Doorgaan naar hoofdcontent

Glutenintolerantie natuurlijk behandelen

Glutenintolerantie, coeliakie

DPP-IV enzym

DPP-4 (dipeptidylpeptidase 4) wordt normaal door de cellen van de darmen geproduceerd en is essentieel voor de volledige afbraak van proline bevattende voedingseiwitten zoals gluten en caseïne. Een half uur voor de maaltijd innemen wanneer een glutenbevattende maaltijd wordt genomen.

Spijsverteringsenzymen

Onvoldoende aan spijsverteringsenzymen kunnen de oorzaak zijn van spijsverteringsproblemen en absorptieproblemen met schimmel overgroei zoals candidiasis, voedselallergieën en overgevoeligheden. Als er onvoldoende metallothioneine (een eiwit betrokken bij het ontgiftingsmechanismen voor verschillende zware metalen) in de darm aanwezig is zullen zware metalen zoals kwik of lood aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen in enzymen zijn nodig om caseïne en gluten af te breken. Veel autistische kinderen hebben dan ook een glutenallergie en caseïne allergie.

Vitamine B12

Een tekort aan vitamine B12 komt bij mensen met een glutenintolerantie relatief vaak voor. Bij een glutenvrij dieet treedt er binnen enkele maanden herstel op, vitamine B12 kan het herstel bespoedigen.
Voor glutengevoelige mensen biedt DPP-IV enzym een uitkomst. DPP-IV enzym werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Exorfinen zijn morfineachtige eiwitten (peptiden) die het lichaam niet zelf aanmaakt. In de voeding zitten exorfinen in melkeiwit (caseïne), soja, spinazie en gluten. De meest bekende soort gluten is de gliadine uit tarwe, omdat deze soort in verband gebracht worden met Coeliakie, waarbij men levenslang een glutenvrij dieet moeten volgen om klachten te kunnen voorkomen. Exorfinen activeren de endorfinereceptoren. Endorfines zijn lichaamseigen signaalstoffen met een morfineachtige werking. Gevoeligheid voor exorfinen kan leiden tot ongevoeligheid voor endorfines. Bij een te grote inname van deze voedingsstoffen en een te grote toxine belasting en door een tekort aan DPP-IV enzymen kan na verloop van tijd het lichaam de exorfinen onvoldoende afbreken en ontstaat er een endorfine resistentie. Hierdoor wordt de functies van dopamine, insuline, cortisol en immuuncellen verstoord.
Wat is glutenintolerantie
Mogelijke symptomen
DPP-IV enzym bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit