Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-proline

L-proline

Geneeskracht van proline

L-proline is een niet essentieel aminozuur (kan het lichaam zelf produceren uit andere aminozuren). L-proline is een belangrijk bestanddeel van collageen en helpt bij het regenereren van kraakbeen, het vormen van bindweefsel, het herstellen van huidbeschadiging en wonden, het genezen van de darmwand en het herstellen van gewrichten.
L-proline is onder andere belangrijk omdat het samen met het aminozuur L-glycine het primaire aminozuur is dat betrokken is bij de synthese van collageen. L-proline wordt omgezet in hydroxlysine en hydroxyproline om collageen te helpen vormen, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en het belangrijkste bestanddeel dat bindweefsel vormt. Collageen bestaat uit kleinere vertakte aminozuren en wordt gevormd door takken van aminozuren (meestal L-glycine, L-proline, hydroxyproline en L-arginine) aan elkaar te koppelen, die samen langere collageenvezels vormen. Het aminozuur L-proline vormt ongeveer 15 % van het collageen en samen met L-glycine en hydroxyproline vertegenwoordigen ze samen meer dan 50 % van het collageen.

Dankzij L-proline kan ons lichaam voldoende collageen aanmaken om onze algehele gezondheid te ondersteunen, aangezien collageen bijna overal in het lichaam wordt aangetroffen zoals in de spieren, tanden, huid, botten, organen, gewrichten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van proline

L-proline is een belangrijk bestanddeel van collageen en helpt de opbouw van beenderen, huid en bloedvaten gezond te houden.

L-proline helpt schade te herstellen aan de huid, zoals wonden en brandwonden, omdat het de celmigratie stimuleert en bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuw weefsel. In de vroege fase van wondgenezing is de prolinespiegel in het wondvocht ten minste 50 % hoger dan de plasmaspiegel, wat erop wijst dat proline actief in de wond wordt geïmporteerd. L-proline ondersteunt de collageensynthese, collageen is een essentieel onderdeel van wondgenezing omdat het de huid structuur geeft. Het lichaam maakt minder collageen aan naarmate men ouder wordt, waarbij L-proline effectief de veroudering van de huid kan vertragen.

L-proline is belangrijk voor de gezondheid van de darmen en kan weefsels helpen versterken die het maagdarmkanaal begrenzen, wat gunstig is voor de opname van voedingsstoffen en het voorkomen van auto-immuunreacties.

L-proline is nodig om collageen te vormen, wat nodig is om nieuw kraakbeen aan te maken en het verbeteren van de botdichtheid. L-proline kan het kraakbeen versterken door chondrocyten (kraakbeencellen) te stimuleren. Collageen is nodig voor de algehele fysieke en mentale gezondheid, omdat het letterlijk helpt het lichaam bij elkaar te houden en nodig is om de kracht en flexibiliteit van het bindweefsel te behouden. Collageenverlies kan ook worden versneld door een ongezond voedingspatroon, levensstijl en gewoonten, aangezien deze leiden tot hogere ontstekingsniveaus, oxidatieve stress, hormonale onevenwichtigheden en tekorten aan voedingsstoffen.

L-proline is nodig om weefsels te vormen voor hart en bloedvaten, dat gunstig kan zijn om risico op aderverkalking (verdikking of verharding van de bloedvaten) te verminderen. Hierdoor kan L-proline voorkomen dat vet zich ophoopt in de bloedbaan en kan zorgen dat de bloeddruk normaliseert.

L-proline speelt een gunstige rol bij metabole functies, het fungeert als een signaalmolecule en sensor voor de cellulaire energiestatus. L-proline kan helpen bij het moduleren van mitochondriale functies, het beïnvloeden van celgroei en het tot stand brengen van specifieke genexpressie (manier waarop de erfelijke informatie zich uitdrukt). L-proline stimuleert de stofwisseling en spiermassa, het helpt bij de energieproductie tijdens fysieke inspanningen, optimaliseert het gebruik van antioxidanten door het lichaam, vergemakkelijkt het proces voor het aanmaken van gezonde cellen uit DNA en RNA, ondersteunt de leverontgifting en biedt ondersteuning aan het centrale zenuwstelsel.
L-proline speelt een belangrijke rol in de opbouw van botten en bindweefsel en is net als L-lysine een bouwsteen voor de opbouw van het menselijk eiwit collageen, het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam dat structuur en kracht van het bindweefsel geeft.

Waarvoor kan proline gebruikt worden

Dosering van proline

  • Er is op dit moment geen vastgestelde dagelijkse behoefte of bovengrens voor L-proline.
L-proline bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van proline

  • Wie eiwitrijk voedsel eet, krijgt waarschijnlijk al voldoende L-proline binnen, maar meer consumeren in supplementvorm is voor de meeste mensen nog steeds veilig.
  • Het is niet bekend of L-proline-supplementen in hoge doses veilig zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
  • Als men problemen heeft met het verteren van eiwitten, een nier- of leverziekte heeft, raadpleeg dan eerst een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit