkt de gunstige effecten van calcium en vitamine D op de beenderopbouw.
  • Vitamine K2 is mogelijk essentieel voor het inbouwen van silicium in het bindweefsel en botweefsel.
  • Silicium remt de opname en bevordert de uitscheiding van aluminium in het lichaam.
Silicium bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van silicium

  • Silicium niet gebruiken als men gevoelig is aan nierstenen, bij chronisch nierfalen. Vermijd hoge doseringen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit