Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is fibromyalgie

Fibromyalgie, chronische pijn
Fibromyalgie wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid van de spieren in de nek, schouders, rug, heupen, armen en benen. Bovendien gaan deze symptomen vaak gepaard met hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, prikkelbaar darmsyndroom en soms met depressies. Koude en inactiviteit kunnen de klachten verergeren.

Volgens de nieuwste inzichten zit de pijn direct in de pijnreceptoren. De werking daarvan is onder meer afhankelijk van de neurotransmitters serotonine en substance P (neuropeptide en neurotransmitter) dat betrokken is bij verschillende processen, zoals bij het transport van pijnprikkels van de perifere zenuwen naar het centraal zenuwstelsel. Werkt dit systeem niet optimaal, dan raken de communicatie van de pijnsensoren verstoord. Hierdoor kan pijn gaan optreden wanneer dat niet nodig is. Personen met fibromyalgie verwerken prikkels in het centrale zenuwstelsel anders dan bij personen die geen fibromyalgie hebben.

Personen met fibromyalgie hebben een lagere pijndrempel en een verhoogde gevoeligheid voor pijn, een verminderde cortisol afscheiding (verstoring hypothalamus-hypofyse-bijnieras), een toename van ontstekingen en oxidatieve stress. Ook zijn er aanwijzingen dat de spiegel van het groeihormoon (aantoonbaar door insulineachtige groeifactoren-1, IGF-1) verlaagd is. Andere kenmerken zijn een verlaagd serotoninegehalte, een verstoord energiemetabolisme en een disbalans van de vitaminestatus.
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) tussen de 50 tot 200 mg 3 x per dag innemen, vermindert pijn, ochtendstijfheid, onrust, vermoeidheid en verbetert de slaapkwaliteit.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Fibromyalgie natuurlijk behandelen
5-HTP (5-Hydroxytryptofaan) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit