Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht EGCG (EpiGalloCathechineGallaat)

EGCG (epigallocathechinegallaat)

Geneeskracht van EGCG

EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) is een werkzame inhoudsstof van groene thee, dat behoort tot de groep van catechinen (flavonolen). EGCG heeft enorm hoge ontstekingsremmende eigenschappen, werkt onder andere ondersteunend bij hart en bloedvaten, neurologie en obesitas.

Een kop groene thee heeft een zeer uiteenlopende variantie aan extracten (EGCG: 10 mg tot 130 mg per kop). Therapeutisch gezien is het veel beter om voor een gestandaardiseerde supplement te kiezen. Neem de capsules op een lege maag voor maximale absorptie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van EGCG

EGCG helpt bij gewichtsbeheersing, optimaliseert de glucose- en vetstofwisseling en vermindert de stimulatie van het beloningssysteem bij het eten van vetrijke voeding.

EGCG verlaagt de bloeddruk, verbetert de vetzuursamenstelling en vermindert de insulineresistentie. Daarom is EGCG uiterst geschikt voor personen met het metabool syndroom.

EGCG beschermt zenuwcellen, vooral cellen die lichaamsbewegingen controleren en die ten prooi vallen aan een bovenmatige werking van glutamaat. EGCG kan het risico op neurodegeneratieve ziekten verkleinen.

EGCG bevat polyfenolen die de activiteit van osteoblasten verhogen (cellen die de botopbouw stimuleren) en verminderen osteoclasten (cellen die de botafbouw bevorderen).

EGCG heeft een stimulerende werking op het concentratievermogen, doordat het de bloedcirculatie stimuleert. EGCG gaat de vorming van plaques in de bloedvaten tegen en verkleint hiermee mogelijk de kans op hoge bloeddruk, bloedstolling, hoog cholesterolgehalte in het bloed, hart- en vaatziekten en aderverkalking.

EGCG kan de lever beschermen tegen een grote hoeveelheid toxinen, stimuleert het ontgiftingsmechanismen. De antioxidante werking van EGCG remt de lipide-peroxidatie die door gifstoffen in de lever wordt geïnduceerd en blijkt essentieel voor het handhaven van de redox-balans in de cel. De glucuronidatie, de belangrijkste fase-II ontgiftingsreactie in de lever, blijkt veel gemakkelijker te verlopen na toediening van EGCG.

EGCG heeft een ontstekingsremmende werking, blijkt effectief te werken bij chronische darmontstekingen, vermindert ontstekingsreacties. De ontstekingsmarkers TNF-alfa, interleukine-6 en amyloïd-A namen verminderde sterk. EGCG verbetert de weerstand en gaat allergieën tegen, heeft een antimicrobiële werking tegen bepaalde bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
De groene bladeren van Camelia sinensis (theeplant) zijn rijk aan catechinen, waarvan EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) de krachtigste catechine is. EGCG is staat om reactieve zuurstof en vrije radicalen te neutraliseren. Omdat deze stof bovendien gemakkelijk door de bloed-hersenbarrière dringt, draagt het bij aan de bescherming van de hersenen tegen oxidatieschade.

Waarvoor kan EGCG gebruikt worden

Dosering van EGCG

  • Algemene onderhoudsdosering: 500 mg groene thee extract (met 400 mg catechines waarvan 200 mg EGCG) per dag.
  • Algemene therapeutische dosering: 500-1500 mg extract (met 400-1200 mg catechines waarvan 200-600 mg EGCG) per dag.
  • Neem groene thee-extract bij de maaltijd in, niet op de nuchtere maag.
EGCG (EpiGalloCathechineGallaat) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van EGCG

  • In de aangegeven dosering zijn van camellia sinensis extracten geen contra-indicaties bekend.
  • De meest voorkomende neveneffecten van groene thee zijn slapeloosheid, onrust en nervositeit, veroorzaakt door de cafeïne in groene thee.
  • Het stimulerende effect van groene thee is echter duidelijk minder dan dat van koffie. Gemiddeld bevat een kop groene thee 50 mg cafeïne. Koffie kan tot 150 mg cafeïne bevatten.
  • Andere bijwerkingen van groene thee zijn, ook in hoge doseringen, niet geconstateerd.
  • Ook de 5000 jaar lange ervaring met het drinken van groene thee heeft geen bijwerkingen aan het licht gebracht.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit