Doorgaan naar hoofdcontent

Alfaliponzuur

Alfaliponzuur, alfa-liponzuur

Geneeskracht van alfaliponzuur

Alfaliponzuur is essentieel voor de cellulaire energieproductie en is een krachtige, breedspectrum antioxidant die vrije radicalen elimineert: passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en is oplosbaar in water en vet. Bovendien verhoogt alfaliponzuur het glutathionniveau in de cellen, glutathion is één van de krachtigste lichaamseigen antioxidanten.

Alfaliponzuur komt in 2 vormen voor

  • R-alfa-liponzuur is de natuurlijke, lichaamseigen R-vorm
  • S-alfa-liponzuur is de synthetische S-vorm
R-alfa-liponzuur is een vrij instabiele stof en is temperatuurgevoelig, daarom is R-alfa-liponzuur in de vorm van natrium-R-lipoaat (de natuurlijke en gestabiliseerde vorm van alfaliponzuur) aan te bevelen. Natrium-R-lipoaat kent deze problemen niet en is daarmee de beste en meest werkzame vorm om in een supplement te gebruiken.

Alfaliponzuur ondersteunt de werking van de B-vitamines en herstelt de werking van vitamine C, vitamine E, glutathion en co-enzym Q10, zodat het weer door het lichaam ingezet kan worden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van alfaliponzuur

Alfaliponzuur lijkt bepaalde soorten celbeschadiging in het lichaam te helpen voorkomen en zou de geleiding van neuronen kunnen verbeteren. Alfa-liponzuur wordt in het lichaam gebruikt om koolhydraten af te breken, om energie op te wekken voor de organen in het lichaam en biedt bescherming aan de zenuwen in de hersenen tegen schadelijk invloeden van onder meer zuurstof omdat alfaliponzuur in staat is om de bloed-hersen barrière te passeren.

Alfaliponzuur helpt bij het verbranden van glucose en bij de omzetting van glucose in ATP (drager van energie), is een sterke antioxidant. Vermindert vooral het metabool syndroom doordat het de glucoseverbranding verbetert, verbetert de gevoeligheid van de insuline-receptor en pakt insulineresistentie aan. Alfaliponzuur zorgt voor minder schade aan de cellen (door vrije radicalen) en dus minder kans op AGE's (oorzaak van ontstekingen).

Alfaliponzuur beschermt het hersenweefsel: weefsel van het centrale zenuwstelsel is zeer gevoelig voor oxidatieve beschadiging vanwege de hoge zuurstofconsumptie en hoge dichtheid van mitochondriën. Een tekortschietende antioxidantdefensie door glutathion tekort, blijkt een belangrijke rol te spelen in de ziekte van Parkinson evenals een aantal andere belangrijke neurodegeneratieve aandoeningen (zoals de ziekte van Alzheimer). De ernst van de ziekte blijkt in sterke mate samen te hangen met de mate van glutathion tekort.

Alfaliponzuur verlaagt de plasmaspiegels van matrix metalloproteïnase-9 (MMP-9) en van soluble intercellular adhesion molecule-1 (sICAMP-1) en wordt goed verdragen. Matrix metalloproteïnases zijn enzymen die betrokken zijn bij de afbraak van de extracellulaire matrix. Ze spelen onder andere een rol bij multiple sclerose (MS) en amyotropische laterale sclerose (ALS) door het vergroten van de permeabiliteit van de bloedhersenbariëre en de afbraak van de myelineschede om de zenuwvezels, waardoor de prikkelgeleiding wordt verstoord. sICAMP-1 interfereert met immunologische processen in het lichaam.

Alfaliponzuur wordt gebruikt bij diabetes type 2 en zenuwgerelateerde symptomen van diabetes. Alfaliponzuur blijkt de gevoeligheid van glucose voor insuline te laten stijgen. De gunstige werking op diabetes type 2 houdt ook in dat vele klachten gerelateerd aan diabetes zoals problemen met het zicht of neuropathie (aandoening van de zenuwen), verminderd kunnen worden.

Alfaliponzuur kan de LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) sterk verminderen. Daarnaast is alfaliponzuur in gereduceerde vorm (DHLA) in staat om de reperfusieschade zoals in de hersenen optreedt na een beroerte of in hartweefsel na een hartaanval te beperken.

Alfaliponzuur is in staat de suikerverbrandingscapaciteit van insuline te verhogen en insulineresistentie te verminderen. Ook bij type-I diabetes blijkt alfaliponzuur een belangrijke rol te spelen.

Alfaliponzuur heeft antioxidatieve eigenschappen die een mogelijke bijdrage levert aan het herstel van de zenuwfuncties en vermindering van zenuwpijn. Daarnaast kan alfaliponzuur zorgen voor een verminderde behoefte aan pijnstillers.

Alfaliponzuur beschermt de Lever en is belangrijk voor de leverstofwisseling. Wanneer de lever onder stress staat, kunnen snel tekorten aan alfaliponzuur optreden. Dit hangt samen met het feit dat alfaliponzuur een zeer goede stimulans is voor de glutathionsynthese.

Alfaliponzuur is in staat om zware metalen te binden en kan ingezet worden bij de behandeling van zware-metalenvergiftiging door bijvoorbeeld kwik-, cadmium- of arsenicumverbindingen.

Alfaliponzuur (natrium-R-lipoaat) bevindt zich in de mitochondria van elke cel in het menselijk lichaam. Mitochondria zijn energiefabriekjes waar suikers worden verbrand en omgezet in energie die het menselijk lichaam nodig heeft. R-alfaliponzuur is gebonden aan het mineraal natrium. Dit zorgt ervoor dat de R-vorm veel stabieler is en een optimale biologische beschikbaarheid heeft.

Waarvoor kan alfaliponzuur gebruikt worden

Dosering van alfaliponzuur

  • Voor algemene antioxidantbescherming is 100 mg per dag toereikend.
  • In de therapie van diabetes en HIV-infectie worden meestal hogere doses gebruikt, variërend tussen 300 en 600 mg per dag, bij de maaltijd ingenomen.
  • Na orale inname wordt alfa-liponzuur snel en volledig geabsorbeerd, getransporteerd naar de weefsels en opgenomen door de cellen, waar een groot gedeelte snel wordt omgezet in de gereduceerde vorm van alfa-liponzuur: dihydro-liponzuur (DHLA).

Welke voedingsstoffen versterken de werking van alfaliponzuur

  • Wanneer het met name gaat om verhoging van de glutathioniveaus, wordt aangeraden de behandeling te combineren met NAC en L-glutamine
  • Wanneer ook leverbescherming nodig is, kan combinatie met Sylibum marianum of Curcuma longa extract geïndiceerd zijn
  • Als alfa-liponzuur met name vanwege de antioxidatieve werking wordt ingezet, kunnen lage doses vitamine E, vitamine C, co-enzym Q10 en NAC ondersteunend werken.
  • Alfa-liponzuur gaat dan, vanwege de regeneratieve werking, zeer spaarzaam met deze antioxidanten om. De binding van zware metalen door alfa-liponzuur kan worden ondersteund door bijvoorbeeld chlorella
  • Als basissuppletie raden wij naast alfa-liponzuur een basissuppletie van een goede multi-vitaminen, omega 3-vetzuren en vitamine C aan

Bijwerkingen en waarschuwingen alfaliponzuur

  • Vermijd gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding (vanwege onvoldoende gegevens).
  • Alfa-liponzuur moet niet in hoge doseringen worden gegeven aan patiënten bij wie (zware) thiaminedeficiëntie wordt vermoed, tenzij voorafgaand aan de behandeling ook thiamine wordt gegeven.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit