Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht bergthee (wintergreen)

Bergthee, Gaultheria procumbens, wintergroen, wintergreen
Bergthee, Gaultheria procumbens, wintergroen, wintergreen

Geneeskracht van bergthee

Het blad van bergthee bevat een aspirine-achtige stof (methylsalicylaat) die als natuurlijk pijnstiller, spierpijnen en peesontstekingen kan reduceren, zwellingen en koorts kan verminderen en kan ziektekiemen op de huid kan doden.

Bergthee bevat vooral de werkzame stof methylsalicylaat. Bergthee (wintergreen) zalf, -gel of -olie wordt snel in de huid opgenomen en werkt als een natuurlijk verdovend middel, vergelijkbaar met een cortisone-achtige werking. Het bevordert ook de bloedcirculatie en verzacht een geïrriteerde en gezwollen huid. Daarnaast bevat bergthee ook antioxidanten, guaiadienen, a-pineen, myrcene, delta 3-carene, limoneen en delta-cadine.

Omdat bergthee olie van nature een zoete en frisse geur heeft, vergelijkbaar met pepermuntolie, heeft het een grote verscheidenheid aan toepassingen in voedingsmiddelen, thee, aromatherapie, huishoud- en schoonheidsproducten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bergthee

Bergthee zorgt dat pijnlijke gewrichten kunnen ontspannen, enkele druppels bergthee olie kan pijn bij gezwollen en geïrriteerde pijnlijke spieren en gewrichten verminderen.

Bergthee heeft antiseptische eigenschappen (bacteriedodend middel) dat plaatselijk (uitwendig) kan worden gebruikt, op het lichaam of om instrumenten of werkvlakken te ontsmetten.

Bergthee verbetert lokaal de circulatie van het bloed, regelmatige masseren met bergthee-olie kan een betere bloedcirculatie genereren.
Bergthee olie (wintergreen olie) wordt gebruikt om pees- en spierpijn te verzachten.

Waarvoor kan bergthee gebruikt worden

Dosering van bergthee

  • Essentiële bergthee olie uitwendig gebruikt: 1 tot 6 druppels verdunnen in plantaardige olie (zoals: amandelolie, sesamolie, hazelnootolie, ...).
Voedingssupplementen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van bergthee

  • Inwendig gebruik is af te raden.
  • Het uitwendig gebruik van de etherische olie van bergthee is af te raden tijdens de zwangerschap, bij kinderen jonger dan 6 jaar en bij overgevoeligheid op aspirine.
  • Uitwendig dient ze voldoende verdund te worden ( 20 %), bij puur gebruik kan er huidbeschadiging optreden, mag niet aangebracht worden op beschadigde en of te gevoelige huid.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit