Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht selenium

Selenium, seleen (mineraal)

Geneeskracht van selenium

Selenium is een essentieel mineraal dat voorkomt in aarde, water en sommige voedingsmiddelen. De hoeveelheid selenium in de bodem varieert enorm, wat betekent dat het voedsel dat op deze bodems wordt geteeld ook verschillende seleniumgehaltes heeft. Selenium is belangrijk om veel lichaamsprocessen correct te laten werken. Het lijkt de werking van antioxidanten te versterken en is betrokken als enzymonderdeel van het krachtigste lichaamseigen antioxidant glutathion. Glutathion beschermt het lichaam tegen de schadelijke invloeden van zuurstof en is de sleutel tot het herstel van weefsels in het hele lichaam.

Selenium is betrokken bij het onschadelijk maken van zware metalen die onder meer via de voeding ons lichaam binnekomen. Daarnaast is selenium betrokken bij de energieproductie en het reguleren van de bloeddruk.

Selenium is onmisbaar voor een goede schildklierwerking, omdat het direct betrokken is bij de vorming van het schildklierhormoon. De hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed bepaalt de snelheid van ons metabolisme.

Seleniummethionine wordt vanuit de darmen vrijwel 100 % opgenomen. De absorptie van niet gebonden selenium is veel minder.

De beste natuurlijke bron van selenium zijn paranoten, één enkele noot levert meer dan 100 % van het dagelijkse selenium dat u nodig hebt, ongeveer 68 tot 91 microgram (mcg).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van selenium

Selenium vermindert ontstekingsziekten in korte tijd, het is niet duidelijk of selenium artritis kan behandelen of kan helpen voorkomen, maar er is zeker een verband met lagere seleniumspiegels en meer gewrichtsklachten.

Selenium kan symptomen van astma verminderen. Er zijn lagere seleniumspiegels vastgesteld bij chronische astma. Seleniumsupplementen kunnen astma-gerelateerde symptomen verminderen.

Lage seleniumspiegels gaan gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Selenium beschermt tegen oxidatie en vertraagt het optreden van slagaderverkalking en coronaire (kransslagaders) hartziekten, omdat selenium het vermogen heeft om ontstekingen te bestrijden en de bloedtoevoer te verhogen. Selenium heeft een enzymatische afweer tegen oxidatieve stress door vrije radicalen te verminderen, in onder andere het hartspierweefsel. Selenium verbetert de viscositeit van het bloed.

Selenium is in staat zware metalen als cadmium, zilver, kwik en lood te binden en de toxiciteit ervan te verminderen. Ook is selenium essentieel voor het cytochroom P450 enzymsysteem, dat verantwoordelijk is voor het detoxificeren van lichaamsvreemde stoffen in de lever.

De schildklier controleert talrijke lichaamsfuncties, waaronder eetlust, slaap, temperatuur, gewicht, energie enz ... Een probleem met de schildklierfunctie kan leiden tot negatieve symptomen, zoals prikkelbaarheid, spierzwakte, vermoeidheid, gewichtstoename of gewichtsverlies, slaapproblemen enz ... De schildklier is het orgaan met het hoogste seleniumgehalte per gram weefsel. Selenium speelt een belangrijke rol in de schildklierstofwisseling. Het enzym dat het schildklierhormoon T4 (thyroxine) omzet in zijn actieve vorm T3 (tri-jodothyronine) is selenium afhankelijk. Dit enzym zorgt voor de (in)activatie van schildklierhormonen. Selenium reguleert de productie van reactieve zuurstof in de klier en beschermt deze tegen antilichamen die kunnen leiden tot schildklierziekte.

Selenium heeft het vermogen om cellen te beschermen tegen de gevolgen van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een situatie waarbij het lichaam overstelpt wordt met een teveel aan potentieel schadelijke, vrije moleculen die weefsels aantasten, wat kan leiden tot de vernietiging van gezonde cellen en fysieke achteruitgang. Vrije radicalen zijn een normaal nevenproduct van de celwerking, zoals bij auto-uitlaatgassen.
Selenium heeft een enzymatische afweer tegen oxidatieve stress door vrije radicalen te verminderen, in onder andere het hartspierweefsel en verbetert de viscositeit van het bloed. De biologische beschikbaarheid van seleniummethionine (selenomethionine) is 100 % en wordt beter opgenomen dan de anorganische vormen van het mineraal selenium en ook beter dan seleniumgist. Selenium uit gist moet eerst worden verteerd voordat het kan worden opgenomen.

Waarvoor kan selenium gebruikt worden

Dosering van selenium

  • Onderhoudsdoseringen selenium, ter preventie van degeneratieve ziektebeelden, kunnen variëren tussen 50 en 200 mcg per dag. Therapeutisch kan selenium gebruikt worden in doseringen tot 3 maal daags 200 mcg per dag. Onder goede medische begeleiding kan de dosis bij selenium-deficiënte patiënten eventueel verhoogd worden tot 800 mcg per dag. Doseringen boven 800 mcg zijn in principe toxisch. Omdat selenium vaak ook nog in andere supplementen wordt verwerkt, wordt aangeraden om zonder goede monitoring de adviesdosering van 200 mcg selenium per dag niet te overschrijden.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van selenium

  • In vitro-experimenten laten een synergie zien tussen vitamine E, selenium en zwavelhoudende aminozuren, die de precursors zijn van glutathion en glutathion-peroxidase. Bij een tekort aan vitamine E worden de vrije radicalen geëlimineerd door glutathionperoxidase. Als basissuppletie raden wij naast selenium een basissuppletie van een goede multi en vitamine C aan.
Selenium bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van selenium

  • Vermijd gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding (vanwege onvoldoende gegevens).
  • Selenium heeft een relatief kleine veiligheidsmarge. Bij doseringen van 200-400 mcg elementair selenium per dag zijn nooit negatieve bijwerkingen geconstateerd. Bij hogere, therapeutische, doseringen is het zinvol om van tijd tot tijd de bloed-seleniumspiegel te controleren. Bij dagdoseringen boven 750-800 mcg elementair selenium kan soms selenose optreden. Dit gaat gepaard met een knoflookgeur, gele verkleuring van de huid, haaruitval, veranderingen in nagels en botten, verkleuringen van tanden, irritatie van de luchtwegen, misselijkheid, overgeven en/of geïrriteerdheid. Deze verschijnselen zijn volledig reversibel na het stoppen met de seleniumsuppletie.
  • Selenium kan het toxische effect van bepaalde medicijnen verminderen. Ook andere interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit