Doorgaan naar hoofdcontent

Acerola

West-Indische kers, Malpighia glabra, Malpighia emarginata, Malpighia punicifolia, acerola, acerolla, barbadoskers, Puerto-Ricaanse kers

Geneeskracht van acerola

Acerola (West-Indische kers) is een goede bron van fytonutriënten, vitamines en mineralen. Elke acerola-vrucht heeft verschillende kleine zaadjes, die eetbaar zijn en antioxidanten bevatten. Het eten van de schil, die groen is als de vrucht nog niet rijp is, maar na rijping verandert in oranje en uiteindelijk helderrood, zitten vol vezels en fytonutriënten. Acerol bevat vooral heel veel vitamine C, het eten van ongeveer 3 kleine acerolakersen per dag kan volstaan in de behoefte aan vitamine C van een volwassen mens.

Acerola bevat ook vitamine A, kleine hoeveelheden B-vitamines, magnesium, kalium, koper, zink en ijzer. Je vindt ongeveer dezelfde hoeveelheid vitamine A in acerolafruit als in wortelen.

Acerolakersen zijn rijk aan polyfenolische flavonoïde verbindingen (anthocyaan glycosiden), het pigment die verantwoordelijk is voor een dieprode, paarse of blauwe kleur, deze verbindingen zijn aanwezig in de schil van acerolakersen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van acerola

Acerola onderteunt het immuunsysteem en bestrijdt de ontwikkeling van ziekten, doordat acerola rijk is aan antioxidanten, waaronder polyfenolen en bioflavonoïden. Anthocyanen in acerola werken ontstekingsremmend en kunnen verlichting geven bij chronische en pijnlijke aandoeningen zoals artritis en artrose.

Acerola bevat pectine, een natuurlijke stof met een gunstig effect op de spijsvertering, kan helpen bij een moeizame stoelgang, stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en kan insulineresistentie verminderen.

Acerola bevat anthocyanen met ontstekingsremmende eigenschappen die hersencellen en neuronen kunnen bechermen tegen beschadigingen. Hierdoor heeft acerola de potentie om geheugenverlies tegen te gaan, de congnitieve functies te ondersteunen en vermoeidheid en pijn te verminderen.

Acerola bevat een hoge vitamine C gehalte, hierdoor kan het collageen van de huid helpen op te bouwen en wonden genezen.

Acerola kan als mondspoeling helpen om het ontstaan van infecties in de mond te voorkomen, tandbederf te bestrijden en het tandvlees te beschermen.

Acerola (West-Indische kers) bevat kleine zaadjes die zeer rijk zijn aan vitamine C, vitamine A en antioxidanten zoals anthocyanen. Acerola heeft de potentie om ontstekingen en schade door vrije radicalen te verminderen, beschermen van het hart en de hersenen, ondersteunen van een gezonde huid en ogen en verbeteren van de spijsvertering en metabolische functie.

Waarvoor kan acerola gebruikt worden

Dosering van acerola

  • Tussen de 500 tot 2000 mg per dag

Bijwerkingen en waarschuwingen van acerola

  • Misselijkheid, maagkrampen en slaapproblemen.
  • Te hoge doses kunnen spijsverteringsproblemen zoals diarree, krampen, misselijkheid, braken, duizeligheid, zweten en hoofdpijn veroorzaken
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

West-Indische kers, Malpighia glabra, Malpighia emarginata, Malpighia punicifolia, acerola, acerolla, barbadoskers, Puerto-Ricaanse kers

Herkomst van acerola

  • Midden- en Zuid-Amerika, Mexico , Caraïben, Peru en Brazilië
  • Acerola groeit in struikgewassen, kreupelhout en palmbossen

Beschrijving van acerola

Acerola ontwikkelt zich tot een dik, rond bladerdak met vrij delicate bladeren. Kleine roze bloemen verschijnen periodiek van april tot oktober en worden ongeveer een maand later gevolgd door felrode, scherp smakende, 2 tot 3 cm grote vruchten die rijk zijn aan vitamine C.

Acerola in de keuken

De fris zoetzure acerola kersen worden gegeten en gebruikt om vruchtensap te maken

Reacties

    Powered By ConvertKit