Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht quercetine

Quercetine, plantenpigment

Geneeskracht van quercetine

Quercetine is een plantenpigment (flavonoïde) en wordt beschouwd als de meest krachtige antioxidant dat onze lichaamscellen kan beschermen tegen schadelijke inwerking van oxidatie door zuurstof (vrije radicalen).

Quercetine bezit een sterke en langdurige ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. Quercetine is in staat om de hoeveelheid histamine te verminderen dat vrijkomt bij ontstekingen, waardoor er minder ontstekingen en klachten optreden. Omdat quercetine het vrijkomen van histamine kan verminderen, is quercetine goed inzetbaar bij allergieën.

Quercetine kan als polyfenolische antioxidant de veroudering vertragen omdat het de effecten van oxidatieve stress op het lichaam vermindert. Oxidatieve stress hebben we allemaal, maar neemt toe door slechte voeding, te veel stress, slaapgebrek en blootstelling aan chemische stoffen.

Quercetine speelt een rol bij het reguleren van de reactie van het immuunsysteem op stressoren van buitenaf door middel van signaalwegen die kinasen en fosfatasen worden genoemd, twee soorten enzymen en membraaneiwitten die nodig zijn voor een goede cellulaire functie.

Quercetine wordt ingezet om de aderen soepel en jong te houden, werkt vaatverwijdend op de longen en kan daardoor de klachten van astma verlichten.

Quercetine wordt beter geabsorbeerd als het samen met bromelaïne wordt ingenomen.

Quercetine komt voor in rode wijn, uien, groene thee, appels, bessen, ginkgo biloba, sint-janskruid, boekweit(thee) bevat een grote hoeveelheid quercetine.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van quercetine

Quercetine heeft een remmend effect op de afscheiding van histamine, waardoor quercetine mogelijk symptomen van seizoensgebonden allergieën en voedselallergieën, astma en huidallergieën zoals eczeem kan verminderen. Histamine komt vrij wanneer het immuunsysteem een allergie of gevoeligheid detecteert. Histamine is de oorzaak van ongemakkelijke symptomen die we ondervinden wanneer het lichaam een allergische reactie heeft. Quercetine kan helpen bij het stabiliseren van het vrijkomen van histamine uit bepaalde immuuncellen, wat resulteert in verminderde symptomen.

Quercetine helpt pijn te verminderen bij een ontsteking aan de prostaat, maar lijkt niet bij te dragen aan plasproblemen bij mannen met aanhoudende prostaatproblemen die niet te wijten zijn aan een infectie.

Quercetine vermindert de kans op ochtendpijn, ochtendstijfheid en pijn na fysieke activiteiten. Quercetine vermindert ontstekingen en kan effectief symptomen verminderen van reumatoïde artritis.

Quercetine bevat een stof dat een sterke, langdurige ontstekingsremmende werking heeft, helpt het urinezuurgehalte te verlagen. Quercetine wordt beter geabsorbeerd als het samen met bromelaïne wordt ingenomen.

Quercetine kan helpen de pijn te verminderen die gepaard gaat met auto-immuunziekten zoals artritis en infecties. Fibromyalgie waarbij er mini-ontstekingen in het lichaam plaatsvinden, kan het de moeite lonen om de histamine-spiegel voor een bepaalde tijd te verlagen, veel mensen ervaren dan vermindering van de klachten.

Quercetine verbetert het uithoudingsvermogen zonder dat hiervoor training noodzakelijk is, waarschijnlijk vanwege de positieve effecten op de bloedvaten en hier door de bloedstroom verbetert die zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en gewrichten transporteren. Quercetine kan ingezet worden ter verbetering van de conditie en kan daarmee de gezondheid bevorderen.

Quercetine kan een antivirale werking hebben bij hepatitis C. Bioflavonoïden van quercetine kan de productie van het hepatitis C-virus verminderen, deels door remming van de vorming van zogenaamde heat-shock proteïnen. Suppletie met een hoge dosis quercetine is veilig en kan mogelijk zinvol zijn bij de behandeling van hepatitis C.
Quercetine is een natuurlijke antioxidant, die lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Quercetine heeft gunstige effecten bij allergieën doordat het inwerkt op het membraan van bepaalde immuuncellen, hierdoor kan het de afgifte van histamine verminderen.

Waarvoor kan quercetine gebruikt worden

Dosering van quercetine

  • tussen 400 tot 1200 mg per dag
Quercetine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van quercetine

  • Quercetine is veilig in gebruik, wanneer het voor een korte tijd wordt ingenomen, in de aanbevolen doses gedurende 12 weken. Het is niet bekend of langdurig gebruik of grotere hoeveelheden veilig zijn.
  • Quercetine kan hoofdpijn en tintelingen van de armen en benen veroorzaken.
  • Zéér hoge doses kunnen nierbeschadiging veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit