Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht ribose

Ribose

Geneeskracht van ribose

Ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van de ATP-productie. ATP (adenosinetrifosfaat) is een molecuul dat energie opslaat en levert. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is.

ATP is de brandstof die wordt verbrand door de mitochondriën in onze cellen. ATP-energie is essentieel voor de gezondheid, omdat ATP de meest elementaire vorm van energie is voor het lichaam. Hoewel ribose een eenvoudige suiker is, verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van ribose

Ribose verhoogt de celstofwisseling in hart en skeletspieren, hierdoor kan het bij 66 % van de mensen de symptomen van fibromyalgie en/of het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS/ME) verminderen. Fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom worden vaak gekenmerkt door een algemene vermoeidheid die vaak samenhangt met een verstoorde energiehuishouding. Fibromyalgie is mogelijk het gevolg van een verstoorde ATP-productie. ATP lediging leidt tot een verstoord functioneren van de cel en uiteindelijk tot spierpijn en spierstijfheid dat vaak gepaard gaat met fibromyalgie. Ribose bevordert een toename van energie en algemeen welbevinden.

Ribose verbetert het energiepeil, het algemeen welbevinden, de slaapkwaliteit en mentale helderheid. Het werkingsgebied van ribose zijn de mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van alle spiercellen, inclusief die van het hart. Ribose verbetert het uithoudingsvermogen en gaat chronische vermoeidheid tegen.
Ribose kan in onze lichaamscellen uit glucose worden geproduceerd, maar de enzymatische stappen verlopen langzaam. Als gevolg daarvan wordt ribose slechts mondjesmaat aangemaakt. D-ribose is de sleutel tot de productie van ATP-moleculen en daarom belangrijk voor het energieniveau. D-ribose is een belangrijke energiebron is, een reden waarom ribose-supplementen worden gebruikt om sportprestaties te verbeteren. D-ribose kan ondersteunend helpen bij een aantal gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

Waarvoor kan ribose gebruikt worden

Dosering van ribose

  • Aanbevelingen voor ribose kunnen variëren tussen de 3 en 60 gram per dag. Een veelgebruikte dosering is 2 x per dag tussen de 2 en 10 gram. In onderzoek worden echter vaak hogere doseringen Ribose gebruikt (16 tot 36 gram per dag), ingenomen in 4 doses. Wegens de goede oplosbaarheid en aangename zoete smaak laat ribose zich goed mengen in dranken of vloeibaar voedsel.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van ribose

  • Co-enzym Q10, L-carnitine en D-ribose verschillen onderling totaal qua chemische structuur. Maar gecombineerd vullen ze elkaar aan. Samen worden ze het energietrio genoemd. Hun werkingsgebied zijn de mitochondriën.
Ribose bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van ribose

  • Ribose is veilig bij kortstondig gebruik.
  • Soms kan ribose bijwerkingen veroorzaken waaronder diarree, maagklachten, misselijkheid, hoofdpijn en een lage bloedsuikerspiegel.
  • Er is niet genoeg informatie over de veiligheid bij langdurig gebruik van ribose.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit