Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine B12

Vitamine B12

Geneeskracht van vitamine B12

Vitamine B12 is een essentiële vitamine. Dit betekent dat het lichaam vitamine B12 nodig heeft om goed te werken. Vitamine B12 is nodig voor de werking en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen, bloedcellen en vele andere delen van het lichaam. Veel neurologische klachten, van depressie, geheugenverlies, desoriëntatie, depressie, stemmingswisselingen en dementie, worden in verband gebracht met vitamine B12 tekort.

Methylcobalamine en adenosylcobalamine (ook wel dibencozide genoemd) zijn biologisch actieve (co-enzymatische) vormen zoals B12 door het lichaam wordt gebruikt. Cyanocobalamine is een synthetische, niet lichaamseigen vorm dat in veel voedingssupplementen wordt gebruikt. Het voordeel van een voedingssupplement met de biologisch actieve (co-enzymatische) vormen is dat vitamine B12 (bio-actieve) dan direct beschikbaar is voor het lichaam.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B12

Lage B12-waarden komen voor bij beschadigde perifere zenuwen, wat kenmerkend is bij Amyotrofische laterale sclerose (ALS) -patiënten.

Gebrek aan foliumzuur en vitamine B12 kan macrocytaire anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede dat gekenmerkt wordt door rode bloedcellen die groter zijn dan normaal. Gebrek aan vitamine B2 en vitamine B6 kan hypochrome anemie veroorzaken (bloedarmoede door chronisch bloedverlies). Ze zijn betrokken bij de vorming van hemoglobine, een gespecialiseerd eiwit dat het transport van zuurstof via bloedcellen naar heel het lichaam transporteerd en om ijzer te mobiliseren. De voorkeur gaat naar een goede vitamine B complex, omdat alle B-vitaminen synergetisch samenwerken (elkaars werking versterken).

Vitamine B12 tekort speelt mogelijk een rol bij het Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom (POTS). POTS wordt gekenmerkt door een plotse stijging van de hartslagfrequentie die binnen 10 minuten optreedt na opstaan. De aandoening wordt veroorzaakt door een abnormale activiteit van het autonome zenuwstelsel en treft vooral adolescenten. Mogelijk leidt een vitamine B12-tekort bij kinderen met POTS tot een dysfunctie van de baroreceptoren (receptoren in de bloedvaten) die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van veranderingen in de doorbloeding aan het autonome zenuwstelsel. Verhoogde homocysteïnegehaltes in het bloed verhoogt het risico op trombose, hart- en vaatziekten. Tekort aan vitamine B12 kan de homocysteïnegehaltes sterk verhogen. Vitamine B12 biedt bescherming tegen een tweede hartinfarct, beroerte en overlijden.

Voor een tekort aan vitamine B12 bestaan er verschillende oorzaken: verminderde inname, verstoorde opname, aangeboren storingen in het vitamine B12-transport of metabolisme en verstoorde benutting. Aangezien vitamine B12 tekort zich langzaam en sluipend ontwikkelt, kan het jaren duren voordat symptomen zoals colitis ulcerosa zich ontwikkelen en ernstig worden. Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor bij Colitis ulcerosa door een verstoorde opname van de door de verteringsenzymen gesplitste voedingsbestanddelen door de darm.

Een tekort aan vitamine B12 komt bij mensen met een glutenintolerantie relatief vaak voor. Bij een glutenvrij dieet treedt er binnen enkele maanden herstel op, vitamine B12 kan het herstel bespoedigen.

Een tekort aan vitamine B12 ontwikkelt zich langzaam, het kan jaren duren vooraleer me de symptomen ontwikkelt zoals zwakke nagels, slechte conditie van het haar en haaruitval.

Eén van de mogelijke symptomen van een tekort aan vitamine B6, B12 en foliumzuur is hoofdpijn. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het terugvormen van methionine uit het schadelijke homocysteïne. Kan helpen bij bepaalde vormen van migraine.

Vitamine B12 is van invloed op zeer veel processen in het lichaam, daardoor is een vitamine B12 tekort bij iedereen anders. Vitamine B12 kan zorgen voor afname van pijnklachten bij neuralgie (zenuwpijn).

Vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn essentieel bij een verstoorde homocysteïnestofwisseling, 20 % van de mensen met hart- en vaatproblemen lijden aan een genetische afwijking, waardoor homocysteïne onvoldoende afgebroken wordt en oedeemvorming kan optreden. Een tekort aan vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur zijn ook belangrijke oorzaken bij een verhoogde homocysteïnespiegel, ze zijn essentieel om de homocysteïnespiegels te normaliseren.

Vitamine B12 helpt bij de productie van myeline, een vettige substantie die zenuwen in het binnenoor beschermt. Er is een verband tussen een vitamine B12 tekort en tinnitus. Vermoedelijk kan door een vitamine B12 tekort, de myelineschede (isolerende laag rondom zenuwuiteinden) worden aangetast en dit kan leiden tot oorsuizen.

Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij een goede hersenfunctie. Een tekort aan vitamine B12 wordt geassocieerd met depressie, schizofrenie en dementie.

Mensen met vitiligo hebben vaak lage concentraties aan foliumzuur, vitamine B12 en vitamine C, vitamines die betrokken zijn bij de synthese van het huidpigment melanine.

Vitamine B12 vermindert de kans op zwangerschapsmisselijkheid, belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie tegen neuraalbuisdefecten. Vitamine B12 is zowel voor als tijdens de zwangerschap belangrijk. Vitamine B12 tekort wordt in verband gebracht met onvruchtbaarheid.

Vitamine B12 is belangrijk voor een normale celdeling, een goed functionerend immuunsysteem, een normale stofwisseling in de darmen en voor het optimaal functioneren van de hersenen en zenuwen. Een belemmering van de celdeling leidt tot verminderde aanmaak van het bloed, de huid en de slijmvliezen. Er kan bloedarmoede ontstaan (grote rode bloedcellen, macrocytose). Problemen in het immuunsysteem kunnen leiden tot een zwerende tong, aften, haaruitval, een verstoorde reuk en smaak en ontstekingen van maag en slokdarm.
Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Vitamine B12 speelt een rol bij neurologische aandoeningen (aandoeningen van het zenuwstelsel), zoals bijvoorbeeld: ziekte van Alzheimer, ziekte van Huntington, multiple sclerose (MS), amyotrofische laterale sclerose (ALS) en epilepsie. De coenzymatische vorm van vitamine B12 (methylcobalamine) hoeft niet meer te worden omgezet in de maag. Een vitamine B12 zuigtablet zorgt ervoor dat de mondslijmvliezen reeds beginnen met de opname, zodat vitamine B12 snel en efficiënt in het lichaam wordt opgenomen.

Waarvoor kan vitamine B12 gebruikt worden

Dosering van vitamine B12

  • De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassenen is 2,8 microgram per dag.
  • Mensen die risico lopen om een tekort aan vitamine B12 te ontwikkelen, zoals ouderen en vegetariërs, hebben baat bij een dagelijkse inname van 6 tot 30 mcg.
  • Sommige deskundigen pleiten bij ouderen (vijftigplussers) voor een dagelijkse dosis van 100 tot 400 mcg.
  • Therapeutische doses van methylcobalamine kunnen liggen tussen de 1500 en 6000 mcg per dag gedurende een korte periode.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van vitamine B12

  • Vitamine B12 en foliumzuur zijn samen betrokken bij de vorming van hemoglobine. Ook bij de afbraak van homocysteïne doen ze hun werk samen beter.
  • Choline en vitamine B6 kunnen het effect van vitamine B12 en foliumzuur op een te hoog homocysteïne in het bloed versterken.
Vitamine B12 zuigtabletten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine B12

  • Er zijn geen contra-indicaties bekend van vitamine B12. Er zijn geen negatieve reacties bekend van vitamine B12. Zelfs bij doseringen van 1000 tot 3000 mcg per dag is vitamine B12 veilig gebleken, zoals is bevestigd door een overzichtsstudie van de Europese Commissie.
  • Een aantal geneesmiddelen verlaagt de opname van vitamine B12. Maagzuurremmers zoals omeprazol en zantac bijvoorbeeld. Vaak ontstaan pas symptomen van een tekort na enkele jaren medicijngebruik omdat het lichaam een reservecapaciteit aan vitamine B12 heeft. Daarom is het aan te raden om vitamine B12 altijd te suppleren bij het gebruik van maagzuurremmers.
  • Metformine wordt bij diabetes voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Echter, 10 tot 30 procent van de patiënten die metformine krijgen, krijgt problemen met de opname van vitamine B12. Het verdovingsmiddel lachgas zorgt voor een snelle daling van de hoeveelheid vitamine B12. Sommige deskundigen vinden dat vitamine B12-deficiëntie vóór het toepassen van lachgas zou moeten worden uitgesloten.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit