Doorgaan naar hoofdcontent

Stofwisselingsstoornissen

Om de stofwisseling (metabolisme) optimaal te laten functioneren zijn essentiële voedingsstoffen noodzakelijk. In de reguliere geneeskunde grijpt men pas in bij een gebreksziekte en behandelt men de symptomen, niet de oorzaken. De stofwisseling is een samenspel van ontelbare stoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Deze veroorzaken chemische reacties, reacties die ons energie geven. Bij chemische reacties van de stofwisseling ontstaan schadelijke stoffen (vrije radicalen), die vooral ontstaan bij de productie van energie door verbranding met zuurstof, die in de lichaamscellen gevormd worden. In veel gevallen is de oplossing het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.



Enkele voorbeelden van stofwisselingsziekten:
 • Diabetes type 2
 • Reuma
 • Hart- en vaatziekten
 • Kanker
Antioxidanten dienen om ons te beschermen tegen vrije radicalen, zoals vitamine C, vitamine E, selenium en zink.

Vrije radicalen ontstaan ook door externe factoren zoals (schadelijke) stoffen uit ons leefomgeving en zelfs psychische belasting zoals stress, dit noemt men oxidatieve stress.

Zuurstof is belangrijk omdat we het nodig hebben, zonder zuurstof stikken we. Langs de andere kant zorgt zuurstof in ons lichaam voor vrije radicalen, zoals bij de energieproductie in het lichaam.

Homocysteïne is een stof van de stofwisseling, een verhoogde homocysteïnespiegel wordt veroorzaakt door een gebrekkige homocysteïnestofwisseling. Waardoor homocysteïne zich kan ophopen, een gevolg van een genetische afwijking of door verkeerde leefgewoonte of algehele veroudering. Een verhoogd homocysteïnegehalte blijkt (misschien wel meer dan cholesterol) een belangrijke risicofactor te zijn voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat homocysteïne de bloedvatwand kan beschadigen en zo aanleiding kan geven tot plaquevorming en minder elastische bloedvaten, waardoor de bloedstroming wordt belemmerd. Ook zou homocysteïne het samenklonteren van bloedplaatjes bevorderen.

De homocysteïnespiegel in het bloed kan gemakkelijk verlaagd worden door vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur of nog beter door een vitamine B complex te nemen.

Mogelijke aandoeningen door een verhoogde homocysteïnespiegel zijn:
 • Hart- en vaatziekten.
 • Open ruggetje en hartafwijkingen bij baby's.
 • Diabetes na zwangerschap.
 • Botontkalking.
 • Psychiatrische en neurologische aandoeningen.
 • Depressie.
 • Mentale aftakeling.
 • Ziekte van Alzheimer.
 • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).
 • Leververvetting en leverontsteking.
Sinds de oertijd eet de mens van de natuur, dat zijn meer dan 100.000 generaties. De landbouw bracht verandering met ongeveer 500 generatie, het industriële tijdperk 10 generaties en in de huidige bewerkte industrieel geraffineerde voeding groeide al ongeveer 3 generaties op. Nochtans is ons lichaam genetisch hetzelfde gebleven, een probleem dat zich uit in allerlei chronische ziekten. De mens heeft eeuwenlang geleefd in de nabijheid van water en de daarbij horende planten en dieren. Hier zijn onze genen en stofwisseling op gevormd. Deze leefomgeving was rijk aan omega-3 vetzuren (DHA en EPA), vitamine A, vitamine D en jodium. Voedingsstoffen waar heel veel mensen marginale tekorten van hebben en vaak al vanaf de periode in de baarmoeder.

Het aanbod aan voedingssupplementen is niet te overzien, kies vooral voor voedingssupplementen die deel uitmaken van de stofwisseling:
Aanvullend met de volgende voedingssupplementen:
De orthomoleculaire geneeskunde volgt de medische geneeskunde in rechte lijn, het is de reguliere en symptoom bestrijdende geneeskunde die afwijkt van het pad.